בפוסטים קודמים שהעליתי, שנותנים זוויות שונות להשוואה בין השקעה פאסיבית עצמאית לבין מוצרים מנוהלים, אחד הטיעונים הכי נפוצים שאני שומע בעד מוצרים מנוהלים כמו קופ"ג להשקעה הולך בערך ככה:
"השקעה עצמאית אמנם רווחית ויעילה יותר, אבל מוצרים מנוהלים פשוטים עם הוראת קבע, כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון, הם מה שמתאים לרוב האוכלוסייה"
בפוסט הזה רציתי להעמיד את הנושא למבחן, באמצעות דוגמא מתחום אחר שמוכר לכולנו: נהיגה.
הרי גם בנהיגה, בדומה להשקעות, אפשר לתת כל מיני סיבות למה לא כדאי לנו לנהוג בעצמנו, ולתת למומחים "להוביל אותנו בדרך הנכונה", כלומר למה כדאי לוותר על לימודי נהיגה ולהסתמך על אחרים (מוניות, תחב"צ) שיסיעו אותנו כל החיים.
אז בואו ניתן כמה טיעונים כאלה בעד נהגים מקצועיים, שאולי יזכירו לכם טיעונים בעד ניהול השקעות מקצועי, או סלוגנים פרסומיים של בתי השקעות:
- הכביש הוא מסוכן, הוא לא מתאים לכל אחד.
- ניתן לנסוע בהרבה דרכים שונות, תנו למקצוענים שלנו לנווט ולהוביל אתכם בדרך הנכונה.
- פקקים, תנאי דרך קשים, מזג אוויר סוער ותאונות אלה תרחישים שקורים בדרכים. המקצוענים שלנו יובילו אתכם בבטחה ובמהירות למחוז חפצכם.
אם האנלוגיה לא היתה ברורה מספיק, אז הנה המקבילה של הטיעונים/סלוגנים האלה בתחום של ניהול השקעות מקצועי:
- השוק הוא מסוכן, הוא לא מתאים לכל אחד.
- יש הרבה אפיקי השקעה אפשריים, תנו למקצוענים שלנו לנווט ולהוביל אתכם בדרך הנכונה.
- אינפלציה, מיתון, משברים וברבורים שחורים אלה תרחישים שקורים בשווקים. המקצוענים שלנו יובילו אתכם בבטחה ובמהירות ליעדים הכלכליים שלכם.
כל הטיעונים האלה לגבי נהיגה נכונים בתיאוריה, ועדיין רוב מוחלט של הציבור משקיע הרבה זמן וכסף בלימודי נהיגה – תיאוריה, שיעורי נהיגה רבים, ולפחות טסט אחד או יותר (או הרבה יותר), עד לקבלת הזכות לנהוג בעצמנו.
אז למה אנחנו בכלל עושים את זה? הרי יכולנו להסתמך כל החיים על נהגי מוניות ולשלם מאות אלפי שקלים במצטבר לאורך השנים, ובכל זאת רובנו מחליטים ללמוד נהיגה כדי להיות מסוגלים לנהוג בעצמנו.
ואם בנהיגה אנחנו מסתדרים לבד – למה בללמוד להשקיע את הכסף שלנו בעצמנו פתאום מרבית הציבור כ"כ מסכן וחסר אונים?
ניוז פלאש #1: מי שנותן למנהלי השקעות לנהל את הכסף שלו (כולל הפנסיות וההשתלמות אגב) משלם בדמי ניהול ובאובדן תשואה מאות אלפי שקלים ואפילו מיליונים לאורך השנים! אז על מוניות אנחנו לא רוצים להוציא את הכסף הזה, אבל על דמי ניהול מיותרים כן?!
ניוז פלאש #2: ללמוד איך להשקיע ביעילות בכוחות עצמנו לוקח הרבה פחות זמן ועולה משמעותית פחות כסף מאשר לימודי נהיגה. לימוד איך להשקיע ביעילות לוקח כמה שעות בודדות, מול עשרות שעות של שיעורי נהיגה + תרגול עם נהג מלווה אחרי קבלת הרישיון. גם מבחינת העלות ההבדל עצום.
ניוז פלאש #3: לקנות לבד ני"ע זה קל כמו לקנות חלב במכולת, אבל לנהוג לבד זה לא כזה פשוט כמו שחושבים. הכבישים הם באמת מקום מסוכן, צריך לשמור על ריכוז ועירנות, ונדרשת מידה מסוימת של קואורדינציה. כל זה לא רלוונטי להשקעה פאסיבית פשוטה ויעילה, שעבורה לא נדרשת שום מיומנות מיוחדת.
ניוז פלאש #4: כשיודעים מה עושים, לא עושים טעויות מטופשות בהשקעות, ואפילו אם טעינו קצת בתכנון לעתיד ונצטרך לעשות התאמות – התוצאה תהיה לכל היותר הפסד כספי מסוים, ככל הנראה לא מהותי. לעומת זאת, טעות אחת בנהיגה בגלל חוסר ריכוז או שיקול דעת מוטעה עלולה להסתיים במוות.
אז למרות ההבדלים הגדולים בסיכונים – מנהיגה אנחנו לא פוחדים, אבל מלהשקיע את הכסף שלנו בעצמנו אנחנו משקשקים?
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.