קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

4 סיבות מדוע השקעה מנוהלת לא תניב לכם תשואה גבוהה יותר מהמדד

כל האמת על השקעות מנוהלות
 

1. מחקרים רבים, למשל כאלה של Bogle Financial Research Center, The Vanguard Group, Standard & Poor’s וגופי מחקר אחרים, הראו שבפרקי זמן של עד עשור יותר מ-70% מהקרנות המנוהלות לא הניבו תשואה גבוהה מהמדד (אבל כמובן שגבו דמי ניהול גבוהים על מומחיותם הרבה).

הנה למשל דוגמא מתוך אתר גמל-נט של משרד האוצר, שבה לקחתי את ה-top20 של כל הקופות והקרנות במסלול מנייתי בתקופה של כ-6 שנים (2014-2019), ומיינתי את התוצאות לפי התשואה המצטברת לכל התקופה.

 

ניתן לראות כי שתי המובילות הן קרן ההשתלמות וקופת הגמל של הלמן אלדובי, אבל לא בגלל שהלמן אלדובי כ"כ מוצלחים, אלא בגלל שהם במסלול מחקה מדד S&P 500. המסלולים מחקי המדד פשוט "השאירו אבק" לכל הקרנות והקופות המנוהלות, כאשר הקרנות בתחתית הרשימה השיגו תשואה נמוכה כמעט במחצית בהשוואה למדד. חשוב להדגיש שהתוצאות הן לפני התחשבות בדמי הניהול הגבוהים יותר בקרנות המנוהלות, וכי קיימות עוד עשרות קרנות מנייתיות שכלל לא הכנסתי לתמונה והשיגו תשואות נמוכה משמעותית.

2. אבל רגע, אם נבחן למי יש track record מוצלח נוכל לבחור מישהו מה-30% המוצלחים, נכון? לא נכון. מחקרים ארוכי טווח הראו שהקרנות המוצלחות יותר בעשור מסויים היו ממש גרועות בעשור העוקב (גרועות גם מהמדד וגם מהמתחרים). סטטיסטית תמיד יש כאלה שיצליחו יותר מהממוצע מסיבות של מזל בלבד. הסיבה שביצועיהם גרועים יותר בהמשך הדרך היא שטבעה של הסטטיסטיקה להתיישר לכיוון הממוצע.

למעשה, מחקר מ-2016 הראה שבחירת הקרנות המוצלחות יותר בשנים האחרונות הניבה תוצאה גרועה יותר בשנים העוקבות בהשוואה לבחירה מכוונת של הקרנות הגרועות יותר בשנים האחרונות, כלומר חל היפוך מגמה. למען האמת, המסקנה הסטטיסטית היא שפשוט אין שום קורלציה בין תשואות העבר של גופים מסוימים לתשואות העתיד, ובחירת גוף מנהל ע"ס תוצאות העבר אינה טובה יותר מבחירת גוף מנהל ע"ס צבע הלוגו שלו.

בנוסף, כאשר מחלקים את הקרנות לפי אפיקי השקעה, הנתונים מראים שכ-90% מהקרנות פיגרו אחרי המדדים הרלוונטיים ב-10 וב-15 השנים האחרונות.

 
 

3. אבל מה לגבי מנהלי השקעות אגדיים שמכים את השוק בעקביות לאורך עשרות שנים, וורן באפט, למשל? קודם כל, אין כמעט כאלה יחידי סגולה. מחקר מ-2010 של זוכי פרס נובל יוג'ין פאמה וקנת' פרנץ' הראה שרק כ-2% מהקרנות השיגו לאורך זמן תשואה עודפת מעל השוק שבכלל הצדיקה את דמי הניהול שלהם. בפועל, אין לנו שום אפשרות מעשית לזהות את אותם סופרסטארים מבעוד מועד לפני שיפרשו, יחליפו תפקיד או יילכו לעולמם. כי אם נסתמך על שנים ספורות – ככל הנראה בשנים העוקבות הביצועים יהיו חלשים יותר. בנוסף, גם אם אכן הימרנו על אחד מאותם יחידי סגולה, אחרי שהראה שנים רבות של הצלחות הקרן שלו בוודאי גייסה כספים רבים של משקיעים, ואיבדה את "יתרון הקוטן" – כשמנהלים עשרות מיליונים קל יותר לזהות הזדמנויות שישפיעו משמעותית על התשואה, אבל קשה מאוד למצוא מספיק הזדמנויות כאלה כשמנהלים עשרות מיליארדים.

4. הם מאוד יקרים, עם דמי ניהול שנתיים שמגיעים לעיתים לכ-2% ויותר. להכות את המדד בצורה עקבית לאורך שנים רבות זה כמעט בלתי אפשרי, אז מה הסיכוי להכות אותו כל שנה כשהמדד מתחיל ביתרון בגובה דמי הניהול? הנתונים מראים שזה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת לאורך זמן.

אז מה המסקנה? השקעה בקרן פאסיבית, מחקת מדד, בדמי ניהול נמוכים עד אפסיים. זה משיג בדיוק את התשואה הממוצעת, זה משעמם, אבל זה עובד.

 

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – עדכון #3 פעילות ציבורית

הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – עדכון #3

בפוסטים הקודמים תיארתי את השיחות והדיונים שלנו עם משרד האוצר ורשות שוק ההון בנוגע לשינוי מסלול ברירת המחדל בקרנות הפנסיה, במסגרת הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל. בפוסט הזה אתאר את הדיון בנושא בו הוזמנתי להשתתף, שנערך ב"פורום שווי הוגן" באוניברסיטת רייכמן, בהשתתפות בכירי ראשות שוק ההון, נציגי המוסדיים וקרנות ההשקעה השונות, אנשי אקדמיה וגורמים נוספים.   […]

להמשך קריאה
תכנון פרישה מחוץ לקופסא: למה עדיף לכם דווקא להקטין את הקצבה?! פנסיה ופרישה מוקדמת

תכנון פרישה מחוץ לקופסה: למה עדיף לכם דווקא להקטין את הקצבה?!

אחת ההמלצות הנפוצות, גם בציבור הרחב, וגם בקרב סוכנים פנסיוניים היא שכדאי לחסוך כמה שיותר לפנסיה. אני לא חולק על ההמלצה הזאת – בהחלט כדאי לחסוך, גם במסגרת החיסכון הפנסיוני שזוכה להטבות מס וגם באופן פרטי, ולא פחות חשוב זה לבחור את מסלול ההשקעה הנכון. מה שאני חולק עליו זאת ההמלצה הנפוצה לכוון לקצבה כמה שיותר גדולה. בפוסט קודם ראינו שמנגנון הקצבה בפנסיה הוא מנגנון לא יעיל, ואם ניתן להסתפק בשיעור משיכה של 3-4% מההון בעת הפרישה, עדיף לנו שהכסף יושקע בתיק השקעות ממנו נבצע משיכות שוטפות, מאשר לקבל ממנו קצבת פנסיה.

להמשך קריאה
איך למשוך מהתיק בלי לשלם מס רווחי הון יעילות בהשקעות ובצרכנות

איך למשוך מהתיק בלי לשלם מס רווחי הון

כספים שאנחנו מושכים מתיק ההשקעות חייבים במס רווחי הון. אז האם כדי למשוך 3% מהתיק נטו (שיעור משיכה שמתאים לפרישה מוקדמת) נצטרך למשוך בעצם 4% ברוטו כדי שיישארו לנו ביד 3%, ולהסתכן שהכסף ייגמר מוקדם מהמתוכנן? התשובה היא לא. במציאות נשלם תמיד פחות מיסים מ-25%, לעיתים הרבה פחות, לעיתים הרבה הרבה פחות, ולעיתים ממש גורנישט – 0 עגול. אז כמה מיסים באמת נשלם במשיכות מהתיק בעת הפרישה? המשיכו לקרוא. קיימים מספר גורמים שמאפשרים הקטנה של חבות המס על רווחי הון, בואו נעבור עליהם.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

יש לי סכום גדול – האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או למצע

גם אם התחלנו להשקיע במועד גרוע ביותר, רגע לפני משבר ממושך, שהשוק התאושש ממנו רק אחרי שנים רבות, במידה ומדובר בהשקעה במנות הנפילה תהיה פחות כואבת וההתאוששות הרבה יותר מהירה. מכאן עולה השאלה: במידה ויש לי סכום גדול להשקעה, האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או במנות? יצאנו לבדוק. קצת סמנטיקה בפוסט הקודם נתנו מספר דוגמאות להשקעה במנות – למשל הפקדת כספים כל חודש לחיסכון הפנסיוני ולקה"ש שלנו, וכן רכישת קרנות סל בתיק הפרטי ממה שחסכנו בנטו באותו חודש. בעוד שדפוס השקעה מסוג זה הוא אכן השקעה במנות, לא מדובר ברצון לייצר מיצוע באופן מלאכותי, אלא מיצוע שמתרחש באופן טבעי.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע ולהיות מוגן בפני אינפלציה?

אינפלציה למי שלא מכיר היא שחיקה של ערך הכסף. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, וגופים מקבילים בעולם, מחשבים את סל הצריכה הממוצע במשק, שכולל את כל המוצרים והשירותים שהציבור צורך – מזון, ביגוד, דיור, מסעדות, חופשות, ריהוט, מוצרי חשמל וטכנולוגיה, תקשורת, אנרגיה, שירותים מקצועיים וכו', כאשר כל מרכיב מקבל את חלקו היחסי בסל הצריכה הממוצע במשק. הסל נדגם באופן רציף, ואחת לחודש מפורסם מדד המחירים לצרכן, שנקרא באנגלית CPI, ה-consumer price index. הערך המספרי של המדד בחודש מסוים לא מעניין במיוחד, מה שמעניין זה השינוי במדד לאורך זמן.

להמשך קריאה
האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

אור לגויים: האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי

שוק המניות הישראלי מהווה 0.2% משוק המניות העולמי. אנחנו אמנם חיים בישראל והשוק המקומי מוכר לנו יותר משווקים אחרים, אבל האם זאת סיבה מיוחדת להשקיע חלק ניכר מהתיק דווקא בו?

להמשך קריאה