המסכים בכל העולם נצבעו היום באדום, עם ירידות בכל השווקים, וירידות חריגות במיוחד באסיה ובסקטור השבבים. מה הסיבות לירידות? ומה כדאי לעשות עכשיו? התשובות בפנים.
נתחיל בתיאור כרונולוגי של מה שקרה, תחילה לשווקים באסיה שנסחרים מוקדם יותר מהשווקים באירופה ובארה"ב.
מדד הניקיי היפני צנח היום בלא פחות מ-13.5%! מדובר ביום המסחר הגרוע ביותר מ-1987, והירידות מחקו את כל העליות במדד מתחילת השנה.
ביפן, בניגוד לשאר העולם, הריבית לא עלתה כלל בשנתיים וחצי האחרונות, ונשארה ברמה אפסית כפי שהייתה במשך 17 שנה. הנגיד היפני הפתיע והעלה את הריבית בעלייה מתונה של 0.25% בלבד, אבל זה הספיק כדי להקריס את שוק המניות היפני. במקביל הין היפני התחזק ב-10% מול הדולר.
הירידות ביפן משכו איתם גם את דרום קוריאה, כאשר מדד הקוספי צנח ב-9%.
גם בטיוואן נרשמו ירידות חדות של 8.4% במדד המניות הטיוואני, בהובלת חברת השבבים TSMC שירדה ב-10%, כמו גם חברות שבבים נוספות.
גם המדדים בסין חוו ירידות, אם כי צנועות יותר, מדד שנחאי ירד ב-1.5% ומדד הנג סנג ב-2.3%.
הירידות בארה"ב בימים האחרונים, והירידות החדות באסיה היום, משכו למטה גם את השוק האירופאי, כאשר המדדים האירופאים ירדו בכ-2-3%.
ומה עם ארה"ב?
בארה"ב פורסם דו"ח תעסוקה לא מוצלח, שכלל עלייה בשיעור האבטלה, ירידה בתוספת המשרות, וירידה בקצב גידול השכר. גם הצמיחה היתה נמוכה מהצפי והדו"חות שפרסמו חלק מהחברות היו מעט מאכזבים.
החשש הוא שהשוק האמריקאי יגלוש למיתון, ואולי אפילו כבר נמצא בו.
בנוסף ישנה התפכחות מאופוריית ה-AI, ומי שמובילים את הירידות אלו מניות הטכנולוגיה, בדגש על מניות השבבים.
בקרב מניות השבבים, אנבידיה פתחה את יום המסחר בירידות של 9%, ברודקום ירדה ב-8%, AMD ואינטל ב-6% (אינטל אחרי קריסה של 26% בערכה בסוף השבוע), ולכך יש להוסיף את הקריסה ב-10% של מניית TSMC הטייוואנית שציינתי קודם.
אבל גם שאר מניות הטכנולוגיה יורדות משמעותית בערכן – אמזון ואפל יורדות ב-7% וטסלה ב-11%.
מדד הנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה החל בירידות של 5% וה-S&P 500 החל בירידות של 4%, זאת אחרי הירידות בשבוע שעבר. בינתיים הירידות התמתנו מעט לכ-3.5% באנסד"ק ו-3% ב-S&P 500.
המצב הביטחוני
נכון שאותנו זה מעסיק מאוד, אבל החשש מתגובה איראנית והתפתחות מלחמה נרחבת במזה"ת כמעט ולא מוזכר בעיתונות הכלכלית כגורם לירידות, ואם הוא מוזכר אז כגורם משני מאוד, שאמנם לא תורם לסנטימנט בשווקים, אבל הוא בוודאי לא גורם מכריע.
אל תשכחו שיש לנו את מעטפת ההגנה האווירית אולי החזקה בעולם, יחד עם כוחות אמריקאים רבים וקואליציה בינלאומית שבאה לסייע לנו. אני מקווה שהכל יעבור בשלום ונצלח גם את זה.
בכל אופן, על השווקים המתיחות הביטחונית כנראה לא משפיעה יותר מדי.
ההשפעות על המשקיעים והגופים המוסדיים
- זוכרים שהגופים המוסדיים יצרו המון מסלולים מוטי טכנולוגיה, עם דגש על תעשיית השבבים והבינה המלאכותית? אין ספק שהמוסדיים מבינים בשיווק ובזיהוי מה הטרנד החם. אבל בהשקעות לא צריך לרדוף אחרי טרנדים כי זה לרוב מתכון לכישלון, והשקעה באפיקים ובסקטורים אחרי שעלו משמעותית, סביר שתביא דווקא לתשואות חסר.
- אני לא רוצה להמר על המצב בשווקים, אבל אין לי בעיה להמר על כך שבקרוב נראה שינויים במסלולים ה"פאסיביים" (כביכול) של המוסדיים.
- בינתיים, אותם גופים מוסדיים ש"פיתו" את החוסכים למסלולים מוטי מניות טכנולוגיה, התחילו להפעיל את החוכמה שבדיעבד שבה הם מצטיינים, ואפילו התחילו להמליץ על הקטנת החשיפה המנייתית. אחרי ירידות בשווקים כמובן, לא לפני חס וחלילה.
- זוכרים את הנהירה ל-S&P 500, שעלה בערכו הרבה יותר משאר העולם ב-13 השנים האחרונות? חלק מהתשואה העודפת של המדד אכן הגיעה בגלל ביצועים יפים של המניות האמריקאיות, אבל חלק לא מבוטל מהתשואה העודפת הגיעה מתמחור גבוה של המניות ביחס לרווחיות האמיתית שלהן, או במילים אחרות מתמחור יתר.
- לא סתם גופי ההשקעות המובילים בעולם צופים לשוק האמריקאי תשואות של כ-5% לשנה בעשור הקרוב, ואילו בשאר העולם 8-9% לשנה. כשהמחירים ביחס לרווחיות גבוהים – הצפי לעתיד הוא לתשואות נמוכות מהממוצע. הציפיות אמנם לא מדויקות, אבל הן מתבססות בין היתר על מדדshiller CAPE שמסתכל על מחירי המניות הנוכחיים ביחס לרווחיות הממוצעת עשור אחורה, וכיוון שהוא מסתכל עשור אחורה, הוא הוכח כמנבא טוב למדי של התשואות עשור קדימה. אם הצפי יתברר כנכון, זה יהיה מאוד מתסכל עבור המשקיעים שבחרו להשקיע רק ב-S&P 500 ולא בפיזור גלובלי.
- מדדי המניות הקטנות בארה"ב עלו יפה בשבועות האחרונים, במקביל לירידות במדדי המניות הגדולות כמו ה-S&P 500, בגלל הצפי להורדת ריבית שאמור להיטיב עם המניות הקטנות. גם פה, משקיעים שבחרו להשקיע רק ב-S&P 500 ולא להקצות לפחות חלק מהתיק למדדי מניות קטנות (ובמיוחד למניות ערך קטנות) – בהחלט התאכזבו.
- ההשפעה של הנפילות בשווקים הגיעה גם לאולימפיאדה, כאשר בגמר תרגיל המתח בהתעמלות לגברים, שאליו עלו 8 המתעמלים הטובים ביותר בעולם, המתעמלים קרסו אחד אחרי השני בדיוק כמו השווקים בעולם, כאשר באופן חסר תקדים 6 מתוך 8 המתעמלים נפלו מהמתח בזמן התרגיל!
אז מה כדאי לעשות?
קודם כל לא למכור, כי הניסיונות לתזמן את השוק נידונו לכישלון. כתבנו על כך בפעם הקודמת שהיה חשש שהכלכלה האמריקאית תגלוש למיתון.
בפרט, מי שיצאו מהשוק "עד יעבור זעם" כנראה שפספסו חלק מימי המסחר הטובים ביותר, כי הנתונים מראים שימי המסחר עם התשואות הטובות ביותר מגיעים ממש בסמוך לימי המסחר עם הירידות הגבוהות ביותר. ולפספס את ימי המסחר עם התשואות הטובות ביותר פוגע משמעותית בתשואות אפילו לטווח הארוך!
חוץ מזה, בזמנים כאלה חשוב להזכיר – יש תכנית שעובדת, ולא כדאי לשנות אותה בגלל תנאי השוק. ממשיכים כרגיל, וזה אומר גם להמשיך לקנות כרגיל, למרות והירידות, ואפילו במיוחד בירידות.
וזאת עוד הזדמנות להזכיר שלא כדאי להשקיע רק בשווקים או בסקטורים שעלו הכי הרבה בתקופה האחרונה, אלא בכל השווקים וכל הסקטורים, כי אף אחד לא יודע לנבא מי יוביל בכל תקופה, ודווקא אלה שעלו יפה הם בסיכון גבוה לרדת יותר מהאחרים.
מנגד, כן ניתן לשקול לחיוב להשקיע באפיקים שהוכחו כרווחיים יותר לטווח הארוך, כמו מדדי מניות קטנות ובמיוחד מניות ערך קטנות.
ועוד טיפ חשוב: אל תיכנסו לחשבון בשביל לבדוק את התיק. זה לא תורם לשום דבר, ואם אתם משקיעים לטווח ארוך, אלה סתם רעשי רקע.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.