קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

ניתוח השקעה ישירה בפרויקט נדל"ן יזמי

נדל"ן והשקעות אלטרנטיביות ניתוח השקעה ישירה בפרויקט נדל
 

יזמות נדל"ן שונה מהותית מאחזקה בנכס נדל"ן מניב. מדובר על פרויקטי בנייה מ-0, וגם על פרויקטים של קניה, השבחה ומכירה (fix&flip). פרויקטים כאלה הם בעלי פוטנציאל תשואה גבוה מנדל"ן מניב ואפילו ממדדי המניות, אך בהתאם הם בעלי סיכונים גבוהים יותר, כולל האפשרות לאובדן מוחלט או כמעט מוחלט של הכסף. בפוסט הזה ננתח את האפשרות של השקעה ישירה בפרויקט נדל"ן יזמי.

פרויקטי נדל"ן יזמי כוללים כאמור בנייה מ-0 או שיפוץ והשבחה של נכס קיים (value add) ומכירתו. במרבית המקרים מטרת הפרויקטים היא לממש את הנכסים שנבנו/שופצו תוך זמן קצר יחסית, וליהנות מהרווח הנובע מהפעילות היזמית עצמה, בניגוד לרווח הנובע מאחזקה (Buy&Hold) של נכסי נדל"ן שמניבים תשואת שכירות שוטפת ועליית ערך מתונה לטווח הארוך. מי שלא מבצע את הפעילות היזמית בעצמו, יכול להשקיע ישירות בפרויקטים יזמיים דרך חברות יזמיות, באמצעות קבוצות רכישה, או באמצעות קרנות לא סחירות לנדל"ן יזמי. בפוסט הזה נדון בהשקעה ישירה בפרויקטים יזמיים, ובפוסט הבא בקרנות נדל"ן יזמי.

ישנן חברות רבות שמשווקות לציבור שלל פרויקטים יזמיים שונים ומשונים, ברמות סיכון שונות. ישנם פרויקטים פשוטים יחסית הכוללים שיפוץ של נכס קטן, ישנם פרויקטים של בנייה ואכלוס של בניין דירות, וישנם פרויקטים עצומים כמו בניית קומפלקס משרדים או מתחם מסחרי ענק.

לרוב המוחלט של הציבור אין מושג בתחום יזמות הנדל"ן, ומשקיעים רבים נכנסים להשקעות מבלי לבדוק אותן לעומק, ומבלי להבין את הסיכונים. לצערנו יש בעולם הזה לא מעט:

  • חברות לא מקצועיות מספיק.
  • אנשי שיווק שמייפים את פוטנציאל הרווח בפרויקטים אבל לא מספקים גילוי נאות בנוגע לסיכונים, לעיתים תוך הבטחה ל"תשואה מובטחת".
  • חברות שפונקציית הרווח שלהן היא גיוס כמה שיותר משקיעים מבלי לברור את איכות הפרויקטים, כך שקיימת שונות גדולה בין הפרויקטים – חלקם מוצלחים וחלקם ממש לא.
  • ויש גם שרלטנים פר אקסלנס.

לצורך הדוגמא, בואו ניזכר בכמה פרויקטים כושלים שעלו לכותרות בשנים האחרונות, מבלי לשפוט כמובן האם החברות פעלו כשורה או לא:

כתוצאה מאותם מקרים, כתבים ובלוגרים רבים מפרסמים "רשימות מכולת" שונות שמטרתן לסייע למשקיעים להימנע מעוקצים ומפרויקטים כושלים. הבה נתייחס לכמה מהנקודות הבולטות שעולות ברשימות שכאלה:

  • לכו על חברה/יזם שאתם מכירים או ששמעתם דברים טובים מאנשים שאתם מכירים שהשקיעו אצלם. האם זאת ערובה להצלחה? כמובן שלא. היכרות מוקדמת אולי מנטרלת את הפוטנציאל להונאה, אך אינה בהכרח מעידה על איכות החברה. גם חברה לא מוצלחת במיוחד עשויה להצליח יחסית במס' פרויקטים, אבל מספיק פרויקט כושל אחד כדי להביא להפסד משמעותי למשקיעים בו.
  • תבדקו על החברה ותדברו עם לקוחות עבר: משקיעים הם לא תחקירנים, ולרוב אין להם את הזמן, הידע והמשאבים לעשות בדיקה רצינית. חיפוש קצר בגוגל יכול כנראה למצוא תביעות עבר ולהוות סינון ראשוני לחברות בעייתיות, אבל מעבר לכך נדרש להקדיש המון זמן ולערב אנשי מקצוע שיעשו בדיקת נאותות. אבל איך אפשר לסמוך גם על אותם אנשי מקצוע, שהם רציניים ואמינים? איך שלא נהפוך את זה, תמיד יישאר חוסר וודאות ברמה מסוימת. מעבר לכך – נגיד וביצענו בדיקת נאותות מקיפה והגענו למסקנה שהפרויקט/החברה לא ראוי להשקעה, האם יש לנו את הזמן והמשאבים לבצע עוד כמה וכמה בדיקות נאותות כאלה לחברות/פרויקטים נוספים, כדי שנבחר בסופו של דבר פרויקט ראוי?
  • כמה זמן החברה פעילה וכמה פרויקטים היא ביצעה: כל עוד לא מדובר בחברה ציבורית, המידע הזה לא גלוי, ולכן פרט לדיווחי החברה עצמה, שלא מובטח שנכונים, קשה לדלות אותו.
  • תבדקו את המספרים של הפרויקט ואת התכנית העסקית ותבינו אם הם סבירים, למשל: האם הערכת העלויות לבנייה/שיפוץ סבירה, האם מחיר רכישת הנכס/הקרקע סביר, האם מחיר היעד לאחר הבנייה/שיפוץ סביר, האם שיעור המינוף סביר, האם הריבית על המינוף סבירה, האם החברה ביצעה ניתוח וגידור סיכונים, האם החוזים וההסכמים המשפטיים עם צדדים שלישיים סבירים, האם לחברה יש את ההיתרים הדרושים מהעירייה, וכו'. העניין הוא שמי שלא מנוסה יכול רק לעבור על התכנית העסקית ולהפעיל קצת common sense, וזהו. הסיכוי שמשקיע שאינו מנוסה בתחום יידע לזהות בעיות פוטנציאליות שואף לאפס, ובמרבית המקרים הוא אפילו לא יידע מה לשאול.
  • האם החברה משקיעה בעצמה בפרויקט: אם החברה משקיעה בעצמה זה אכן סימן מעודד שמייצר זהות אינטרסים בין המשקיעים לבין החברה ומראה שלחברה יש גם “skin in the game”. אבל האם יש דרך טובה לבחון את אמירות החברה שהיא אכן משקיעה בפרויקט? לא בהכרח. לעיתים גם אם החברה באמת משקיעה בעצמה, היא יכולה להעביר תשלומים לבעליה דרך חברות צד שלישי.
  • בדקו את החוזה עם עורך דין: זה בהחלט מומלץ כדי לפסול הונאות ברורות וחוזים שמעמידים את המשקיע בסיכון מיותר, אך עדיין לא מגינים בפני התנהלות כושלת של החברה/יזם.
  • בררו מי האנשים שבוחנים עסקאות ומה הניסיון שלהם: מעבר לחיפוש מהיר בגוגל אחרי קורות החיים של היזמים, המשקיע הפאסיבי המצוי לא יכול לעשות הרבה.
  • אתם לא יודעים את מה שאתם לא יודעים: אלא היו רק מס' דוגמאות לדברים שידוע שכדאי לבדוק, אבל בפרויקטים יזמיים עשויים להיות בעיות נוספות, שאפילו לא תדעו מראש לשאול עליהם, עם ניואנסים ספציפיים לכל מדינה ואזור גיאוגרפי.

 

בשורה התחתונה, אלא אם אתם מכירים אישית את החברה והעומדים בראשה וסומכים עליהם, או שאתם בעלי גישה לאנשי מקצוע אמינים מהשורה הראשונה שיידעו לבצע עבורכם בדיקת נאותות, לא סביר שתוכלו לבצע את הבדיקות הללו כראוי. אחת הבעיות הנפוצות של משקיעים נובעת מאשליית השליטה. משקיעים שמקדישים זמן לנתח עסקה יזמית, או לקרוא דו"חות כספיים של חברות ציבוריות, חשים שעצם המאמץ והמחקר שהשקיעו נותן להם שליטה על תוצאת ההשקעה. בפועל, זה כמעט אף פעם לא המצב וכל המאמץ שהושקע לא ישפיע כהוא זה על התוצאה, שמושפעת מהמון גורמים שונים שאינם בשליטתנו.

בנוסף, גם אם אתם סומכים על החברה או שיש לכם אנשי מקצוע ראויים, ואכן מדובר בחברה אמינה, מנוסה ומקצועית, צריך לזכור שפרויקט יזמי הוא מטבעו פרויקט בסיכון, ולא חסרות דוגמאות לסיכונים שהתממשו, ולכך שהמשקיעים אפילו איבדו את כל כספם. בפרויקטים מהסוג הזה חשיבות הפיזור גבוהה אפילו יותר מאשר בנדל"ן מניב, וכאשר משקיעים בפרויקט יזמי ספציפי לא משיגים את הפיזור הראוי.

דרך להימנע מכל אותן בעיות ולהשיג פיזור ראוי יכולה להתבצע באמצעות קרן נדל"ן יזמי, המשקיעה במספר רב של פרויקטים בפיזור גבוה, ומתבצעת ע"י גוף גדול ואמין כמו בית השקעות ו/או חברה ציבורית. על כך נדבר בפוסט הבא.

 

מה דעתכם? האם אתם משקיעים או שוקלים להשקיע בפרויקט נדל"ן יזמי כחלק מהתיק שלכם? שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

תנודתיות עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

להבין את התנודתיות: התשואה האפשרית לפרקי זמן שונים – וידאו פוסט

באופן טבעי, סיכון התנודתיות קשור במועד ההשקעה. בהקשר הזה, מעניין לבחון את שני המשברים המשמעותיים האחרונים בשוק ההון

להמשך קריאה
compound-interest-generational-wealth עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

ריבית-דריבית: מולטי מיליונרים ועושר בין דורי

בפוסט הקודם ראינו את המשמעות האדירה של אפקט הריבית-דריבית, שגורם לכסף שלנו לייצר עוד ועוד כסף, ובקצב הולך וגובר. בפוסט הזה נסתכל לפרקי זמן ארוכים יותר, כדי להמחיש את המשמעות של ריבית-דריבית על צבירת ההון האישי והבין-דורי. אם בפוסט הקודם הסתכלנו על גרף של 30 שנה, הפעם אני רוצה להתמקד בגרף דומה, רק ל-50 שנה. אתם שמים לב בתמונה שלמטה כמה התשואה של 30 שנה הרבה יותר קרובה לנקודת ההתחלה מאשר לנקודת הסיום אחרי 50 שנה? ככה עובדת פונקציה אקספוננציאלית, עיקר הגידול מופיע בצד הימני של הגרף.

להמשך קריאה
שוק ההון מול נדל נדל"ן והשקעות אלטרנטיביות

שוק ההון מול נדל"ן – הדיבייט הגדול

הדיבייט נערך במסגרת הפודקאסט המצוין "המירוץ לדירה" של ימית אפריאט. אני הצגתי כמובן את הצד של שוק ההון, וגיל רוזנברג את הצד של הנדל"ן. היה אחלה דיון בהנחיה מצוינת של ימית, ודיברנו בו על המון היבטים, למשל: האם שוק ההון, בניגוד לנדל"ן, הוא קזינו? תשואות היסטוריות מקום המדינה תנודתיות מחירים בנדל"ן ושוק ההון משפחה א' משקיעה בנדל"ן ומשפחה ב' משקיעה במדדי מניות, למי יהיה הון גבוה יותר בעוד 20 שנה?

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

יכולת או מזל? נתונים מהחיים האמיתיים

באחד הפוסטים הקודמים, הצגנו נתונים מהמחקר של ואנגארד שמראים שרק חלק קטן ממנהלי ההשקעות הטובים ביותר בתקופה של 5 שנים, נשארו בטופ בתקופה העוקבת של 5 שנים. לכאורה אלה שנשארו בטופ באמת בעלי יכולות גבוהות, אבל גם זה לא נכון ברוב המוחלט של המקרים. קודם כל ראינו במחקרים אחרים שלטווחים ארוכים יותר היכולת לשמור על ההובלה, ולהכות את המדד בפרט, היא נמוכה מאוד. שנית, אם מנהל השקעות באמת בעל יכולות, הוא אמור לשמור על ההובלה לא רק כשמודדים את התשואה המצטברת שישיג בשנים העוקבות, אלא הוא אמור להישאר בטופ בכל שנה ושנה בשנים העוקבות. הרי אם הוא כזה מוצלח הוא אמור להוביל בכל מצב.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

מהו יתרון הקוטן ואיך הוא משפיע על קרנות מנוהלות?

בפוסט קודם לא פסלתי את האפשרות שקיימים מנהלי השקעות שאכן מצויה בידיהם היכולת להשיג תשואות עודפות על המדד הרלוונטי לאורך זמן. המחקרים הראו שלטווח הארוך יש מעט מאוד מקרים של קרנות כאלה, אבל הן קיימות – חלקן הצליחו ככל הנראה בגלל מזל וחלקן בגלל כישרון אמיתי. בפוסט הזה אני רוצה להתמקד באחת הסיבות המרכזיות לכך שקשה לשמור על הצלחה לאורך זמן גם בקרב משקיעים עם יכולות גבוהות. את הסיבה הזו ניתן לכנות "יתרון הקוטן". למה הכוונה? לכך שקל יותר לנהל השקעות בסכומים נמוכים מאשר בסכומים גבוהים.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

קרנות מנוהלות טובות יותר בעת משברים – האמנם?

אחת הטענות שעולות מדי פעם בקרב מצדדי השקעות מנוהלות היא שקרנות מנוהלות מתמודדות טוב יותר עם משברים מקרנות פאסיביות. התמודדות עם משבר היא ניסוח אחר לתזמון שוק – לדעת מתי לצאת מהשוק (רצוי כמה שיותר בתחילת המשבר) ומתי לחזור אליו בחזרה (רצוי כמה שיותר בסוף המשבר ולפני העליות המחודשות). תזמון השוק הוא בעצם מקרה פרטי של ניסיון להכות את השוק, וכבר ראינו שהרוב המכריע של הקרנות המנוהלות לא מצליחות להכות את השוק, גם בטווח הקצר ועוד יותר בטווח הארוך.

להמשך קריאה
איך להשקיע נכון בשוק ההון: רונן מרגוליס מתארח אצל גיל רוזנברג בפודקאסט משחקי הנדל עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע נכון בשוק ההון: רונן מרגוליס מתארח בפודקאסט משחקי הנדל"ן

אז על מה דיברנו: כמה תשואה אפשר לעשות בשוק ההון? מה ההבדל בין מוצרי ההשקעה השונים ובאיזה מהם כדאי להשקיע? מה ההבדל בין ניהול הכסף דרך גוף מנהל לבין לנהל אותו לבד? האם מסובך להשקיע עצמאית? איך מתחילים? עם כמה כסף להתחיל? אילו סוגי קרנות קיימים? איך מתכננים את התיק בצורה נכונה? קצת על פנסיה וקרנות השתלמות, הטבות מס, איך לייצר תזרים משוק ההון? ועוד הרבה דברים טובים.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

קייס סטאדי לתיק מנוהל– שאלון לבניית תיק אוטומטי של וידאה

בנק לאומי השיק לפני כ-3 שנים את Videa, פלטפורמה דיגיטלית שמטרתה להפוך את ניהול ההשקעות לפשוט ושקוף. וידאה טוענים שהם משקיעים באופן פאסיבי, עם הקצאת אפיקים חכמה המבוססת על המודל של תורת התיקים המודרנית (MPT – Modern Portfolio Theory) של הכלכלן היהודי זוכה פרס נובל הארי מרקוביץ'. את מודל ה-MPT הם שיפרו, לטענתם, בין היתר באמצעות התחשבות בהערכות של מומחי שוק ההון (זה כבר קצת פחות פאסיבי), "שימוש במתודולוגיה מתקדמת לשיפור היציבות של תוצאות המודל" (מה שזה לא אומר), ועדכון דינמי של הקצאת הנכסים (גם זה פחות פאסיבי – משקיע פאסיבי מגדיר תמהיל והקצאת נכסים פעם אחת ולא מעדכן אותו בהתאם למה שקורה בשוק, אלא רק לעיתים רחוקות בהתאם לשינויים במטרות האישיות).

להמשך קריאה