קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

בהשקעות כמו בנהיגה – להסתדר לבד או להסתמך על אחרים

יעילות בהשקעות ובצרכנות בהשקעות כמו בנהיגה – להסתדר לבד או להסתמך על אחרים
 

בפוסטים קודמים שהעליתי, שנותנים זוויות שונות להשוואה בין השקעה פאסיבית עצמאית לבין מוצרים מנוהלים, אחד הטיעונים הכי נפוצים שאני שומע בעד מוצרים מנוהלים כמו קופ"ג להשקעה הולך בערך ככה:

"השקעה עצמאית אמנם רווחית ויעילה יותר, אבל מוצרים מנוהלים פשוטים עם הוראת קבע, כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון, הם מה שמתאים לרוב האוכלוסייה"

בפוסט הזה רציתי להעמיד את הנושא למבחן, באמצעות דוגמא מתחום אחר שמוכר לכולנו: נהיגה.

הרי גם בנהיגה, בדומה להשקעות, אפשר לתת כל מיני סיבות למה לא כדאי לנו לנהוג בעצמנו, ולתת למומחים "להוביל אותנו בדרך הנכונה", כלומר למה כדאי לוותר על לימודי נהיגה ולהסתמך על אחרים (מוניות, תחב"צ) שיסיעו אותנו כל החיים.

אז בואו ניתן כמה טיעונים כאלה בעד נהגים מקצועיים, שאולי יזכירו לכם טיעונים בעד ניהול השקעות מקצועי, או סלוגנים פרסומיים של בתי השקעות:

  • הכביש הוא מסוכן, הוא לא מתאים לכל אחד.
  • ניתן לנסוע בהרבה דרכים שונות, תנו למקצוענים שלנו לנווט ולהוביל אתכם בדרך הנכונה.
  • פקקים, תנאי דרך קשים, מזג אוויר סוער ותאונות אלה תרחישים שקורים בדרכים. המקצוענים שלנו יובילו אתכם בבטחה ובמהירות למחוז חפצכם.

 

אם האנלוגיה לא היתה ברורה מספיק, אז הנה המקבילה של הטיעונים/סלוגנים האלה בתחום של ניהול השקעות מקצועי:

  • השוק הוא מסוכן, הוא לא מתאים לכל אחד.
  • יש הרבה אפיקי השקעה אפשריים, תנו למקצוענים שלנו לנווט ולהוביל אתכם בדרך הנכונה.
  • אינפלציה, מיתון, משברים וברבורים שחורים אלה תרחישים שקורים בשווקים. המקצוענים שלנו יובילו אתכם בבטחה ובמהירות ליעדים הכלכליים שלכם.

 

כל הטיעונים האלה לגבי נהיגה נכונים בתיאוריה, ועדיין רוב מוחלט של הציבור משקיע הרבה זמן וכסף בלימודי נהיגה – תיאוריה, שיעורי נהיגה רבים, ולפחות טסט אחד או יותר (או הרבה יותר), עד לקבלת הזכות לנהוג בעצמנו.

אז למה אנחנו בכלל עושים את זה? הרי יכולנו להסתמך כל החיים על נהגי מוניות ולשלם מאות אלפי שקלים במצטבר לאורך השנים, ובכל זאת רובנו מחליטים ללמוד נהיגה כדי להיות מסוגלים לנהוג בעצמנו.

ואם בנהיגה אנחנו מסתדרים לבד – למה בללמוד להשקיע את הכסף שלנו בעצמנו פתאום מרבית הציבור כ"כ מסכן וחסר אונים?

ניוז פלאש #1: מי שנותן למנהלי השקעות לנהל את הכסף שלו (כולל הפנסיות וההשתלמות אגב) משלם בדמי ניהול ובאובדן תשואה מאות אלפי שקלים ואפילו מיליונים לאורך השנים! אז על מוניות אנחנו לא רוצים להוציא את הכסף הזה, אבל על דמי ניהול מיותרים כן?!

ניוז פלאש #2: ללמוד איך להשקיע ביעילות בכוחות עצמנו לוקח הרבה פחות זמן ועולה משמעותית פחות כסף מאשר לימודי נהיגה. לימוד איך להשקיע ביעילות לוקח כמה שעות בודדות, מול עשרות שעות של שיעורי נהיגה + תרגול עם נהג מלווה אחרי קבלת הרישיון. גם מבחינת העלות ההבדל עצום.

ניוז פלאש #3: לקנות לבד ני"ע זה קל כמו לקנות חלב במכולת, אבל לנהוג לבד זה לא כזה פשוט כמו שחושבים. הכבישים הם באמת מקום מסוכן, צריך לשמור על ריכוז ועירנות, ונדרשת מידה מסוימת של קואורדינציה. כל זה לא רלוונטי להשקעה פאסיבית פשוטה ויעילה, שעבורה לא נדרשת שום מיומנות מיוחדת.

ניוז פלאש #4: כשיודעים מה עושים, לא עושים טעויות מטופשות בהשקעות, ואפילו אם טעינו קצת בתכנון לעתיד ונצטרך לעשות התאמות – התוצאה תהיה לכל היותר הפסד כספי מסוים, ככל הנראה לא מהותי. לעומת זאת, טעות אחת בנהיגה בגלל חוסר ריכוז או שיקול דעת מוטעה עלולה להסתיים במוות.

אז למרות ההבדלים הגדולים בסיכונים – מנהיגה אנחנו לא פוחדים, אבל מלהשקיע את הכסף שלנו בעצמנו אנחנו משקשקים?

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

אור לגויים: האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי

שוק המניות הישראלי מהווה 0.2% משוק המניות העולמי. אנחנו אמנם חיים בישראל והשוק המקומי מוכר לנו יותר משווקים אחרים, אבל האם זאת סיבה מיוחדת להשקיע חלק ניכר מהתיק דווקא בו?

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

איך בוחרים אג"חים וקרנות אג"ח

בפוסט הקודם סקרנו אפשרויות שונות להשקעה/החזקת כסף לטווח קצר. ראינו שאחזקה בעו"ש שוחקת את ערך הכסף עם האינפלציה, גם בפיקדון/מק"ם/קרן כספית לא נרוויח יותר מהאינפלציה במרבית המקרים, ומדדי מניות אמנם יכולים להתאים במקרים מסוימים, אבל לרוב יהיו תנודתיים מדי. לכן בעיניי הפתרון הטוב ביותר להשקעה לטווח קצר הוא אג"חים וקרנות אג"ח – ובהם נתמקד בפוסט הזה.

להמשך קריאה
איך משווים תשואות בין קרנות כל האמת על השקעות מנוהלות

איך משווים תשואות בין קרנות

מנהלי ההשקעות מתחרים ביניהם מי ישיג תשואות גבוהות יותר, מתוך מטרה למשוך לקוחות רבים יותר, וכן לנצל את הצלחתם כתירוץ להעלאת דמי הניהול. אז איך נכון למדוד את הצלחתם? ניתן להסתכל על התוצאות שהשיגו מנהלי ההשקעות ב-3 אופנים: הדרך הנאיבית – במנותק משאר העולם: לצערנו זו הדרך בה חלק גדול מהציבור פועל. בדרך זו לא מבצעים כל השוואה ולא יודעים כלל איזו השוואה לבצע. לרוב מדובר במשהו כזה: המשקיע/החוסך לא מגלה עניין מיוחד בחסכונות שלו, אחת לתקופה הוא מקבל דו"ח, ואם בכלל יטרח לפתוח אותו, יסתכל על התשואות ויגיד לעצמו משהו בסגנון: "אה, נחמד היו כאן רווחים של 6% בשנה האחרונה". אם רק היה יודע שבאותה שנה השוק עשה 20% תשואה…

להמשך קריאה
האם השקעה בקרנות איריות תורמת לכלכלת אירלנד? מיתוסים שחשוב לנפץ

האם השקעה בקרנות איריות תורמת לכלכלת אירלנד?

לאחרונה שמעתי ממספר חברים בקהילה חשש מכך שההשקעה בקרנות איריות תורמת לכלכלת אירלנד, שהיא מדינה עויינת לישראל, בתקופה האחרונה במיוחד. האם יש ממש בחשש הזה? אז חשוב להבין שהתרומה לכלכלת אירלנד היא ממש זניחה. מתוך דמי הניהול (הנמוכים ממילא) שהקרנות האיריות גובות, אחרי ניכוי ההוצאות שלהן נשאר לחברות (בלאקרוק, אינבסקו, ואנגארד) רווח מסוים. על הרווח הזה הן תשלמנה לאירלנד מס חברות. אבל מס החברות באירלנד נמוך (הלוואי ויאמצו את זה גם אצלנו – זה יתרום רבות למשק ולכלל הצרכנים!), זאת אחת הסיבות שמלכתחילה הן בחרו להנפיק שם. ממש כמו שגוגל ומטה קבעו את ה-headquarters שלהן באירלנד.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

הבורסה טועה: הציבור לא צריך עוד יועצי השקעות

לפני כשבוע פרסמה הבורסה הודעה לתקשורת, בה היא טוענת כי קיים כשל שוק בתחום ייעוץ ההשקעות כיוון שקיימים בארץ רק 1,700 יועצי השקעות על כ-3 מיליון בתי אב. הבורסה קוראת להגדיל את מספר יועצי ההשקעות באמצעות הפרדת מערך הייעוץ מהבנקים, כדי לחשוף את הציבור לידע ולשירותים ומוצרים פיננסיים.

להמשך קריאה