קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

רשימת ההמלצות של חיות כיס – לא בדיוק אבל בערך

מיתוסים שחשוב לנפץ
 

בשבוע שעבר התארחתי בפודקאסט של עמית עשת שמדורג #2 ברשימת הפודקאסטים הפיננסיים בישראל. הפעם אני רוצה להתייחס לרשימת כללים להשקעה בשוק ההון שפרסם הפודקאסט שמדורג #1 ברשימת הפודקאסטים הפיננסיים, חיות כיס של תאגיד השידור כאן.

אז חיות כיס פרסמו רשימה של 10 כללים להשקעה בשוק ההון. למרות שאני מאוד מעריך את Shaul Amsterdamsky, שהוא בעיניי אחד מהכתבים הכלכליים הטובים והיסודיים בארץ, שמנגיש תכנים חשובים בצורה בהירה לציבור הרחב, די התאכזבתי מהרשימה. מתוך עשרת הכללים, בעיניי יש שם:

  • 3 כללים טובים (6, 7 ו-10).
  • 3 כללים לא טובים (1, 3 ו-5). במיוחד הפריע לי הכלל שמופיע אצלם ב- #1, ועצם מיקומו ככלל #1.
  • 4 כללים שהם "בערך" (2, 4, 8 ו-9).

הרגשנו שנדרש ליצור רשימה מדויקת יותר, ואנחנו שמחים להציג בפניכם את הכללים של להשקיע נכון להשקעה בשוק ההון.

הסברים בנוגע לסיבות – להלן:

  1. תשקיעו רק את הכסף שאתם מוכנים להפסיד השקיעו באופן פאסיבי ומפוזר גם את החלק המנייתי לטווח ארוך וגם את החלק הסולידי לטווח קצר. כך הסיכוי שתחוו הפסד כלשהו יהיה נמוך מאוד. חשוב להדגיש שבהשקעה מפוזרת הפסד משמעו ירידת ערך זמנית, ולא אובדן מוחלט של הכסף, כפי שמשתמע מההמלצה המקורית. להגיד לאנשים להשקיע רק את הכסף שהם מוכנים להפסיד עושה בעיניי יותר נזק מתועלת – הוא גורם לאנשים לחשוב ששוק ההון זה קזינו, ומרתיע אנשים מלהשקיע בכלל.
  2. אם אתם צריכים את הכסף בטווח הקצר – היזהרו ממניות. המשפט בהחלט נכון, וכדאי להרחיב אותו מעט: תכננו את היעדים והמטרות שלכם. אם אתם צריכים את הכסף בטווח הקצר – היזהרו ממניות ומאג"חים ארוכי טווח.
  3. לא רוצים לבחור מניות בעצמכם? נסו קופת גמל להשקעה  לא רוצים לבחור מניות בעצמכם? עדיף שגם מנהלי ההשקעות לא יבחרו אותן בשבילכם, הם יפגרו אחרי המדד. קנו קרן סל מחקת מדד.
  4. רוצים להשקיע ולא יודעים איזה מניות לקנות? קנו את כל המדד  לא רע, אבל כדאי לדייק יותר: רוצים להשקיע ולא יודעים איזה מניות לקנות? זה בסדר, אף אחד לא יודע. קנו את כל המדד.
  5. משקיעים במניות ספציפיות? קראו דו"חות כספיים ותלמדו את השוק  משקיעים במניות ספציפיות? תפסיקו. אתם מוסיפים סיכון פרטני גבוה תמורת סיכוי נמוך מאוד לבחור סוסים מנצחים. תזכורת קצרה ממחקרים שסקרנו בנושא: (i) שני-שליש מהמניות מפגרות אחרי המדדים! (ii) 57% מהמניות לא עוקפות בתשואה שלהם מק"ם לחודש, שהוא הריבית-חסרת הסיכון. (iii) אם נמיין את כל המניות בעולם מהמוצלחות ביותר לגרועות ביותר, נראה ש-1.3% שבראש הרשימה אחראיות לכל תשואת שוק המניות העולמי, בעוד ש-98.7% השיגו ביחד 0% עגול. זה כמה קשה זה לבחור סוסים מנצחים. (iv) פרט לסיכוי הנמוך מאוד להשיא תשואה עודפת יש סיכון גבוה מאוד: 40% מכלל המניות חטפו בשלב כלשהו צניחה של 70% מבלי להתאושש! (v) בקרב מניות הטכנולוגיה הסיכוי לחטוף בומבה של 70% מבלי להתאושש עומד על 57%.
  6. התחילו להשקיע בגיל צעיר, גם בסכומים קטנים. מצוין, ניתן להוסיף גם שהריבית-דריבית לאורך השנים תעשה פלאים.
  7. זמן בשוק חשוב יותר מלנסות לתזמן את השוק. כנ"ל, מצוין.
  8. שקלו ליצור הרגל של חיסכון – להשקיע דרך הוראת קבע השקיעו בעקביות מדי חודש ואל תתפשרו על מוצר לא יעיל שמאפשר הוראת קבע, קנו קרן סל ב-2 דקות בלבד. קיבינימט, זה כ"כ פשוט שלא משנה כמה אתם חושבים שאתם עסוקים, אין בעיה שתעשו את זה. אפילו מהשירותים!
  9. להשקיע כסף עולה כסף. התמקחו על כל סוגי העמלות ועשו שופינג בין בנקים ובתי השקעות  להשקיע כסף עולה כסף. תשקיעו דרך בית השקעות ולא דרך הבנק כדי לחסוך בדמי משמרת. דמי משמרת זו עמלה שנגבית באחוזים מכל התיק כל שנה, לעומת זאת עמלות קניה/מכירה והמרות מט"ח הן עמלות חד פעמיות על הסכום שנרכש בלבד, כלומר דמי משמרת זו עמלה גבוהה בסדרי גודל. אבל גם את עלויות הקניה והמרת המט"ח כדאי להוזיל כמה שיותר, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להצטרף להצעה הטובה ביותר בישראל למשקיעים פאסיביים (שעדיין בתוקף דרך אגב).
  10. אל תשבו על המסכים כל היום – זה עלול להוביל לטעויות פסיכולוגיות. משפט מצוין. אפשר אולי להרחיב אותו עם: בדקו פעם בחודש, כאשר אתם גם ככה מכניסים כסף נוסף לשוק, ובצעו איזונים בתמהיל ע"י רכישות המשך מבלי למכור אחזקות קיימות.

    ולרשימה עצמה:
    כללי ההשקעה של להשקיע נכון

 

 

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

מיתוסים שחשוב לנפץ

ארץ השמש השוקעת – המיתוס השגוי בנוגע לשוק המניות היפני

משקיעים פאסיביים שמכירים את הנתונים ההיסטוריים, כבר יודעים שמפעם לפעם יש תקופות של משברים בשוק, אבל השוק תמיד יודע להתאושש בצורה מרשימה, הכלכלה צומחת, ותשואת מדדי המניות מתכנסת לממוצע הרב-שנתי. אחת מטענות הנגד לכך היא הדוגמא של השוק היפני, שמדד המניות המייצג אותו, הניקיי 225, לא התאושש עד היום(!) מהמשבר שחווה ב-1989. במילים אחרות, מי שהשקיע במדד בדצמבר 1989, לפני יותר מ-33 שנה מופסד עד היום. בפוסט הזה נסביר מדוע הטענה הזו שגויה, מטעה ולא רלוונטית.

להמשך קריאה
מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500 מיתוסים שחשוב לנפץ

מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500

משקיעים ישראלים רבים בוחרים להשקיע אך ורק במדד ה-S&P500 הפופולרי, המייצג את 500 החברות הגדולות בארה"ב. אז למרות של-S&P 500 שמור מקום של כבוד בתיק ההשקעות שלנו, בפוסט הזה נבין מדוע לא כדאי להתמקד אך ורק בו. לפני שנבין למה לא כדאי להתמקד רק ב-S&P 500, נתחיל מהסיבות למה כ"כ הרבה משקיעים בוחרים להשקיע בו

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

מטבע ההשקעה הוא לא מטבע החשיפה!

יש הרבה בלבול בנושא החשיפה למט"ח כאשר רוכשים ניירות ערך, וקרנות סל בפרט. בפוסט הזה נעשה סדר. הדבר החשוב ביותר שאנחנו צריכים להבין הוא שהחשיפה למט"ח נקבעת לפי הנכסים שהקרן מחזיקה ולא לפי המטבע בו היא נסחרת! כך למשל, קרן עוקבת S&P 500 תהיה בכל מקרה חשופה לדולר1, לא משנה אם רכשנו אותה בשקלים, בדולרים, ביורו, בליש"ט או בדינר ירדני. בפרט קרן שנסחרת בשקלים ועוקבת אחרי מדדים בחו"ל תהיה חשופה למט"ח ולא לשקל (אלא אם היא קרן מגודרת מט"ח).

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

מה קרה בעבר בתקופה של אינפלציה גבוהה? חזרה לשנות ה-70 העליזות

משקיעים רבים חוששים מביצועי השווקים בתקופה של אינפלציה גבוהה. אבל האם החשש מבוסס? יצאנו לבדוק. האינפלציה בארה"ב שוברת שיאים של עשורים, וזה זמן טוב לבדוק מה קרה בפעם האחרונה בה היתה אינפלציה גבוהה וממושכת. So let’s get back to the 70’s! האינפלציה בארה"ב בשנות ה-70 הרימה ראש כתוצאה ממשבר האנרגיה ב-1973 ו"נרגעה" רק כעבור עשור. […]

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

שוק ההון מקדים את הכלכלה! למה זה חשוב לנו כמשקיעים?

משקיעים רבים חוששים מהמצב בשווקים כשהם שומעים על חדשות כלכליות לא טובות – עליית האינפלציה, המשך המלחמה באוקראינה, אי יציבות פוליטית, וכיוצ"ב, וחוששים שהדבר ישפיע על ביצועי השוק. אבל שוק המניות הוא לא הכלכלה, ולמרות שקיים מתאם ביניהם לטווח הארוך, הם ממש לא מתנהגים אותו דבר. בואו נבחן זאת מכמה כיוונים: שוק המניות צופה פני עתיד, והציפיות לעתיד מגולמות במחירי המניות היום. דיווחים כלכליים לעומת זאת מסתכלים על העבר – למשל מה היתה האינפלציה בחודש האחרון, או מה היו רווחי חברה X ברבעון האחרון.

להמשך קריאה
פעילות ציבורית

מסלול עולמי בפנסיה – עדכון מרשות שוק ההון

זוכרים את היוזמה של Yiftach Lewinsky ליצירת מסלול מחקה מדד עולמי בפנסיה, גמל וקה"ש? זוכרים את הבעייתיות במסלול "עוקב מדדי מניות" שמגדיר שיש להשקיע ב-3 מדדים, מתוך מטרה לאפשר מסלול השקעה בפיזור רחב יותר מה-S&P 500, אך בפועל תחת המסלול הזה קמו דווקא מסלולים טרנדיים, עם פחות פיזור, הטיה חזקה לסקטור הטכנולוגיה וכל מיני תתי-סקטורים, ושינויים תכופים במדיניות ההשקעה? וזוכרים שאמרנו שנפנה לרשות שוק ההון עם הצעה לתיקון לביצוע השינויים הרגולטוריים הנדרשים, כדי לאפשר מסלול עוקב מדדים גלובלי? אם אתם לא זוכרים כנסו לפוסט הזה לכל הפרטים, עכשיו רציתי לתת לכם עדכון סטטוס בנושא.

להמשך קריאה
מה ההבדל בין משיכות מתיק ההשקעות לבין קצבת פנסיה פנסיה ופרישה מוקדמת

מה ההבדל בין משיכות מתיק ההשקעות לבין קצבת פנסיה

בפוסט קודם הבנו איך אפשר לייצר "קצבה" עצמאית ע"י משיכות שוטפות מתיק ההשקעות, הכרנו את שיעור המשיכה הבטוח, והבנו איזה שיעור משיכה מתאים לפרישה בגיל +60 ואיזה לפרישה מוקדמת. עכשיו, אחרי שהבנו איך לייצר קצבה מהחסכונות שלנו בכוחות עצמנו, בלי שאף אחד ישלם לנו, הגיע הזמן להבין איך עובד מנגנון הקצבה של קרן הפנסיה.

להמשך קריאה