קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

קרנות מחקות וקרנות כספיות מעלות דמי ניהול – איך זה משפיע עלינו?

קרנות, מדדים ומוצרי השקעה קרנות מחקות וקרנות כספיות מעלות דמי ניהול – איך זה משפיע עלינו?
 

אתמול פורסם כי יותר מ-300(!) קרנות נאמנות יעלו את דמי הניהול שלהן היום (1.1.25). איך זה משפיע עלינו?

קרנות הנאמנות מתחלקות ל-3 קטגוריות:

  • קרנות מנוהלות (כולל קרנות כספיות).
  • קרנות מחקות (עוקבות מדדים), שנסחרות פעם אחת ביום לפי השווי ההוגן (NAV).
  • קרנות סל (שהן קרנות מחקות שנסחרות באופן רציף בבורסה).

ברשותכם אתעלם מקרנות מנוהלות, שבאופן כללי לא מעניינות אותי, אבל כן אתייחס לקרנות הכספיות. קרנות כספיות, למרות הדיון הער בנוגע אליהן, הן מוצר משעמם שהוא בכלל לא מוצר השקעה. זה מוצר שיכול לשמש לחניית כסף זמנית, כתחליף לפיקדון בנקאי, שמטרתו לשמור פחות או יותר על ערך הכסף כדי שלא יישחק עם האינפלציה.

בהתאם, התשואה של הקרנות הכספיות נמוכה יחסית, ואם זה עוד סביר לגבות עבורן 0.06% (כמו בקרן של אלטשולר) או 0.09% (כמו בקרן של IBI), זה כבר פחות סביר בעיניי לגבות עליהן 0.17% (IBI אחרי ההעלאה) או 0.18% (אלטשולר אחרי ההעלאה).

המזל הוא שעל קרנות כספיות לא משלמים כמעט מס רווחי הון, אם בכלל. הן ממוסות על הרווח הריאלי, ובפועל משיגות תשואה דומה לאינפלציה, אולי קצת יותר ואולי קצת פחות. המיסוי הוא רק על החלק שהרוויח יותר מהאינפלציה, ובשאיפה מדובר גם ככה בהשקעה לטווח קצר שלא הספיקה לצבור הרבה רווח, אז המיסוי במקרה של מכירה יהיה זניח. זה מאפשר למכור ולהחליף קרנות כספיות בקרנות זולות יותר ללא חשש.

התופעה של קרנות ישראליות מחקות מדדים שמעלות דמי ניהול היא לצערנו תופעה ידועה ורווחת. בניגוד לקרנות כספיות – השקעה במדדי מניות היא השקעה לטווח ארוך, שבשאיפה תכיל גם סכומים גבוהים עם השנים. במקרים כאלה הרווח יכול להיות משמעותי, ובמקרה של עליית דמי ניהול זה יהיה מאוד כואב מיסויית למכור ולהחליף לקרן אחרת.

טענה שעלתה בקרב הגופים הישראלים היא שמדובר בעיקר בקרנות סל שמעלות מחירים ולא קרנות מחקות, כי התפעול של קרנות סל יקר ומסובך יותר, מה שמחייב אותן להעלות דמי ניהול. אבל בקרנות המחקות התפעול זול יותר ויש תחרות רבה (בעיקר במדדים הפופולריים) ככה שאין כמעט עליות בדמי הניהול.

ובכן, מתברר שהטענה הזאת אולי נכונה לחלק מסוים מהקרנות, אבל היא בוודאי לא נכונה באופן גורף. לפי הכתבה, לא פחות מ-135 קרנות מחקות יעלו דמי ניהול. כולל אפילו קרן של תכלית שעוקבת אחרי המדד הכי פופולרי ורווי בתחרות (גם מצד קרנות איריות) – כשהקרן מחקה S&P 500 שלהם תעלה את דמי הניהול מ-0.2% ל-0.3%.

האם הצפי הוא שכל קרנות הסל / קרנות מחקות הישראליות בעלות דמי ניהול נמוכים יעלו את דמי הניהול שלהן בשלב כלשהו? אני לא יכול להגיד את זה, ממש לא. בהחלט ייתכן שחלק מהקרנות תשמורנה על דמי ניהול נמוכים גם לטווח הארוך.

מצד שני – האם מי שמתכננת להשקיע ב-S&P 500 או במדד עולמי יכולה להיות בטוחה שהקרן הישראלית שבחרה לא תעלה בשלב כלשהו את דמי הניהול? אני לא יכול להגיד גם את זה.

אבל היי, קרנות ישראליות לפחות לא בסכנת סגירה שנובעת מיחסי ישראל-אירלנד!

(ניוז פלאש: גם הקרנות האיריות לא!).

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע ולהיות מוגן בפני אינפלציה?

אינפלציה למי שלא מכיר היא שחיקה של ערך הכסף. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, וגופים מקבילים בעולם, מחשבים את סל הצריכה הממוצע במשק, שכולל את כל המוצרים והשירותים שהציבור צורך – מזון, ביגוד, דיור, מסעדות, חופשות, ריהוט, מוצרי חשמל וטכנולוגיה, תקשורת, אנרגיה, שירותים מקצועיים וכו', כאשר כל מרכיב מקבל את חלקו היחסי בסל הצריכה הממוצע במשק. הסל נדגם באופן רציף, ואחת לחודש מפורסם מדד המחירים לצרכן, שנקרא באנגלית CPI, ה-consumer price index. הערך המספרי של המדד בחודש מסוים לא מעניין במיוחד, מה שמעניין זה השינוי במדד לאורך זמן.

להמשך קריאה
איך לקנות קרן סל זרה ב-4 שלבים פשוטים! חשבונות מסחר ופרקטיקה

איך לקנות קרן סל זרה ב-4 שלבים פשוטים!

בכל דיון על קרן סל זרה שלא נסחרת בארץ, כמו למשל הקרן עם פוטנציאל התשואה הגבוה בעולם, תמיד עולות שאלות וחששות בנוגע לאופן הרכישה של הקרנות. בפוסט הזה נעשה סדר, נבין שהשד לא נורא בכלל, גם מבחינת עלויות וגם בפן הטכני של הרכישה, ונכיר טריק שממש מקל על החיים.   נתחיל בלהפריך כמה מיתוסים קודם […]

להמשך קריאה
תכנון התיק

כספים למטרות בטווח הקצר

בפוסט קודם הצגנו מתודולוגיה לחלוקת כספי החסכונות שלנו ל-4 קטגוריות: כרית ביטחון, מטרות ספציפיות, כספים לפרישה ועודפים. בפוסט הזה נתמקד בקטגוריה השנייה – כספים למטרות ספציפיות. הקטגוריה השנייה מדברת על צרכים ומטרות ספציפיים לכסף שלנו בטווח קצר-בינוני (שנים ספורות, גג עד עשור). אבל למה בכלל צריך להגדיר צרכים ספציפיים לשימוש בכסף? התשובה היא שבלי הגדרת מטרות אנחנו יכולים לפגוע משמעותית בתשואת התיק שלנו! אחת הטעויות הנפוצות של הציבור בנוגע להשקעות היא היעדר תכנון, משקיעים רבים אומרים לעצמם משהו כמו "נשים את הכסף בינתיים באיזה השקעה לא מסוכנת במיוחד, ואח"כ כבר נחשוב מה לעשות איתו". גישה זאת גורמת פעמים רבות לכספים להיות מושקעים באפיקים יותר מדי סולידיים ללא צורך אמיתי.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

איך הבורסה מתגוננת בפני תנודות שערים חדות ומהו מנתק הזרם?

המסחר בבורסה פועל, ובצדק, גם בשעות קשות כמו מלחמה. למשקיעים צריכה להיות גישה בכל עת לניירות הערך שברשותם אם הם רוצים למכור אותם, וכן לרכוש ניירות ערך כאוות נפשם. יחד עם זאת, כדי להתמודד עם מצבים של תנודות מחיר קיצוניות – לבורסה יש שני מנגנוני הגנה מרכזיים שמטרתם למתן את התנודות. כדי להבין אותם, נצטרך תחילה להבין איך טכנית עובד המסחר בבורסה.

להמשך קריאה
למה קופת גמל להשקעה הוא פשוט מוצר גרוע? יעילות בהשקעות ובצרכנות

למה קופת גמל להשקעה הוא פשוט מוצר גרוע?

קופת גמל להשקעה הוא מכשיר השקעה שהופיע בשנת 2016 ומשווק בצורה די אגרסיבית. בגדול מדובר במוצר שמהווה תחליף לחשבון השקעות פרטי (ולא לחיסכון הפנסיוני), ויש לו 3 יתרונות מרכזיים על הנייר, בין היתר הטבות מיסוי. השיח ברשת מתמקד לצערי, כמו בנושאים רבים אחרים, דווקא בשאלות הלא נכונות – כמו איזה גוף מציע את התנאים הטובים ביותר לקופת גמל להשקעה ומי משיג את התשואות הגבוהות ביותר. הנחת היסוד של אותם דיונים היא שקופת גמל להשקעה הוא מוצר מוצלח, וכעת נותר רק לבחור בין הקופות השונות והמסלולים השונים.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

האם כדאי לשנות מסלול בפנסיה ובקה"ש בתקופת אי וודאות?

בהמשך לשיתוף של Elishav Rabinovich מיום רביעי על השיעור הנמוך של החוסכים במסלול מנייתי, והכתבה של דה-מרקר שדנה בשאלה האם כדאי לשנות מסלול במוצרים הפנסיוניים בתקופות אי וודאות, ראיתי לנכון להתייחס מעט יותר בהרחבה לנושא. אז האם כדאי לשנות מסלול בפנסיה ובקה"ש בתקופת אי וודאות? לא מזמן התייחסנו לפרשנויות שונות לגבי מצב השווקים – חלקן ניבאו מיתון והמשך ירידות בשווקים, וחלקן ניבאו דווקא התאוששות. כמו תמיד – להמר זה קל, להיות צודק זה קשה, ומחקרים הראו שתחזיות שוק ברובן הגדול טועות!

להמשך קריאה
עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות - חלק ראשון יעילות בהשקעות ובצרכנות

עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות – חלק ראשון

לא נעים לי להגיד את זה, אבל אתם ככל הנראה טועים. זה לא משנה אם אתם משקיעים או לא, במה אתם משקיעים, ואיך אתם חוסכים לגיל הפרישה. מה שאתם לא עושים, אתם כמעט בוודאות טועים. אז סליחה ממי שנעלב, ומי שרוצה ללמוד ולהבין למה הוא טועה – שימשיך לקרוא. הרשימה הבאה כוללת את החלק הראשון של עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות. הרשימה הורכבה לאחר שרבים שאלו אותי אם כדאי לדעתי להשקיע ב-X, אם משתלם לעשות Y, ומה הכי כדאי לעשות כדי להשיג Z.

להמשך קריאה