קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

האם כדאי להשקיע ב-Private Equity?

נדל"ן והשקעות אלטרנטיביות האם כדאי להשקיע ב-Private Equity?
 

קרנות Private Equity משקיעות בחברות פרטיות (שאינן נסחרות בבורסה), ולכן הן עשויות להוות תחליף למדדי מניות. מטרתן להרוויח מצמיחת החברות הפרטיות, ולממש את אחזקתן בחברות ברווח בעתיד. יש המתייחסים לקרנות הון סיכון (VCs) כסוג מסוים של קרנות Private Equity, אליהן נתייחס בפוסט נפרד. קרנות PE אחרות פועלות במודל של Buyout: הן רוכשות את השליטה בחברות פרטיות (לעיתים במינוף) במטרה להשביח את החברות, לשפר את רווחיותן, ואז למכור אותן. בפוסט זה נתמקד בקרנות אלו.

 

האם קרנות PE רווחיות יותר ממדדי המניות?

 

האם קרנות PE רווחיות יותר ממדדי המניות?

 

תשואות היסטוריות בהשוואה למדדי המניות

בראייה היסטורית, לפי Cambridge Associates, מדד ה-Private Equity בארה"ב הניב ב-25 השנים האחרונות תשואה שנתית ממוצעת של 14.26%, שעקפה את תשואת השוק האמריקאי הסחיר ב-4.66% בממוצע לשנה. נשמע נהדר! אז איך משקיעים במדד הזה?

זהו, שאי אפשר. קרנות Private Equity  מאפשרות רק למשקיעים מוסדיים להשקיע בהן, ובסכומים גבוהים, כאשר בחלק מהמקרים גם משקיעים כשירים יכולים להצטרף להשקעה. בקרנות הקטנות יותר ניתן להשקיע ישירות, לעיתים ההשקעה מתאפשרת באמצעות Feeder fund שמאגדת בתוכה מספר משקיעים פרטיים, ולעיתים מדובר על "קרן רוכבת" שמאפשרת למשקיעים להתלוות להשקעות שמבצע גוף מוסדי. כך שבפועל, גם משקיע בעל הון גבוה יכול לכל היותר להשקיע בקרן PE אחת או במס' קטן של קרנות כאלה. השקעה במס' קטן של קרנות PE מקטינה את הפיזור ביחס למדד ה-PE הרחב, ומכניסה אלמנט סיכון נוסף: בחירת המנצחים. ישנן קרנות PE המשיגות תשואות שנמוכות בהרבה מהמדד, שמהווה את הממוצע שלהן.

 

אז אולי כדאי להתמקד דווקא בקרנות ה-PE המוצלחות ביותר?

אז זהו, שלא. בדומה למה שראינו על קרנות מנוהלות בשוק הסחיר ועל קרנות גידור, תוצאות העבר לא מעידות על העתיד. מחקר מ-2020 הראה שקרנות Buyout PE לא הראו כמעט שום התמדה, כלומר קרנות שהיו ב-top לא נשארו ב-top. מחקר מ-2021 הראה תוצאות דומות: כאשר בוחנים את התוצאות של קרנות Buyout PE ע"ס תוצאות העבר, התפלגות התוצאות בעתיד כמעט רנדומלית לחלוטין, וקרן שהיתה ברבעון העליון מקבלת הסתברות כמעט זהה לסיים בעתיד בכל אחד מהרבעונים.

 

מלבד חוסר היכולת לבחור קרנות מנצחות, אילו עוד סיכונים קיימים?

חשוב להבין שהתשואות העודפות של מדד ה-PE מגיעות עם סיכון מוסף. מחקר מ-2020, הראה שנכסים לא סחירים, ובפרט חברות פרטיות, נראים על הנייר כפחות תנודתיים כיוון שלא קיים שיערוך רציף שלהם כמו בשוק הסחיר, אבל בפועל קיימת בהן תנודתיות נסתרת גבוהה יותר. כך שגם אם מניות של חברות פרטיות נראות כאילו הן משיגות תשואות גבוהות יותר עם סיכון נמוך יותר, בפועל הן משיגות תשואות גבוהות יותר עם תנודתיות גבוהה יותר, כלומר עם יותר סיכון. זה גם הגיוני, כיוון שהשקעה בחברות פרטיות טומנת בחובה מספר סיכונים עודפים על שוק המניות הסחיר:

  • גודל החברות: קרנות PE משקיעות לרוב בחברות קטנות בהשוואה לשוק הסחיר, כלומר חשיפה מוגברת לפקטור ה-size.
  • ואלואציות נמוכות: החברות שנקנות ע"י קרנות PE מתומחרות לרוב בזול יותר בהשוואה לשוק הסחיר, כלומר חשיפה מוגברת לפקטור ה-value, או לפחות היו כך בעבר.
  • מינוף: שיעור המינוף בחברות פרטיות בהן משקיעות קרנות PE גבוה משל חברות ציבוריות, ופעמים רבות קרנות ה-PE לוקחות בעצמן מינוף כדי לרכוש את אותן חברות פרטיות (LBO – Leveraged Buyout).

כאשר לוקחים בחשבון את החשיפה לסיכונים של גודל, ערך, מינוף, ונטרול החלקת התשואות באופן מלאכותי, מדד ה-Private Equity עקף בין 1986-2007 את ה-S&P 500 רק ב-2.3% לשנה, את הראסל-2000 עם מינוף של 20% ב-0.7% בלבד לשנה, ואפילו פיגר אחרי מדד Small Cap Value ממונף ב-1.6% לשנה.

בנוסף, המחקר הראה שהקצאת הכספים הגבוהה ל-PE העלתה את המחירים של נכסים לא סחירים, וכתוצאה מכך הורידה את התשואות. המאמר הדגים זאת בכך שבעבר הואלואציות (מכפילי הרווח) של חברות פרטיות היו נמוכות יותר, מה שתרם לתשואות גבוהות יותר, אך מאז 2006 הואלואציות של חברות פרטיות שנקנו ע"י קרנות PE תואמות את אלה של השוק הסחיר. בהתאם, מאז 2006 קרנות PE לא מראות תשואה עודפת בהשוואה ל-S&P 500, ואפילו מפגרות בהשוואה למדד S&P 600 Small Cap עם מינוף והתאמת סקטורים (ראו תמונה). התוצאות תואמות את המחקר מ-2021 שהצגנו בעבר, שהראה שאמנם קרנות ה-PE הובילו על שוק המניות הסחיר בתקופת עידן הזהב של 1994-2008, אך פיגרו אחריו מ-2009 ואילך.

 

סיכום

לסיכום, קרנות PE רווחיות יותר בממוצע ממדדי המניות, אך הן טומנות בחובן סיכון נוסף הנובע מגורמי הסיכון של גודל, ערך ומינוף. כאשר לוקחים בחשבון את הגורמים האלה, התשואות כבר לא גבוהות יותר מהשקעה מקבילה בשוק הסחיר. בנוסף, אחרי הזרמת כספים משמעותית ל-PE, החל מ-2006 הואלואציות של החברות הפרטיות גדלה והפכה להיות שקולה לשוק הסחיר, מה שאיפס את התשואה העודפת מול שוק הסחיר, ואף הפך אותה לשלילית כאשר משווים מול השקעה מנייתית מקבילה בשוק הסחיר. גם הניסיון לבחור קרנות מנצחות אינו סביר כיוון שבדומה לקרנות נאמנות וקרנות גידור, גם בקרנות PE לא הודגמה התמדה של קרנות ששמרו על הצלחתן לאורך זמן. מקרה פרטי של קרנות PE הוא קרנות הון סיכון (VC), עליו נדבר בפוסט הבא.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

חשבון המסחר הזול ביותר בארץ חשבונות מסחר ופרקטיקה

איפה לפתוח את חשבון המסחר הזול ביותר – המדריך לכל תרחיש

השגנו הצעות מיוחדות לתלמידים ולעוקבים שלנו לחשבון מסחר עצמאי עם העמלות הזולות ביותר בארץ! המשיכו לקרוא להשוואה ולהצטרפות בתנאים שלא ניתן להשיג עצמאית. משקיעים פאסיביים כבר מכירים את היתרון הגדול ברכישת קרנות סל זולות ויעילות כמו קרנות איריות, שחוסכות לנו המון בעלויות לעומת מוצרים מנוהלים, ומגדילות את התשואה אף יותר. לטווח הארוך מדובר בתשואה עודפת של מאות אלפי שקלים ואף מיליונים.

להמשך קריאה
איך להשקיע נכון בשוק ההון: רונן מרגוליס מתארח אצל גיל רוזנברג בפודקאסט משחקי הנדל עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע נכון בשוק ההון: רונן מרגוליס מתארח בפודקאסט משחקי הנדל"ן

אז על מה דיברנו: כמה תשואה אפשר לעשות בשוק ההון? מה ההבדל בין מוצרי ההשקעה השונים ובאיזה מהם כדאי להשקיע? מה ההבדל בין ניהול הכסף דרך גוף מנהל לבין לנהל אותו לבד? האם מסובך להשקיע עצמאית? איך מתחילים? עם כמה כסף להתחיל? אילו סוגי קרנות קיימים? איך מתכננים את התיק בצורה נכונה? קצת על פנסיה וקרנות השתלמות, הטבות מס, איך לייצר תזרים משוק ההון? ועוד הרבה דברים טובים.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

מהו יתרון הקוטן ואיך הוא משפיע על קרנות מנוהלות?

בפוסט קודם לא פסלתי את האפשרות שקיימים מנהלי השקעות שאכן מצויה בידיהם היכולת להשיג תשואות עודפות על המדד הרלוונטי לאורך זמן. המחקרים הראו שלטווח הארוך יש מעט מאוד מקרים של קרנות כאלה, אבל הן קיימות – חלקן הצליחו ככל הנראה בגלל מזל וחלקן בגלל כישרון אמיתי. בפוסט הזה אני רוצה להתמקד באחת הסיבות המרכזיות לכך שקשה לשמור על הצלחה לאורך זמן גם בקרב משקיעים עם יכולות גבוהות. את הסיבה הזו ניתן לכנות "יתרון הקוטן". למה הכוונה? לכך שקל יותר לנהל השקעות בסכומים נמוכים מאשר בסכומים גבוהים.

להמשך קריאה
איך חסכנו 34,000 ₪ במיסים על קניית רכב? יעילות בהשקעות ובצרכנות

איך חסכנו 34,000 ₪ במיסים על קניית רכב?

בישראל משלמים המון מיסים, יותר מדי אם תשאלו את רוב הציבור. ענף הרכב הוא תחום בו המיסוי גבוה במיוחד: כ-100% מס על מחיר של רכב חדש, ומיסוי דומה על דלק. השבוע רכשנו רכב, והצלחנו לחסוך כ-34,000 ₪ במיסים! איך עשינו את זה ואיך ניתן לחסוך אפילו יותר? המשיכו לקרוא

להמשך קריאה
השקעה במינוף

המינוף שיפיל אתכם: מינוף מסוכן כנגד השקעה מנייתית

חלק מהגופים, לעיתים בהמלצת חלק מהסוכנים, מאפשרים לעשות "טריק" כדי לקבל הלוואה של עד 80% מסך הצבירה גם במסלול מנייתי/מחקה מדד מניות. איך? ע"י מעבר למסלול סולידי, לקיחת ההלוואה, ואז שינוי המסלול בחזרה למסלול מנייתי/מחקה מדד מניות. חלק מהגופים כבר סגרו את "הפרצה" הזו בשנים האחרונות, אבל גם אם משהו אפשרי, זה לא אומר שהוא כדאי! הסיבה היא שהקופה יכולה לפרוע את ההלוואה כנגד הכספים הצבורים במידה ושווי ההלוואה יעלה על סך הצבירה, או אפילו יגיע קרוב לכך. ירידות של 20% בשוק המניות הן תרחיש נפוץ ביותר ואפילו לא צריך משבר חריף במיוחד לשם כך.

להמשך קריאה
IRA השקעה במינוף

קה"ש במסלול מחקה מדד עם מינוף לעומת IRA – במה לבחור?

אחת הדילמות המרכזיות למשקיעים פאסיביים שמעוניינים במינוף היא האם כדאי להעביר את קרן ההשתלמות ל-IRA (מסלול ניהול אישי) ולהשקיע את הכספים בצורה היעילה והזולה ביותר, אך כזו שאינה מספקת מינוף, או לבחור במסלול מחקה מדד מניות, שהיא האפשרות השנייה בטיבה, אך כן מספקת מינוף. בפוסט הזה נבחן את הנושא. כפי שציינו בפוסט השלישי בסדרה, גם אם ניתן לקבל הלוואה של כ-80% כנגד קה"ש במסלול מחקה מדד מניות, זה עדיין לא אומר שכדאי לעשות זאת, בגלל הסבירות הגבוהה ל-margin call. הלוואה בשיעור של כ-30-40% משווי הצבירה היא הרבה יותר סבירה, ולצערנו לא ניתן לעשות זאת ב-IRA.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

מה הסיכוי לבחור מניות מנצחות בעצמי

משקיעים רבים לא מוותרים על הרעיון של להכות את השוק, אבל כן מוותרים על הקרנות המנוהלות שברובן מפגרות אחרי השוק.

להמשך קריאה