משקיעים רבים חוששים מביצועי השווקים בתקופה של אינפלציה גבוהה. אבל האם החשש מבוסס? יצאנו לבדוק.
האינפלציה בארה"ב שוברת שיאים של עשורים, וזה זמן טוב לבדוק מה קרה בפעם האחרונה בה היתה אינפלציה גבוהה וממושכת. So let’s get back to the 70’s!
האינפלציה בארה"ב בשנות ה-70 הרימה ראש כתוצאה ממשבר האנרגיה ב-1973 ו"נרגעה" רק כעבור עשור. בין 1973-1975 השוק האמריקאי ירד כמעט ב-50%, לאחר מכן תיקן חזרה למעלה, אך בקצב איטי ותוך דשדוש יחסי. החל מ-1982 השוק טס למעלה לתקופה של 18 שנים של תשואות מעולות.
אז כן, היתה תקופה לא אידיאלית, אבל גם בה היה עדיף להיות בשוק מאשר להחזיק מזומן שנשחק בערכו. אחזקת מזומן היא הפסד וודאי, ומדובר בהפסד משמעותי בתקופה של אינפלציה גבוהה. לכן, גם אם התשואות בשוק היו נמוכות מהממוצע (זה נכון אגב לכל האפיקים בתקופה של אינפלציה), עדיף להיות בשוק לכל הפחות כדי לא להפסיד.
אבל רגע אחד רונן, יגידו חדי העין, לימדת אותנו שהגרפים ב-Yahoo Finance הם גרפים שמתעלמים מהאינפלציה. זה נכון, אבל מצד שני הם גם מתעלמים מדיבידנדים שמשפרים את המצב. כך או כך, השקעה מנייתית היא השקעה לטווח ארוך, אז בואו פשוט נבדוק מה התשואה המדויקת, כולל התחשבות באינפלציה וכולל דיבידנדים, של מי שנכנס לשוק רגע לפני המשבר של 1973 והשקיע ל-25 שנה. אז הפלא ופלא (או שלא), למרות התזמון האומלל רגע לפני המשבר, התשואה הריאלית הממוצעת באותה תקופה עמדה בדיוק על התשואה הריאלית הרב-שנתית של 7%.
איך זה רלוונטי לימינו? בשנות ה-70 היה משבר אנרגיה עולמי כתוצאה מהחרם הערבי, שהיה ממושך ופגע בכלכלה כולה. נכון להיום המצב נשמע פחות גרוע. יש אמנם את המלחמה בין רוסיה לאוקראינה שמייצרת מחסורים בסחורות ובאנרגיה, אבל האינפלציה נובעת בעיקרה מפגיעה באספקה ובשרשרת הייצור העולמית כתוצאה מסגרים במדינות שונות, ובעיקר בסין שעדיין מטילה סגרים. יש סיכוי מסוים שההשפעה תהיה ארוכת טווח, אבל בעיניי סביר יותר להניח שמדובר באינפלציה זמנית ושהייצור והאספקה יחזרו למצב רגיל בקרוב, מה שידכא את האינפלציה ויעודד את הצמיחה הכלכלית. אבל גם אם האינפלציה תהיה ממושכת כמו בשנות ה-70, אנחנו יודעים שעדיף להיות בשוק מאשר בחוץ, ושהשוק יתאושש במוקדם או במאוחר וימשיך לצמוח. וכיוון שתיקונים חדים כלפי מעלה אחרי משברים מתרחשים במספר קטן של ימי מסחר, שפספוס שלהם מקטין דרסטית את התשואה, האסטרטגיה הטובה ביותר היא להישאר מושקע כל הזמן.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.