שווקי המניות בעולם מתחלקים לשווקים המפותחים (23 מדינות מפותחות, ישראל ביניהן) ושווקים מתפתחים (24 מדינות מתפתחות). מה עם יתר המדינות בעולם? בלי להעליב יותר מדי, אפשר להגדיר את רובן "מדינות פח".
בעוד שארה"ב ושאר העולם המפותח מהווים את עיקר שוק המניות העולמי, השווקים המתפתחים מהווים 10% ממנו בלבד, וזה כשאותם שווקים כוללים מדינות ענק, ובראשן מדינות ה"בריק": Brazil, Russia, India, China. מה שמבחין בין המדינות המתפתחות למדינות המפותחות הוא שעד לא מזמן הכלכלה שם לא היתה חופשית ונשלטה לחלוטין ע"י הממשלה. התוצאה, כמו בכל כלכלה ריכוזית עם שלטון טוטליטרי ברמה כזו או אחרת, היתה רמת חיים של מדינות עולם שלישי, עוני, דלות וחוסר ביוזמה ופיתוח. אותן מדינות החלו בהדרגה לפתוח את הכלכלה שלהן, וגם אם הסטנדרטים של סחר חופשי וזכויות קניין באותן מדינות עוד לא הגיעו לאלה של המדינות המפותחות, פתיחת הכלכלה ליוזמה חופשית (לפחות באופן יחסי) שיפרה את מצבם הכלכלי של מיליארדים שיצאו מעוני, האיצה את הצמיחה והפיתוח, ואיתו את החינוך ואת רמת החיים.
בדומה למניות קטנות, שלהן פוטנציאל צמיחה גבוה יותר מזה של המניות הגדולות אך תוך סיכון גבוה יותר, כך גם פוטנציאל הצמיחה של המדינות המתפתחות גבוה מזה של המדינות המפותחות, והוא מגיע עם סיכון גבוה יותר. מה הסיכון? משטרים פחות יציבים, שחיתות שלטונית, היעדר מסורת ארוכה של דמוקרטיה, סחר חופשי וזכויות קניין (לרבות זכויות יוצרים ופטנטים), מערכת משפט שאינה מופרדת לחלוטין מהממשלה וכו'. במילים אחרות: כל מה שחשוב לדמוקרטיות מערביות שמאפשרות יוזמה חופשית ופיתוח כלכלי. דוגמא לסיכון כזה יכולנו לראות ממש לאחרונה, כאשר הממשלה הקומוניסטית של סין* הטילה מגבלות רבות על חברות טכנולוגיות, ולאחרונה אף חוקקה חוק שמתיר לקטינים לשחק במשחקי מחשב רק 3 שעות בשבוע, בימים שישי-ראשון בין 20:00-21:00 בלבד, הגבלה שפגעה קשות בתעשיית הגיימינג.
לשווקים המתפתחים אין סטטיסטיקה מאוד ארוכה כמו לשווקים המפותחים (ובמיוחד השוק האמריקאי עם 150 שנות סטטיסטיקה), אצל חלק מהמדינות המתפתחות מדובר בעשור-שניים בלבד. אך בכל זאת מעניין לבחון את הסטטיסטיקה הקיימת ולבדוק האם הפוטנציאל שלהם התממש עד כה.
במחולל הגרפים של MSCI, שבו נעזרתי לבחינה, קיימת סטטיסטיקה על השווקים המתפתחים החל מ-1988, כלומר כמעט 33 שנה.
בחינת ביצועי המניות של השווקים המתפתחים
מטה מוצגים 3 גרפים שכוללים כולם ארבעה מדדים: MSCI World (שלמרות שמו הוא מדד של העולם המפותח בלבד), MSCI USA (השוק האמריקאי), MSCI World ex US (העולם המפותח מחוץ לארה"ב) ו-MSCI EM (השווקים המתפתחים).
גרף #1 מציג את ארבעת המדדים מ-1988 עד היום, וניתן לראות כי השווקים המתפתחים השיגו ביצועים דומים לשל השוק האמריקאי – חלק מהזמן הם הובילו על ארה"ב אבל בשנה האחרונה חל מהפך. אז את השוק האמריקאי השווקים המתפתחים לא עקפו, אבל הם כן הובילו בגדול על העולם המפותח שמחוץ לארה"ב.
מה שכן, ניתן לראות בגרף שיש שני מקטעים של צמיחה משמעותית, ודשדוש יחסי בשאר הזמן. מקטעי הצמיחה הם 1988-1995 ו-2003-2007. למרות שזה לא נראה ככה בגרף, דווקא המקטע הראשון (1988-1995) הוא זה שהציג את הצמיחה הגדולה ביותר. הסיבה לכך היא הגידול האקספוננציאלי של הגרף בגלל הריבית-דריבית. גרף #2 מציג את אותם נתונים רק עם נטרול האקספוננציאליות (ע"י הוצאת log למי שזה חשוב) ובו ניתן לראות את ההבדלים בין המדדים בצורה יותר נוחה, ואת הצמיחה המשמעותית של השווקים המתפתחים עד 1995.
כיוון שעיקר הצמיחה בשווקים המתפתחים חלה בין 1988-1995, בחנתי מה קרה מ-1995 והלאה. התוצאות מוצגות בגרף #3, והן כבר הרבה פחות מחמיאות: ב-27 השנים מאז 1995 השווקים המתפתחים השיגו תשואה שדומה מאוד לעולם המפותח שמחוץ לארה"ב, ופיגרו באופן ברור אחרי השוק האמריקאי. במילים אחרות, הפוטנציאל של השווקים המתפתחים לתשואות עודפות בינתיים טרם מומש. זה לא אומר שהוא לא ימומש בעתיד וזה לא אומר שהשווקים המתפתחים לא יהוו מנוע צמיחה מרכזי בכלכלה העולמית בעשורים הקרובים, אבל לפחות עד כה הפוטנציאל הוא רק פוטנציאל.
האם יש סתירה בין ביצועי המניות לתמ"ג של השווקים המתפתחים? (הרחבה למתקדמים)
למרות הנתונים שראינו על ביצועי המניות של השווקים המתפתחים, ידוע שהתמ"ג של המדינות המתפתחות צמח בקצבה מהיר יותר מזה של המדינות המפותחות. אז מדוע צמיחת התמ"ג המהירה פחות באה לידי ביטוי בשוק המניות? אחד ההסברים לכך הוא תופעת ה"צמיחה לרוחב", או slippage.
בכלכלות צומחות חלק ניכר מהגידול הוא בחברות חדשות שקמות וצומחות ותופסות נתח שוק, לעיתים ע"ח חברות קיימות. לכן מדדי המניות של השווקים המתפתחים כוללים שינויים רבים יחסית בהרכב החברות במדד ובמשקל שלהן, ומשקיע שנכנס למדד בנקודה מסוימת בזמן השקיע בעצם במספר חברות מסוימות, שיכול להיות שלא צמחו יותר מדי בשנים העוקבות, וההשקעה הוסטה בהדרגה גם לחברות אחרות שנכנסו למדד, אבל בד"כ ההשקעה באותן חברות מגיעה אחרי שחוו גידול משמעותי. לעומת זאת במדינות מפותחות יש הרבה חברות ענק וותיקות ופחות שינויים בהרכב המדדים, כך שחלק ניכר מהצמיחה משתקף בחברות הקיימות ופחות בחברות חדשות, ולכן צמיחת התמ"ג משתקפת טוב יותר בשוק המניות.
* ממשלת סין מוגדרת קומוניסטית ולממשלה יש שליטה על כל תחומי החיים. יחד עם זאת, בפן הכלכלי – סין מאפשרת יוזמה חופשית וסחר חופשי (באופן יחסי), בניגוד לבריה"מ למשל, וזה מה שאיפשר את הצמיחה המואצת שלה בעשורים האחרונים.
מה דעתכם? האם בעקבות הנתונים שיניתם את דעתכם בנוגע לשווקים המתפתחים? שתפו אותנו בפוסט בקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.