קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

יתרונות וחסרונות לפתיחת חשבון מסחר ב-Interactive Brokers

חשבונות מסחר ופרקטיקה
 

נכתב בתאריך 24.7.21, עודכן בתאריך 3.6.25

לפתיחת חשבון ב-Interactive Brokers (בקיצור IBKR או IB) יש יתרונות וחסרונות עבור משקיעים פאסיביים ישראלים. לבקשת הקהל – הנה פוסט מרכז בנושא.

 

יתרונות לחשבון ב-Interactive Brokers:

  1. הוזלת עמלות הרכישה בבורסות זרות, ובפרט את עמלת המינימום. למשקיעים פאסיביים שהם לא סוחרים שעושים המון פעולות, ההוזלה לא כזו דרמטית. מה שיותר משמעותי הוא עמלת מינימום נמוכה – בארה"ב אין מינימום לעומת $5-10 בבתי השקעות בארץ,  ובאירופה המינימום הוא דולרים ספורים לעומת $15-30 בבתי ההשקעות בארץ. היתרון כאן הוא שניתן לרכוש כל חודש גם בסכום נמוך יחסית במקום לחכות שיצטבר לנו סכום משמעותי כדי לרכוש בבית השקעות ישראלי.
  2. הוזלת המרת המט"ח: בבתי השקעות הישראלים מדובר לרוב על מרווח שער של כ-1.5-2 אגורות לדולר מהשער הרציף, מה שמגלם עלות של כ-0.4-0.6%. לחשבון ב-IB ניתן להפקיד שקלים באמצעות העברה בנקאית לחשבון שלהם בסיטי-בנק ישראל, ולבצע המרת מט"ח לפי השער הרציף ובעלות של $2 בלבד (יש אחוז מסוים לעמלה, אבל רק בסכומים מאוד גבוהים עוברים את המינימום של $2). אז לרוכשים בחו"ל יש כאן יתרון משמעותי.
  3. אין עלות חודשית: ברוב בתי ההשקעות בארץ משלמים דמי חשבון חודשיתים בגובה 15-20 ש"ח, שבחלק מהמקרים מתקזזת מול עמלות המסחר. ב-IB אין דמי חשבון בכלל.
  4. אפשרות למכור יחידות לא לפי FIFO: בבנקים ובבתי ההשקעות בארץ, כאשר מוכרים יחידות של קרן שקנינו בהרבה מנות לאורך השנים, תמיד יימכרו קודם היחידות הוותיקות יותר, וככל הנראה מדובר באלה שצברו הכי הרבה רווחים אשר חבות המס שלהן היא הגבוהה ביותר. לעומת זאת ב-IB ניתן לבחור למכור מאיזו "שכבה" שנרצה, ובפרט לפי LIFO – היחידות האחרונות שרכשנו שהספיקו לצבור הכי מעט תשואה ויהיו חייבים במיסוי נמוך.
  5. מינוף זול: ניתן להשיג ב-IB הלוואה זולה יחסית במט"ח כנגד ניירות הערך בחשבון שמשמשים כבטחונות. בשקלים ההלוואה יקרה יחסית, אך במטבעות זרים אחרים כמו דולר, יורו, ליש"ט או פרנק שוויצרי, ההלוואה היא בשיעור של ריבית הפריים או פריים מינוס חצי באותו מטבע. מדובר בהלוואת בלון ללא תאריך פרעון – משלמים רק את הריבית עד שמחליטים לפרוע את ההלוואה. לטעמי, למי שמעוניין במינוף זה יתרון משמעותי. מינוף זול בארץ אפשר להשיג בעיקר כנגד קה"ש, קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון, מה שאומר שבהכרח מתפשרים ופוגעים מאוד באיכות ההשקעה כדי להשיג מינוף. מינוף מ-IB מאפשר להשקיע את החסכונות הפרטיים בקרנות סל יעילות וזולות, ולא לוותר על IRA בקרן ההשתלמות. נדגיש כי מינוף יכול להוות חרב פיפיות, שהריבית יכולה לעלות, שהלוואה צריך להחזיר, ושבמקרה של ירידות משמעותיות שהורידו את שווי התיק מתחת לשווי ההלוואה, יהיה אירוע של דרישת בטחונות – מה שמכונה margin call. המשמעות היא ש-IB ידרשו להוסיף כספים לתיק באופן מיידי, או למכור חלק מהתיק כדי להקטין את החוב (ובכך לקבע את ההפסד), ואם לא נעשה זאת הם ימכרו בעצמם חלק מהתיק.
  6. בונוס קטן – ריבית על השאלת ני"ע: ב-IB ניתן להצטרף לתכנית השאלת ני"ע. מה שזה אומר זה שכאשר לקוח IB רוצה לבצע שורט על ני"ע מסויים, IB מנסים למצוא לו משאיל ואם אנחנו מחזיקים את אותו ני"ע והצטרפנו לתכנית, IB יוכלו להשאיל לו את הנייר מאיתנו. על ההשאלה אותו לקוח ישלם ריבית, ו-IB יעבירו לנו מחצית מהריבית. בפועל זה רלוונטי בעיקר לני"ע אמריקאים, ולא מדובר פה בסכומים עצומים, אבל זה בהחלט נחמד לקבל עוד כמה דולרים לחשבון בלי לעשות כלום.

 

חסרונות לחשבון ב-Interactive Brokers:

  1. תושבי ישראל לא יכולים לרכוש ב-IB ני"ע בבורסה הישראלית. בפרט לא נוכל לרכוש אצלם אג"חים בשקלים (למשל עבור כרית ביטחון בתיק או יעדים לטווח קצר), וכן לא נוכל לרכוש קרנות מנייתיות שצמודות למדד המחירים לצרכן לצורך חישוב מס רווחי הון. מדובר בחיסרון משמעותי שנותן יתרון לבתי ההשקעות הישראלים. אבל לא חייבים לבחור – אפשר גם וגם! ניתן לשלב בין שני חשבונות מסחר, אחד בבית השקעות ישראלי למסחר בארץ ואחד ב-IB למסחר בחו"ל, פרטים בהמשך הפוסט.
  2. חבות הגשת דו"ח מס שנתי: בעלי חשבון בברוקר זר מחויבים בהגשת דו"ח מס שנתי למס הכנסה. אם מחזיקים בחשבון רק קרנות איריות צוברות, הדעה הרווחת היא שכל עוד לא מימשנו רווחים אין חובת דיווח, אבל חשוב לדעת שגם על הכנסות מריבית יש לדווח. אם מחזיקים קרנות אמריקאיות מחלקות יש חובת דיווח כיוון שיש הכנסות מדיבידנדים, אפילו שהמיסוי על הדיבידנדים מנוכה במקור.
  3. התנהלות מול גוף זר בצ'אט באנגלית לעומת שירות לקוחות בעברית בארץ, כולל שירות טלפוני.

את חסרונות 2 ו-3 ניתן לפתור בקלות יחסית ע"י פתיחת חשבון באינטראקטיב ישראל, שהוא גוף מעטפת ישראלי לחשבון ב-Interactive Brokers. הצטרפות לאינטראקטיב ישראל אמנם מייקרת מעט את העמלות, אבל ממש במעט, והן עדיין זולות משמעותית מהעמלות למסחר בחו"ל בכל בתי ההשקעות הישראלים. מנגד – מקבלים שירות לקוחות בעברית וכן ניכוי מס במקור שחוסך את הצורך להגיש דו"ח מס שנתי.

בנוסף באינטראקטיב ישראל ניתן להגדיר הוראת קבע לרכישת ני"ע, וכשרוכשים בדולרים בהוראת קבע יש גם פטור מעמלת המרת המט"ח.

 

ניתוח יתרונות מול חסרונות

לפתיחת חשבון ב-IB, ובמיוחד באינטראקטיב ישראל, יש יתרונות משמעותיים.

יחד עם זאת, אחרי כניסת הקרנות האיריות לישראל, ניתן לרכוש קרנות מעולות בפיזור גלובלי רחב, בעלות נמוכה, ללא המרת מט"ח, וליהנות מההצמדה למדד המחירים לצרכן לצורך חישוב מס רווחי הון. כאשר בוחרים באפשרות הזאת מייתרים את הצורך בהמרת המט"ח ובעצם "מטילים את העלות" של המרת המט"ח על מנהל הקרן. עלות הרכישה עצמה זולה מאוד והמינימום לרכישה עומד על שקלים בודדים. זה נותן מענה ליתרונות 1 ו-2 של IB.

גם העלות החודשית בבתי ההשקעות הישראלים אינה גבוהה (כ-180 ש"ח בשנה, ואף פחות עם קיזוז עמלות המסחר), ובפסגות בכלל יש פטור מדמי חשבון. זה נותן מענה ליתרון #3 של IB.

לגבי יתרון #4 של IB, ייתכן וניתן גם למכור לפי LIFO בבית השקעות ישראלי. מה שעושים זה להעביר לחשבון הבנק שלנו חלק מהיחידות בחשבון המסחר מהנייר שרוצים למכור, ואז למכור את היחידות הנותרות בחשבון המסחר (הן תהיינה LIFO). למשל אם יש לנו 100 יחידות ונעביר 90 לחשבון הבנק, ה-10 הנותרות יהיו האחרונות שרכשנו. נמכור אותן, ואח"כ נחזיר בחזרה את היחידות מחשבון הבנק לחשבון המסחר. קרדיט לאורי גוטמן על הטריק המגניב. יחד עם זאת, ייתכן ובעת ההעברה יעבור שער קניה ממוצע, ואז לא נוכל למכור לפי LIFO.

 

בשורה התחתונה, למשקיעים ישראלים כדאי במרבית המקרים לבסס את התיק, או לפחות את מרביתו, על ניירות ערך שנסחרים בארץ בשקלים. בעצם נוכל לרכוש קרן אירית או שילוב של מספר קרנות איריות שנסחרות בארץ עבור הפלח המנייתי + אג"חים ישראלים עבור הפלח סולידי.

לצורך הזה IB לא ייתנו מענה, כיוון שתושבי ישראל לא יכולים לרכוש דרכם ני"ע שנסחרים בבורסה בארץ.

אז מתי כן יש יתרון ל-IB? כאשר רוצים לרכוש ני"ע בחו"ל!

מדובר בעיקר על המקרים הבאים:

  1. עבור רכישת קרנות איריות שלא נסחרות בארץ בשקלים, למשל קרנות העוקבות אחרי מדדי מניות ערך קטנות, אפיק שהוכח כרווחי יותר לטווח הארוך ממדדי המניות הגדולות כמו S&P 500 או מדד מניות עולמי.
  2. לאזרחים אמריקאים, שמשיקולי מיסוי מוגבלים לרכישת קרנות אמריקאיות בלבד (ראו תרחיש נפרד).
  3. למי שבנוסף להשקעה במדדים גם "חוטאים" בהשקעה במניות ספציפיות בארה"ב או באירופה.

עבור המעוניינים להשקיע בחו"ל הפתרון הטוב ביותר הוא גם וגם! כלומר גם חשבון בבית השקעות ישראלי עבור המסחר בארץ וגם חשבון באינטראקטיב ישראל עבור המסחר בחו"ל. להרחבה בנושא – ראו כאן.

 

אז מה דעתכם? האם אתם שוקלים לפתוח חשבון מסחר ב-IB במקום או בנוסף לחשבון בבית השקעות ישראלי?

שתפו אותנו בתגובות בפוסט בקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

איך בוחרים אג"חים וקרנות אג"ח

בפוסט הקודם סקרנו אפשרויות שונות להשקעה/החזקת כסף לטווח קצר. ראינו שאחזקה בעו"ש שוחקת את ערך הכסף עם האינפלציה, גם בפיקדון/מק"ם/קרן כספית לא נרוויח יותר מהאינפלציה במרבית המקרים, ומדדי מניות אמנם יכולים להתאים במקרים מסוימים, אבל לרוב יהיו תנודתיים מדי. לכן בעיניי הפתרון הטוב ביותר להשקעה לטווח קצר הוא אג"חים וקרנות אג"ח – ובהם נתמקד בפוסט הזה.

להמשך קריאה
איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים

כל מי שחושב על פרישה, ובפרט על פרישה מוקדמת, זקוק לתזרים מזומנים שוטף למחיה. אז איך מייצרים תזרים כזה שיאפשר גם לנו וגם לכסף שלנו להאריך ימים בצורה בטוחה? כלומר שנוכל למשוך בצורה עקבית את הסכום הרצוי, גם כשהשוק יורד, שהכסף יישאר לנו לכל החיים, ובשאיפה אף יגדל? המשיכו לקרוא תזרים מזומנים שמשמש אותנו בפרישה יכול להגיע מ: קצבת פנסיה (שאפשרית רק אחרי גיל 60, כלומר לא רלוונטית לפורשים צעירים). תקבולים מהשקעות: שכ"ד מנכס נדל"ן, דיבידנדים ממניות וריביות מאג"חים. משיכות שוטפות מתיק ההשקעות.

להמשך קריאה
יעילות בהשקעות ובצרכנות

כולם מדברים על דמי ניהול, אף אחד לא מדבר על המסלול

לציבור יש רמות שונות של אוריינות פיננסית, ובפרט בנוגע למסלולי השקעה של החסכונות שלנו. לצערנו לרוב הציבור אין כמעט שום הבנה בעולם ההשקעות, אין להם ממש מושג מה ההבדל בין מוצרי החיסכון השונים (קרן השתלמות, תיק השקעות, קופ"ג להשקעה, קרן פנסיה וכו'), ובוודאי לא בנוגע לפרטים הספציפיים. עולם ההשקעות נראה להם (שלא בצדק) כמורכב מדי, והם מעדיפים לא להתעמק ולהסתכל על החסכונות שלהם כעל קופסא שחורה.

להמשך קריאה
passive-investments-advantages יעילות בהשקעות ובצרכנות

כמה כסף אנחנו מפסידים בגלל שהחסכונות שלנו לא מושקעים בצורה יעילה?

יש רגעים בחיים שהם רגע מכונן, רגע שבו מפנימים לעומק רעיון מסוים, האסימון נופל, ואנחנו מבינים מה מידת ההשפעה שלו על החיים שלנו. באנגלית קוראים לזה A-Ha Moment, כלומר "א-הא, עכשיו הבנתי מה הפואנטה!". אני חושב שהפוסט הזה יכול להיות עבורכם, בסבירות מאוד גבוהה, אחד מאותם רגעים, פשוט כי הוא יראה כמה כסף אנחנו מפסידים מלהשאיר את החסכונות שלנו במצב הקיים (והלא יעיל) שלהם. ספוילר: יש מצב שאתם מפסידים יותר מ-300,000 שקל לעשור, ואפילו 10 מיליון ₪ במשך 30 שנה! נשמע הרבה? המשיכו לקרוא כדי לקבל את כל הפרטים.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

מה הסיכוי לבחור מניות מנצחות בעצמי

משקיעים רבים לא מוותרים על הרעיון של להכות את השוק, אבל כן מוותרים על הקרנות המנוהלות שברובן מפגרות אחרי השוק.

להמשך קריאה
מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500 מיתוסים שחשוב לנפץ

מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500

משקיעים ישראלים רבים בוחרים להשקיע אך ורק במדד ה-S&P500 הפופולרי, המייצג את 500 החברות הגדולות בארה"ב. אז למרות של-S&P 500 שמור מקום של כבוד בתיק ההשקעות שלנו, בפוסט הזה נבין מדוע לא כדאי להתמקד אך ורק בו. לפני שנבין למה לא כדאי להתמקד רק ב-S&P 500, נתחיל מהסיבות למה כ"כ הרבה משקיעים בוחרים להשקיע בו

להמשך קריאה
עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות - חלק ראשון יעילות בהשקעות ובצרכנות

עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות – חלק ראשון

לא נעים לי להגיד את זה, אבל אתם ככל הנראה טועים. זה לא משנה אם אתם משקיעים או לא, במה אתם משקיעים, ואיך אתם חוסכים לגיל הפרישה. מה שאתם לא עושים, אתם כמעט בוודאות טועים. אז סליחה ממי שנעלב, ומי שרוצה ללמוד ולהבין למה הוא טועה – שימשיך לקרוא. הרשימה הבאה כוללת את החלק הראשון של עשרת הטעויות החמורות ביותר של הציבור בטיפול בחסכונות והשקעות. הרשימה הורכבה לאחר שרבים שאלו אותי אם כדאי לדעתי להשקיע ב-X, אם משתלם לעשות Y, ומה הכי כדאי לעשות כדי להשיג Z.

להמשך קריאה
מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? תכנון התיק

מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? ראיון ברדיו החברתי הראשון

ובכלל מה כדאי לעשות עם סכום כסף משמעותי שקיבלנו? האם יש הבדל בין השקעה של 500 שקל, 500,000 שקל או 5 מיליון שקל? איך מתכננים במה כדאי להשקיע? ולמה כדאי לחתוך את גוזרי הקופון בדרך? מוזמנים לצפות בריאיון שלי אצל פרדי מוסקוביץ ב-הרדיו החברתי הראשון.

להמשך קריאה