קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

פיננסים בזמן מלחמה

מה עושים כשהשווקים סוערים
 

הזמנים הם זמנים קשים מאוד לכולנו.

בראש ובראשונה למשפחות ההרוגים, החטופים והנעדרים, לפצועים הרבים ומשפחותיהם, ולכוחות הביטחון.

לצערנו בזמן מלחמה יש גם נזקים כלכליים. חשיבותם משנית כמובן, ואין בכלל מה להשוות בין פגיעה כלכלית לאובדן חיי אדם.

אבל רבים מאיתנו מודאגים עכשיו גם ממחשבות על הפן הכלכלי.

בין אם הבית שלכם ניזוק מההפגזות;

או שאתם עצמאים ועובדים בתחום שלא נדרש כרגע;

או שהעסק שאתם מועסקים בו הפסיק את פעילותו והוצאתם לחל"ת או שהוקטנו לכם אחוזי המשרה;

או שאתם לא יכולים לצאת לעבוד כי אתם צריכים להישאר בבית עם הילדים.

בנוסף, השקל נחלש מה שמייקר את עלות הייבוא של מוצרים רבים, ומחריף את יוקר המחייה של כולנו. ואפילו הגירעון הממשלתי גדל.

אבל אני לא פה בשביל להחריף את הדיכאון שאנחנו גם ככה שרויים בו, אלא לבחון מה אנחנו יכולים לעשות.

 

מספר עקרונות וטיפים חשובים לתקופה שכולנו יכולים ליישם

  1. כרית ביטחון: כדי להתמודד עם תקופה שבה ההכנסה נפגעת ואולי אף נעצרת, חשוב לשמור סכום כספי מסוים ככרית ביטחון, במזומן או בהשקעה סולידית נזילה, למשל באחד מהאפיקים שבלינק הזה.

    איזה סכום? מקובל להקצות לכרית הביטחון את הסכום הדרוש ל-3-6 חודשי מחייה.

    אבל מה אם לא הקצינו מראש כרית ביטחון? אם יש לכם חסכונות בצד (כספים שיושבים במזומן, בפיקדון בבנק, בקרן כספית, בקופת גמל להשקעה, בפוליסת חיסכון, או בניירות ערך) – אז חלק מהם יכולים לשמש ככרית הביטחון. רק תדאגו להעביר את הסכום הרצוי לאפיק סולידי מתאים.

    ואם אין לכם מספיק חסכונות בצד ואתם זקוקים לכסף? בעיה. אפשר לקחת הלוואה – אבל גם תשלמו עליה ריבית גבוהה, ואתם עלולים להיכנס לבעיה אם הפגיעה בהכנסות תימשך תקופה ארוכה.

    אפשר גם למשוך כספים מקרן השתלמות או מקרן הפנסיה – אבל זה מאוד לא מומלץ. באפשרות הראשונה תאבדו תשואה עתידית שפטורה ממס רווחי הון, ובאפשרות השניה תשלמו מס-קנס של 35%.
  1. פיזור גלובלי של ההשקעות לטווח ארוך: שוק המניות הישראלי מהווה כ-0.2% בלבד משוק המניות העולמי, והשקעה של חלק ניכר מהחסכונות שלנו שמיועדים לטווח ארוך בשוק המקומי היא בעייתית גם בלי קשר למצב הנוכחי, כי היא מהווה הימור על כך שהשוק הישראלי יוביל על שוק המניות העולמי.

    כמשקיעים פאסיביים נעדיף להימנע מלהמר על איזה שוק/סקטור יובילו בכל תקופה, ובמקום זאת נעדיף להשקיע בפיזור רחב בכל השווקים והסקטורים. בנוסף, ישנן שתי סיבות ספציפיות למה כדאי להימנע מלהקצות משקל יתר לשוק המניות המקומי.

    הראשונה היא שהקטר של המשק, ענף ההייטק, כמעט ולא מיוצג במדדי המניות של הבורסה בת"א (כי חברות הטכנולוגיה הישראליות מנפיקות בעיקר בנאסד"ק).

    השנייה היא שלישראל, כמו שאנחנו רואים לצערנו בימים אלה, יש סיכונים גיאופוליטיים ייחודיים, מה שמוסיף סיכון עודף להשקעה בישראל.

    מי שמשקיעים את הכסף הפרטי שלהם, את הפנסיה שלהם ואת קרן ההשתלמות שלהם בפיזור גלובלי רחב, או לפחות ב-S&P 500, לא חשופים למשבר כלכלי בישראל ומוגנים מהירידה בערך השקל.
  1. לא להתרגש מירידות – הן זמניות. הנתונים ההיסטוריים מראים ששוק המניות מתאושש מכל משבר, ובפרט ממלחמות. גם אם הדרך לא תהיה קלה – אנחנו נתגבר וננצח, וגם שוק המניות יתאושש וימשיך לצמוח. שני מסרים חשובים בהקשר הזה:

    Keep calm and destroy Hamas

    Keep calm and keep holding your stocks

    מי שחושב שעכשיו זה הזמן להקטין חשיפה מנייתית ולהגדיל אותה בחזרה "כשהשוק יתאושש" – הניסיון הזה נידון לכישלון כיוון ששוק ההון מקדים את הכלכלה, וגם אם נפספס רק חלק קטן מההתאוששות – עדיין נפגע ככל הנראה משמעותית בתשואות לטווח הארוך.
  1. גמישות בהוצאות: בתקופה של אי וודאות כלכלית ופגיעה בהכנסות, כדאי לצמצם הוצאות מיותרות, להתמקד בצרכים הבסיסיים ולוותר על מותרות. במידה רבה זה קורה אוטומטית כי בתקופה שכזו מוותרים באופן טבעי על בילויים, חופשות, וקניות לא הכרחיות.

  2. הלוואות ומשכנתאות: רצוי להמשיך לשלם הלוואות ומשכנתאות כרגיל ככל הניתן ולא להתפתות לפריסה/דחייה שלהן, כי במרבית המקרים פריסה/דחייה יהיו כרוכים בעלות נוספת. היו אמנם פרסומים לאחרונה על הקלות שנתנו חלק מהבנקים, אבל כדאי לנצל אותן רק במידה ואין ברירה.

  3. להמשיך להשקיע כרגיל את החסכונות המצטברים. אם הכנסתכם נפגעה ואתם כבר לא חוסכים – אז אין מה להשקיע. אבל אם אתם מצליחים לחסוך – חשוב להמשיך להשקיע כרגיל בלי להפעיל שיקול דעת. כמובן אחרי שהקציתם כרית ביטחון סולידית.

  4. לצפות בוובינר "איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל" שערכנו לפני מספר חודשים ורלוונטי מאוד גם לעכשיו.

  5. לדאוג לעצמכם גם לתקופות הקשות וגם לטווח הארוך. קחו אחריות ואל תצפו שהמדינה תדאג לכם כלכלית. אפילו ביטחון היא לא ממש מספקת לאזרחים.
רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

כל האמת על השקעות מנוהלות

5 חסרונות נסתרים מן העין בחשבונות מנוהלים

בהמשך לפוסט שהסביר מדוע, בהתבסס על מחקרים אקדמיים שכללו אלפי אנליסטים ומנהלי השקעות ונמדדו על פני עשורים רבים, השקעות מנוהלות מניבות תשואה נמוכה יותר מהמדד לאורך זמן, בפוסט הזה אני רוצה לדבר על 5 חסרונות נוספים, שלרוב נסתרים מן העין בנוגע לחשבונות מנוהלים.

להמשך קריאה
size-and-value-matter קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

הגודל כן קובע! (אבל גם הערך חשוב)

איך נוכל להגדיל את תשואת התיק לטווח הארוך באופן פאסיבי, מושכל, ומבוסס על נתונים? השימוש בפקטורים הוא עיקרון חשוב בתכנון התיק שלנו, והוא מאפשר לנו להגדיל את הסיכון באופן מושכל, כך שבסבירות גבוהה מאוד נגדיל גם את התשואה. מה זה בכלל פקטורים? פקטורים הם מאפיינים ייחודיים שמאפשרים להבחין בין קבוצות של מניות מסוגים שונים. לאורך השנים חוקרים באקדמיה בחנו קבוצות מניות מסוגים שונים והשוו בין התשואות והתנודתיות שלהן, ובפרט בין הקבוצות השונות אל מול שוק המניות הכולל.

להמשך קריאה
השקעה בקרנות איריות: החלופות למשקיע הישראלי קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

השקעה בקרנות איריות: החלופות למשקיע הישראלי

למשקיעים פאסיביים ישראלים קיימות שלוש חלופות מרכזיות להשקעה בקרנות מחקות מדד – קרנות ישראליות, אמריקאיות ואיריות. החלק הראשון של הפוסט יתחיל בהשוואה בין שלושת החלופות, על יתרונותיהן וחסרונותיהן, ונבין בו למה השקעה בקרנות איריות היא לרוב החלופה הטובה ביותר למשקיעים ישראלים. המשך הפוסט ידון באיך רוכשים קרנות איריות, ובחלופות השונות להשקעה בהן עבור משקיעים פאסיביים ישראלים.

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

למה התמקדות ב-S&P 500 ובענקיות הטכנולוגיה זה לא רעיון כ"כ מוצלח

משקיעים ישראלים רבים בוחרים להשקיע אך ורק במדד ה-S&P 500 הפופולרי, המייצג את 500 החברות הגדולות בארה"ב. הסיבות המרכזיות להתמקדות במדד הזה, הן בגלל הפיזור הרחב יחסית שלו, וכן בגלל הביצועים היפים של השוק האמריקאי בהשוואה לשאר העולם בעשור האחרון בכלל, ובתקופת הקורונה בפרט.

להמשך קריאה
איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים

כל מי שחושב על פרישה, ובפרט על פרישה מוקדמת, זקוק לתזרים מזומנים שוטף למחיה. אז איך מייצרים תזרים כזה שיאפשר גם לנו וגם לכסף שלנו להאריך ימים בצורה בטוחה? כלומר שנוכל למשוך בצורה עקבית את הסכום הרצוי, גם כשהשוק יורד, שהכסף יישאר לנו לכל החיים, ובשאיפה אף יגדל? המשיכו לקרוא תזרים מזומנים שמשמש אותנו בפרישה יכול להגיע מ: קצבת פנסיה (שאפשרית רק אחרי גיל 60, כלומר לא רלוונטית לפורשים צעירים). תקבולים מהשקעות: שכ"ד מנכס נדל"ן, דיבידנדים ממניות וריביות מאג"חים. משיכות שוטפות מתיק ההשקעות.

להמשך קריאה
אם אני צריך לקנות בעצמי – איך זה בדיוק פאסיבי? מיתוסים שחשוב לנפץ

אם אני צריך לקנות בעצמי – איך זה בדיוק פאסיבי?

איך מגדירים השקעה פאסיבית? האם הפאסיביות היא מהצד של המשקיע או מהצד של מנהל ההשקעות? בואו נעשה סדר. משקיעים מתחילים רבים חושבים ש"השקעה פאסיבית" מתייחסת למוצרי השקעה שמאפשרים להם, המשקיעים, להיות פאסיביים ולא לעשות כלום. למשל: קופ"ג להשקעה, פוליסת חיסכון וגם קרן השתלמות, קרן פנסיה וכו'. במוצרים האלה הכסף מופקד אוטומטית, בין אם ע"י המעסיק (לפנסיה ולהשתלמות), ובין אם באמצעות הוראת קבע שהגדרנו בעצמנו (לקופ"ג להשקעה / פוליסת חיסכון).

להמשך קריאה