הזמנים הם זמנים קשים מאוד לכולנו.
בראש ובראשונה למשפחות ההרוגים, החטופים והנעדרים, לפצועים הרבים ומשפחותיהם, ולכוחות הביטחון.
לצערנו בזמן מלחמה יש גם נזקים כלכליים. חשיבותם משנית כמובן, ואין בכלל מה להשוות בין פגיעה כלכלית לאובדן חיי אדם.
אבל רבים מאיתנו מודאגים עכשיו גם ממחשבות על הפן הכלכלי.
בין אם הבית שלכם ניזוק מההפגזות;
או שאתם עצמאים ועובדים בתחום שלא נדרש כרגע;
או שהעסק שאתם מועסקים בו הפסיק את פעילותו והוצאתם לחל"ת או שהוקטנו לכם אחוזי המשרה;
או שאתם לא יכולים לצאת לעבוד כי אתם צריכים להישאר בבית עם הילדים.
בנוסף, השקל נחלש מה שמייקר את עלות הייבוא של מוצרים רבים, ומחריף את יוקר המחייה של כולנו. ואפילו הגירעון הממשלתי גדל.
אבל אני לא פה בשביל להחריף את הדיכאון שאנחנו גם ככה שרויים בו, אלא לבחון מה אנחנו יכולים לעשות.
מספר עקרונות וטיפים חשובים לתקופה שכולנו יכולים ליישם
- כרית ביטחון: כדי להתמודד עם תקופה שבה ההכנסה נפגעת ואולי אף נעצרת, חשוב לשמור סכום כספי מסוים ככרית ביטחון, במזומן או בהשקעה סולידית נזילה, למשל באחד מהאפיקים שבלינק הזה.
איזה סכום? מקובל להקצות לכרית הביטחון את הסכום הדרוש ל-3-6 חודשי מחייה.
אבל מה אם לא הקצינו מראש כרית ביטחון? אם יש לכם חסכונות בצד (כספים שיושבים במזומן, בפיקדון בבנק, בקרן כספית, בקופת גמל להשקעה, בפוליסת חיסכון, או בניירות ערך) – אז חלק מהם יכולים לשמש ככרית הביטחון. רק תדאגו להעביר את הסכום הרצוי לאפיק סולידי מתאים.
ואם אין לכם מספיק חסכונות בצד ואתם זקוקים לכסף? בעיה. אפשר לקחת הלוואה – אבל גם תשלמו עליה ריבית גבוהה, ואתם עלולים להיכנס לבעיה אם הפגיעה בהכנסות תימשך תקופה ארוכה.
אפשר גם למשוך כספים מקרן השתלמות או מקרן הפנסיה – אבל זה מאוד לא מומלץ. באפשרות הראשונה תאבדו תשואה עתידית שפטורה ממס רווחי הון, ובאפשרות השניה תשלמו מס-קנס של 35%.
- פיזור גלובלי של ההשקעות לטווח ארוך: שוק המניות הישראלי מהווה כ-0.2% בלבד משוק המניות העולמי, והשקעה של חלק ניכר מהחסכונות שלנו שמיועדים לטווח ארוך בשוק המקומי היא בעייתית גם בלי קשר למצב הנוכחי, כי היא מהווה הימור על כך שהשוק הישראלי יוביל על שוק המניות העולמי.
כמשקיעים פאסיביים נעדיף להימנע מלהמר על איזה שוק/סקטור יובילו בכל תקופה, ובמקום זאת נעדיף להשקיע בפיזור רחב בכל השווקים והסקטורים. בנוסף, ישנן שתי סיבות ספציפיות למה כדאי להימנע מלהקצות משקל יתר לשוק המניות המקומי.
הראשונה היא שהקטר של המשק, ענף ההייטק, כמעט ולא מיוצג במדדי המניות של הבורסה בת"א (כי חברות הטכנולוגיה הישראליות מנפיקות בעיקר בנאסד"ק).
השנייה היא שלישראל, כמו שאנחנו רואים לצערנו בימים אלה, יש סיכונים גיאופוליטיים ייחודיים, מה שמוסיף סיכון עודף להשקעה בישראל.
מי שמשקיעים את הכסף הפרטי שלהם, את הפנסיה שלהם ואת קרן ההשתלמות שלהם בפיזור גלובלי רחב, או לפחות ב-S&P 500, לא חשופים למשבר כלכלי בישראל ומוגנים מהירידה בערך השקל.
- לא להתרגש מירידות – הן זמניות. הנתונים ההיסטוריים מראים ששוק המניות מתאושש מכל משבר, ובפרט ממלחמות. גם אם הדרך לא תהיה קלה – אנחנו נתגבר וננצח, וגם שוק המניות יתאושש וימשיך לצמוח. שני מסרים חשובים בהקשר הזה:
Keep calm and destroy Hamas
Keep calm and keep holding your stocks
מי שחושב שעכשיו זה הזמן להקטין חשיפה מנייתית ולהגדיל אותה בחזרה "כשהשוק יתאושש" – הניסיון הזה נידון לכישלון כיוון ששוק ההון מקדים את הכלכלה, וגם אם נפספס רק חלק קטן מההתאוששות – עדיין נפגע ככל הנראה משמעותית בתשואות לטווח הארוך.
- גמישות בהוצאות: בתקופה של אי וודאות כלכלית ופגיעה בהכנסות, כדאי לצמצם הוצאות מיותרות, להתמקד בצרכים הבסיסיים ולוותר על מותרות. במידה רבה זה קורה אוטומטית כי בתקופה שכזו מוותרים באופן טבעי על בילויים, חופשות, וקניות לא הכרחיות.
- הלוואות ומשכנתאות: רצוי להמשיך לשלם הלוואות ומשכנתאות כרגיל ככל הניתן ולא להתפתות לפריסה/דחייה שלהן, כי במרבית המקרים פריסה/דחייה יהיו כרוכים בעלות נוספת. היו אמנם פרסומים לאחרונה על הקלות שנתנו חלק מהבנקים, אבל כדאי לנצל אותן רק במידה ואין ברירה.
- להמשיך להשקיע כרגיל את החסכונות המצטברים. אם הכנסתכם נפגעה ואתם כבר לא חוסכים – אז אין מה להשקיע. אבל אם אתם מצליחים לחסוך – חשוב להמשיך להשקיע כרגיל בלי להפעיל שיקול דעת. כמובן אחרי שהקציתם כרית ביטחון סולידית.
- לצפות בוובינר "איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל" שערכנו לפני מספר חודשים ורלוונטי מאוד גם לעכשיו.
- לדאוג לעצמכם גם לתקופות הקשות וגם לטווח הארוך. קחו אחריות ואל תצפו שהמדינה תדאג לכם כלכלית. אפילו ביטחון היא לא ממש מספקת לאזרחים.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.