לא מזמן דיבר איתי חבר ותיק ושאל אותי מה כדאי לעשות עם הפנסיה וקרנות ההשתלמות שלו ושל אשתו. עניתי לו כמובן, אבל באותה נשימה שאלתי אותו למה הוא שואל דווקא על הפנסיה וההשתלמות ולא על החסכונות הפרטיים שלהם? הסיבה היתה שהם אמרו לי שהם חוסכים כסף בשביל לשפר דיור, אבל גם טענו שהם "לא יכולים להרשות לעצמם לגור איפה שהם רוצים".
משהו אחד שציינתי מיד הוא שאפשר כמובן גם לשכור דירה. כיוון שהם כבר בעלי דירה הם יוכלו להשכיר את הדירה הנוכחית שלהם ולגור בשכירות במקום שאליו הם רוצים לעבור. הרי זה ממש לא חובה להיות בעלים של דירה כדי לגור בה! בנוסף, במרבית המקרים זה גם יותר כלכלי לגור בשכירות ולהשקיע את ההון העצמי בשוק המניות, ו/או בדירה זולה יותר.
אבל דבר נוסף קפץ לי לעין, והוא שהם נוהגים בטסלה חדשה. האם לקנות טסלה חדשה הוא פתרון טוב עבור מי שלא יכול לגור איפה שהוא רוצה? הרי במקום לקנות טסלה ב-300,000 ₪, או רכב יוקרתי אחר, ניתן היה לבחור ברכב צנוע יותר, לא כל שכן רכב יד שנייה, ופתאום יש לנו עוד 200,000 ₪ ואף יותר שפנויים לצורך הגדלת ההון העצמי לדירה.
כמובן שהתשובה לכך אינדיבידואלית ותלויה בערך שנפיק מרכישת הרכב לעומת שדרוג המגורים, או כמו שציינו בפוסט קודם – מהעלות האלטרנטיבית של ויתור על שתי האפשרויות האלה והשקעת הכסף לטובת הגדלת הון עתידית. בשלב זה חשוב לציין שרכב אינו נכס מניב ואינו עולה בערכו עם השנים. בדיוק להיפך – ערך הרכב יורד עם השנים! זאת לעומת השקעה בנדל"ן (כמו רכישת דירה ראשונה או שיפור דיור), או השקעה בשוק ההון. לכן לפחות בהיבט של שמירה על ההון והגדלתו, שיפור דיור מניב תועלת גבוהה יותר מרכישת רכב יוקרה. אבל אולי רכב יוקרה הוא השקעה טובה עבור הנפש?
האם אנשים מפיקים סיפוק מרכישת רכב יוקרה?
אנשים מפיקים ערך ממוצרים לא רק מתוך ערכם השימושי, אלא גם בהשוואה למה שיש לאחרים, ורכבי יוקרה הם דוגמא טובה למוצרים שהשימושיות שלהם דומה לרכבים זולים יותר (בשתי האפשרויות נגיע ליעד), אך הם גם מהווים סמל סטטוס.
באופן כללי יש מספר בעיות עם רכישות שמהוות סמל סטטוס:
- אנשים נוטים להתרגל למצבם החדש – ובכך להתרגש פחות מאותן רכישות.
- האנשים סביבם גם עשויים לרכוש סמלי סטטוס, כך שהם כבר לא מחזיקים ב"יתרון סטטוס" על פני הסביבה. במילים אחרות, רכב יוקרתי ירגיש פחות יוקרתי כשהשכן שלנו קנה רכב יוקרתי יותר.
- מאמר משנת 2011 שפורסם ב-Journal of Consumer Psychology, הראה שאנשים אמנם חושבים שהם יפיקו ערך רכב מרכב יוקרה, אבל במציאות, חוויית הנהיגה של בעלי רכבי יוקרה ובעלי רכבים משפחתיים רגילים לא היתה שונה! זה לא התחום היחיד שבו אנחנו לא טובים בלחזות כיצד נרגיש בעתיד. כאשר אנשים נוהגים ברכב מה שמעסיק אותם זה לא מידת ה-Luxury שלו, אלא להגיע בזמן, להימנע מפקקים או לדאוג שהילדים מאחורה יישארו רגועים.
- בהסתכלות רחבה יותר מחוויית הנהיגה עצמה, מאמר מ-2015 גילה שבעלי רכבי יוקרה אינם מאושרים יותר באופן כללי מבעלי רכבים חסכוניים.
- אפילו מיליארדרים כבדים לא בהכרח מחזיקים רכבי יוקרה: ג'ף בזוס נוהג בהונדה אקורד בשווי $26,000, מארק צוקרברג נוהג בהונדה ג'אז בשווי $30,000, סרגיי ברין ולארי פייג' נהגו עד לאחרונה על טויוטה פריוס בשווי $39,000, ווורן באפט נוהג על קאדילק XTS בשווי $46,000.
אז מה דעתכם? האם שווה להוציא סכומי כסף גבוהים על רכב יוקרה או להשאיר את הכסף להוצאות אחרות שעשויות להניב לנו יותר אושר, וכן להשקעות? שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.