קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

ריבית-דריבית: האפקט החשוב ביותר בעולם ההשקעות

עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים ריבית-דריבית: האפקט החשוב ביותר בעולם ההשקעות
 

מי שקרא את הפוסטים הקודמים הבין איך השקעה פאסיבית בפיזור רחב לאורך זמן מוציאה את העוקץ מסיכון תנודתיות השוק. אך להשקעה לאורך זמן, ובפרט לנושא של המשך השקעת הרווחים, יש חשיבות גבוהה לא רק בהיבט של נטרול הסיכון, אלא גם מהצד השני של המטבע – כלומר הגדלת התשואה. זה קורה בגלל עקרון מאוד חשוב, כ"כ חשוב שאלברט איינשטיין בכבודו ובעצמו קרא לו "הפלא השמיני בתבל". לפלא הזה קוראים ריבית-דריבית.

אז בואו נדבר קצת על הכח של ריבית-דריבית, וגם נמחיש אותו בדוגמא. כשאנחנו משקיעים, אנחנו בעצם רוכשים נכס (נדל"ן, מניה, אג"ח, קרן שבעצמה מחזיקה מניות רבות מתוך מדד מניות, וכו') מתוך מטרה להרוויח תשואה, כאשר התשואה יכולה להתבטא בעליית ערך של הנכס (רכשנו במחיר X, עכשיו השווי שלו הוא Y>X) ו/או בתקבולים מהנכס, כמו דמי שכירות מנכס נדל"ן, דיבידנד ממניה או ריבית מאג"ח. משקיעים רבים אוהבים "לראות בעיניים" את אותם תקבולים, וכסף שנכנס לחשבון הבנק עושה להם נעים בגב. אבל, גישה זו הינה פסיכולוגית בעיקרה, ואותם משקיעים לא נותנים את דעתם על עניין הריבית דריבית. הכוונה בריבית-דריבית היא שהרווחים נשארים מושקעים, ומייצרים תשואה נוספת בעצמם. מבחינה פרקטית זה אומר שני דברים:

  1. אנחנו משקיעים מחדש את התקבולים, כלומר קונים עוד מניות/אג"חים בדיבידנד/ריבית שקיבלנו. אגב בתשואה המתקבלת כדמי שכירות מנדל"ן אין ריבית-דריבית, היא לא יכולה לקנות "עוד קצת נדל"ן" (אם כי ניתן להשקיע אותה באפיקים אחרים).
  2. אנחנו לא מממשים רווח מעליית ערך: למשל אם רכשנו 1,000 יחידות של קרן עוקבת מדד מניות במחיר 10 ₪ ליחידה (השקעה של 10,000 ₪), וההשקעה צברה תשואה של 10% (כלומר ערך כל יחידה על ל-11 ₪ והרווחנו על הנייר 1,000 ₪), אז לא נמכור 91 יחידות כדי לקבל לידיים את 1000 השקלים שהרווחנו ולהישאר עם השקעה ששווה 10,000 ₪ כמו בנק' ההתחלה, אלא נישאר עם כל היחידות שרכשנו, כלומר עם השקעה ששווה כרגע 11,000 ₪.

תרגיל זריז

עכשיו תנסו בבקשה לענות מהר, בלי לחשוב יותר מדי, מהי התשואה הכוללת מהשקעה ל-10 שנים במדד מניות רחב, עם תשואה שנתית ממוצעת של 10%?

במבט ראשון התשואה הצפויה היא 100% = 10% * 10, כלומר הכפלת ההשקעה תוך עשור. אך בפועל, התשואה האמיתית היא (1.1^10 – 1) * 100 = 159%. זאת מפני שרווחי השנה הראשונה מושקעים בעצמם וצוברים תשואה לאורך 9 שנים נוספות, רווחי השנה השנייה צוברים תשואה 8 שנים נוספות, וכן הלאה, וזה מה שהופך את גרף התשואה מלינארי לאקספוננציאלי.


גרף אקספוננציאלי אומר קצב עלייה הולך וגובר, כלומר השקעה לזמן ארוך יותר משמעה תשואה גבוהה הרבה יותר. אם נתקדם ממשך השקעה של 10 שנים ל-30 שנה, אז אפקט הריבית-דריבית הופך למשמעותי הרבה יותר: לא 300% תשואה כמו שאולי היינו מצפים, אלא לא פחות מ-1645% תשואה, כלומר הכפלת סכום ההשקעה פי 17.5 תוך 30 שנה.

הגרף הבא מציג השקעה במדד של מניות גדולות, המניבות היסטורית תשואה ממוצעת (נומינלית) של כ-10% לשנה, למשך 30 שנה. אתם שמים לב לאקספוננציאליות של הגרף? כדי להמחיש במונחים כספיים מה התשואה אומרת לנו, ניקח לדוגמא השקעה ראשונית של 100,000 ₪ ונבחן כמה היא תהיה שווה בעוד 30 שנה. התוצאה: 1,745,000 ₪. מה היינו צריכים לעשות לאורך אותם 30 שנה כדי להגיע למספר היפה הזה? כלום ושום דבר! פשוט להשקיע במדד מניות, "לשכוח" מההשקעה, לא למשוך רווחים, לא למכור בזמן ירידות, פשוט לא לעשות כלום. קלי קלות.

 

השקעה במדד של מניות גדולות, המניבות היסטורית תשואה ממוצעת (נומינלית) של כ-10% לשנה, למשך 30 שנה

 

שאלה לקוראים: בפוסטים קודמים התייחסנו גם להבדל בין השקעה חד פעמית להשקעה במנות לאורך זמן, והנתונים שמוצגים בגרף מתייחסים גם הם להשקעה חד פעמית בלבד של 100,000 ₪ ל-30 שנה. השאלה שלי אליכם – מה יהיה הסכום בתום 30 שנה אם חוץ מהשקעה חד פעמית של 100,000 ₪ היינו מוסיפים לחישוב גם השקעה חודשית של 1,000 ₪ לאורך התקופה? מוזמנים להגיב בפוסט בקהילה ⇓ בין הפותרים נכונה יוגרל גרף תשואות ממוסגר, במצב משומש אך כחדש, של מדד עולמי בפיזור רחב.

לפוסט הבא בנושא: ריבית-דריבית: מולטי מיליונרים ועושר בין דורי.

 

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

כמה מניות לכל הפחות צריכות להיות לי בתיק?

אחת הסוגיות החשובות בניתוח סיכונים היא לדעת להבחין בין סיכון השוק (market risk) לבין סיכון פרטני (idiosyncratic risk) של כל חברה. הסיכון של כל חברה הוא סיכון מאוד גבוה וקשה למדידה – חברות יכולות להשיג תשואה שלילית, הן יכולות לרדת בערכן ב-70% ללא התאוששות (40% מהמניות כפי שראינו בפוסטים קודמים), ובתרחיש קיצון אף לפשוט רגל. את הסיכון הפרטני של השקעה בחברות ספציפיות ניתן לנטרל ע"י פיזור רחב, כך שהסיכון היחיד שנהיה חשופים אליו הוא סיכון השוק. סיכון השוק, שמתבטא בתנודתיות הכוללת של שוק המניות, משותף לכל המניות והוא לא משהו שניתן למזער באמצעות פיזור. במילים אחרות, ככל שיהיו לנו יותר מניות בתיק כך הסיכון יילך ויפחת ויתכנס לסיכון השוק כולו.

להמשך קריאה
compound-interest-generational-wealth עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

ריבית-דריבית: מולטי מיליונרים ועושר בין דורי

בפוסט הקודם ראינו את המשמעות האדירה של אפקט הריבית-דריבית, שגורם לכסף שלנו לייצר עוד ועוד כסף, ובקצב הולך וגובר. בפוסט הזה נסתכל לפרקי זמן ארוכים יותר, כדי להמחיש את המשמעות של ריבית-דריבית על צבירת ההון האישי והבין-דורי. אם בפוסט הקודם הסתכלנו על גרף של 30 שנה, הפעם אני רוצה להתמקד בגרף דומה, רק ל-50 שנה. אתם שמים לב בתמונה שלמטה כמה התשואה של 30 שנה הרבה יותר קרובה לנקודת ההתחלה מאשר לנקודת הסיום אחרי 50 שנה? ככה עובדת פונקציה אקספוננציאלית, עיקר הגידול מופיע בצד הימני של הגרף.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

פיננסים בזמן מלחמה

הזמנים הם זמנים קשים מאוד לכולנו. בראש ובראשונה למשפחות ההרוגים, החטופים והנעדרים, לפצועים הרבים ומשפחותיהם, ולכוחות הביטחון. לצערנו בזמן מלחמה יש גם נזקים כלכליים. חשיבותם משנית כמובן, ואין בכלל מה להשוות בין פגיעה כלכלית לאובדן חיי אדם. אבל רבים מאיתנו מודאגים עכשיו גם ממחשבות על הפן הכלכלי. בין אם הבית שלכם ניזוק מההפגזות; או שאתם עצמאים ועובדים בתחום שלא נדרש כרגע; או שהעסק שאתם מועסקים בו הפסיק את פעילותו והוצאתם לחל"ת או שהוקטנו לכם אחוזי המשרה; או שאתם לא יכולים לצאת לעבוד כי אתם צריכים להישאר בבית עם הילדים. בנוסף, השקל נחלש מה שמייקר את עלות הייבוא של מוצרים רבים, ומחריף את יוקר המחייה של כולנו. ואפילו הגירעון הממשלתי גדל. אבל אני לא פה בשביל להחריף את הדיכאון שאנחנו גם ככה שרויים בו, אלא לבחון מה אנחנו יכולים לעשות.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

הקורונה ושוק ההון – מה ניתן ללמוד מהשפעת הספרדית

משבר הקורונה גרם לירידות משמעותיות בשווקים מנקודת השיא שלהם בפברואר 2020. מאז תחילת התפרצות המגיפה בעולם, אי הוודאות הכלכלית גבוהה ושוק ההון מתנהג בתנודתיות. אי הוודאות נובעת בין היתר מהעובדה שהמשבר הנוכחי מרגיש לנו שונה וחריג מאוד בהשוואה למשברים פיננסיים קודמים; בגלל שמעולם לא חווינו מגיפה במימדי התפרצות שכזו, אנחנו מוצאים את עצמנו נדהמים מכמות הנדבקים והנפטרים הגבוהה, והסגר והריחוק החברתי מרגישים לנו מאוד מוזרים ולא טבעיים.

להמשך קריאה
האם כדאי למשוך את הפנסיה (או לא להפקיד לפנסיה)? מיתוסים שחשוב לנפץ

האם כדאי למשוך את הפנסיה (או לא להפקיד לפנסיה)?

הקהילה הפיננסית ברשתות החברתיות גועשת בעקבות הפוסט המעולה של שאול אמסטרדמסקי, שדיבר על משפיענים "מומחי השקעות", שמשכנעים את העוקבים שלהם בטיקטוק למשוך את הפנסיה שלהם כדי "לעשות מכה". יכול להיות שגם הפוסט שלי משבוע שעבר שדיבר על כך שמנגנון הקצבה בפנסיה הוא מנגנון לא יעיל, הוסיף קצת שמן למדורה. אז דבר ראשון חשוב לי להדגיש שלא כדאי לכם למשוך את הפנסיה שלכם. ואם אתם עצמאים או בעלי שליטה  גם לא כדאי לכם לוותר מראש על הפקדות לפנסיה. ממש לא.

להמשך קריאה
עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות - חלק ראשון יעילות בהשקעות ובצרכנות

עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות – חלק ראשון

לא נעים לי להגיד את זה, אבל אתם ככל הנראה טועים. זה לא משנה אם אתם משקיעים או לא, במה אתם משקיעים, ואיך אתם חוסכים לגיל הפרישה. מה שאתם לא עושים, אתם כמעט בוודאות טועים. אז סליחה ממי שנעלב, ומי שרוצה ללמוד ולהבין למה הוא טועה – שימשיך לקרוא. הרשימה הבאה כוללת את החלק הראשון של עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות. הרשימה הורכבה לאחר שרבים שאלו אותי אם כדאי לדעתי להשקיע ב-X, אם משתלם לעשות Y, ומה הכי כדאי לעשות כדי להשיג Z.

להמשך קריאה