קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

האם רכב יוקרה הוא השקעה טובה?

גישה כלכלית לחיים is-luxury-car-a-good-investment
 

לא מזמן דיבר איתי חבר ותיק ושאל אותי מה כדאי לעשות עם הפנסיה וקרנות ההשתלמות שלו ושל אשתו. עניתי לו כמובן, אבל באותה נשימה שאלתי אותו למה הוא שואל דווקא על הפנסיה וההשתלמות ולא על החסכונות הפרטיים שלהם? הסיבה היתה שהם אמרו לי שהם חוסכים כסף בשביל לשפר דיור, אבל גם טענו שהם "לא יכולים להרשות לעצמם לגור איפה שהם רוצים".

משהו אחד שציינתי מיד הוא שאפשר כמובן גם לשכור דירה. כיוון שהם כבר בעלי דירה הם יוכלו להשכיר את הדירה הנוכחית שלהם ולגור בשכירות במקום שאליו הם רוצים לעבור. הרי זה ממש לא חובה להיות בעלים של דירה כדי לגור בה! בנוסף, במרבית המקרים זה גם יותר כלכלי לגור בשכירות ולהשקיע את ההון העצמי בשוק המניות, ו/או בדירה זולה יותר.

אבל דבר נוסף קפץ לי לעין, והוא שהם נוהגים בטסלה חדשה. האם לקנות טסלה חדשה הוא פתרון טוב עבור מי שלא יכול לגור איפה שהוא רוצה? הרי במקום לקנות טסלה ב-300,000 ₪, או רכב יוקרתי אחר, ניתן היה לבחור ברכב צנוע יותר, לא כל שכן רכב יד שנייה, ופתאום יש לנו עוד 200,000 ₪ ואף יותר שפנויים לצורך הגדלת ההון העצמי לדירה.

כמובן שהתשובה לכך אינדיבידואלית ותלויה בערך שנפיק מרכישת הרכב לעומת שדרוג המגורים, או כמו שציינו בפוסט קודם – מהעלות האלטרנטיבית של ויתור על שתי האפשרויות האלה והשקעת הכסף לטובת הגדלת הון עתידית. בשלב זה חשוב לציין שרכב אינו נכס מניב ואינו עולה בערכו עם השנים. בדיוק להיפך – ערך הרכב יורד עם השנים! זאת לעומת השקעה בנדל"ן (כמו רכישת דירה ראשונה או שיפור דיור), או השקעה בשוק ההון. לכן לפחות בהיבט של שמירה על ההון והגדלתו, שיפור דיור מניב תועלת גבוהה יותר מרכישת רכב יוקרה. אבל אולי רכב יוקרה הוא השקעה טובה עבור הנפש?

 

האם אנשים מפיקים סיפוק מרכישת רכב יוקרה?

אנשים מפיקים ערך ממוצרים לא רק מתוך ערכם השימושי, אלא גם בהשוואה למה שיש לאחרים, ורכבי יוקרה הם דוגמא טובה למוצרים שהשימושיות שלהם דומה לרכבים זולים יותר (בשתי האפשרויות נגיע ליעד), אך הם גם מהווים סמל סטטוס.

באופן כללי יש מספר בעיות עם רכישות שמהוות סמל סטטוס:

  • אנשים נוטים להתרגל למצבם החדש – ובכך להתרגש פחות מאותן רכישות.
  • האנשים סביבם גם עשויים לרכוש סמלי סטטוס, כך שהם כבר לא מחזיקים ב"יתרון סטטוס" על פני הסביבה. במילים אחרות, רכב יוקרתי ירגיש פחות יוקרתי כשהשכן שלנו קנה רכב יוקרתי יותר.
  • מאמר משנת 2011 שפורסם ב-Journal of Consumer Psychology, הראה שאנשים אמנם חושבים שהם יפיקו ערך רכב מרכב יוקרה, אבל במציאות, חוויית הנהיגה של בעלי רכבי יוקרה ובעלי רכבים משפחתיים רגילים לא היתה שונה! זה לא התחום היחיד שבו אנחנו לא טובים בלחזות כיצד נרגיש בעתיד. כאשר אנשים נוהגים ברכב מה שמעסיק אותם זה לא מידת ה-Luxury שלו, אלא להגיע בזמן, להימנע מפקקים או לדאוג שהילדים מאחורה יישארו רגועים.
  • בהסתכלות רחבה יותר מחוויית הנהיגה עצמה, מאמר מ-2015 גילה שבעלי רכבי יוקרה אינם מאושרים יותר באופן כללי מבעלי רכבים חסכוניים.
  • אפילו מיליארדרים כבדים לא בהכרח מחזיקים רכבי יוקרה: ג'ף בזוס נוהג בהונדה אקורד בשווי $26,000, מארק צוקרברג נוהג בהונדה ג'אז בשווי $30,000, סרגיי ברין ולארי פייג' נהגו עד לאחרונה על טויוטה פריוס בשווי $39,000, ווורן באפט נוהג על קאדילק XTS בשווי $46,000.

 

אז מה דעתכם? האם שווה להוציא סכומי כסף גבוהים על רכב יוקרה או להשאיר את הכסף להוצאות אחרות שעשויות להניב לנו יותר אושר, וכן להשקעות? שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

מיתוסים שחשוב לנפץ

האם ה-S&P 500 מפוזר מספיק?

לא מזמן העלה מיכה סטוקס סרטון בו הוא טוען שה-S&P 500 מספיק מפוזר גיאוגרפית ולכן אין צורך להשקיע בשווקים נוספים או במדד רחב יותר כמו מדד מניות עולמי. הוא מציין לדוגמא את 10 החברות הגדולות במדד, שחלק ניכר מהכנסותיהן מגיע מחוץ לארה"ב, מה שמצביע על פיזור גלובלי משמעותי. הוא מציג נתונים שמראים שחלק גדול מהכנסותיהן של חברות כמו מייקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, מטה וגוגל מגיע מחוץ לארה"ב. האם אני מסכים עם דבריו? חלקית כן, כי ה-S&P 500, או הסנופי כשם חיבה, נותן פיזור לא רע גם ברמה הגלובלית. אבל אני עדיין חושב שיש סיבות רבות לא להשקיע רק ב-S&P 500.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

ארץ השמש השוקעת – המיתוס השגוי בנוגע לשוק המניות היפני

משקיעים פאסיביים שמכירים את הנתונים ההיסטוריים, כבר יודעים שמפעם לפעם יש תקופות של משברים בשוק, אבל השוק תמיד יודע להתאושש בצורה מרשימה, הכלכלה צומחת, ותשואת מדדי המניות מתכנסת לממוצע הרב-שנתי. אחת מטענות הנגד לכך היא הדוגמא של השוק היפני, שמדד המניות המייצג אותו, הניקיי 225, לא התאושש עד היום(!) מהמשבר שחווה ב-1989. במילים אחרות, מי שהשקיע במדד בדצמבר 1989, לפני יותר מ-33 שנה מופסד עד היום. בפוסט הזה נסביר מדוע הטענה הזו שגויה, מטעה ולא רלוונטית.

להמשך קריאה
איך משווים תשואות בין קרנות כל האמת על השקעות מנוהלות

איך משווים תשואות בין קרנות

מנהלי ההשקעות מתחרים ביניהם מי ישיג תשואות גבוהות יותר, מתוך מטרה למשוך לקוחות רבים יותר, וכן לנצל את הצלחתם כתירוץ להעלאת דמי הניהול. אז איך נכון למדוד את הצלחתם? ניתן להסתכל על התוצאות שהשיגו מנהלי ההשקעות ב-3 אופנים: הדרך הנאיבית – במנותק משאר העולם: לצערנו זו הדרך בה חלק גדול מהציבור פועל. בדרך זו לא מבצעים כל השוואה ולא יודעים כלל איזו השוואה לבצע. לרוב מדובר במשהו כזה: המשקיע/החוסך לא מגלה עניין מיוחד בחסכונות שלו, אחת לתקופה הוא מקבל דו"ח, ואם בכלל יטרח לפתוח אותו, יסתכל על התשואות ויגיד לעצמו משהו בסגנון: "אה, נחמד היו כאן רווחים של 6% בשנה האחרונה". אם רק היה יודע שבאותה שנה השוק עשה 20% תשואה…

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

איך בוחרים אג"חים וקרנות אג"ח

בפוסט הקודם סקרנו אפשרויות שונות להשקעה/החזקת כסף לטווח קצר. ראינו שאחזקה בעו"ש שוחקת את ערך הכסף עם האינפלציה, גם בפיקדון/מק"ם/קרן כספית לא נרוויח יותר מהאינפלציה במרבית המקרים, ומדדי מניות אמנם יכולים להתאים במקרים מסוימים, אבל לרוב יהיו תנודתיים מדי. לכן בעיניי הפתרון הטוב ביותר להשקעה לטווח קצר הוא אג"חים וקרנות אג"ח – ובהם נתמקד בפוסט הזה.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

איך הבורסה מתגוננת בפני תנודות שערים חדות ומהו מנתק הזרם?

המסחר בבורסה פועל, ובצדק, גם בשעות קשות כמו מלחמה. למשקיעים צריכה להיות גישה בכל עת לניירות הערך שברשותם אם הם רוצים למכור אותם, וכן לרכוש ניירות ערך כאוות נפשם. יחד עם זאת, כדי להתמודד עם מצבים של תנודות מחיר קיצוניות – לבורסה יש שני מנגנוני הגנה מרכזיים שמטרתם למתן את התנודות. כדי להבין אותם, נצטרך תחילה להבין איך טכנית עובד המסחר בבורסה.

להמשך קריאה
dollar-cost-averaging עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

להבין את התנודתיות: השקעה במיצוע

השקעה במנות יוצרת מיצוע על ציר הזמן, ע"י קניה ברמות מחיר שונות על הגרף. ראינו בפוסטים הקודמים שככל שמשך זמן ההשקעה ארוך יותר כך ההבדל בין התרחישים הטובים לגרועים הולך ומצטמצם, ונוצרת התכנסות לכיוון ממוצע התשואה הרב-שנתי. השקעה במנות מאיצה את תהליך ההתכנסות לממוצע וגורמת לנו להגיע אליו מהר יותר. למה זה קורה? כי כאשר משקיעים בנק' אחת ספציפית, יכול להיות טווח רחב של תשואות אפשריות בשנים העוקבות, אבל אם פורסים את ההשקעה למנות על פני תקופה ארוכה יותר, משיגים נק' כניסה ברמות מחירים שונות, ובכך אנו מתקרבים לממוצע.

להמשך קריאה
מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? תכנון התיק

מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? ראיון ברדיו החברתי הראשון

ובכלל מה כדאי לעשות עם סכום כסף משמעותי שקיבלנו? האם יש הבדל בין השקעה של 500 שקל, 500,000 שקל או 5 מיליון שקל? איך מתכננים במה כדאי להשקיע? ולמה כדאי לחתוך את גוזרי הקופון בדרך? מוזמנים לצפות בריאיון שלי אצל פרדי מוסקוביץ ב-הרדיו החברתי הראשון.

להמשך קריאה