לאחרונה רבים שואלים אותי מה כדאי לעשות עם הכסף בזמן הזה? יש אינפלציה, יש עליות ריבית, שוק ההון בירידות, שוק הנדל"ן מראה סימנים של הצטננות. אנשים מעדיפים לשבת על הגדר ולחכות, במיוחד שגם ככה יש עכשיו הוצאות גבוהות בגלל חופשת הקיץ והאינפלציה.
בסקר שערכנו בקהילת המשקיעים הפאסיביים שמחתי לגלות שרוב מוחלט של משתתפי הסקר לא משנים את התכניות שלהם בהתאם לתנאי השוק (אינפלציה/דפלציה, גאות/משבר), וחלקם אף שוקלים להשקיע יותר מהרגיל (כי פחות משתלם לצרוך בתקופת אינפלציה גבוהה, וכי השווקים כבר ירדו לא מעט).
הכיוון הזה הוא כיוון חיובי מכמה סיבות:
- לאף אחד אין כדור בדולח לדעת מתי הירידות יסתיימו.
- כמו שהצגתי לא מזמן, הימים הטובים ביותר בשוק הם בסמוך לימים הגרועים ביותר, ומי שפספס את אותם ימים טובים (כי מכר בפאניקה, או ישב על מזומן כי חשש להיכנס לשוק) פגע משמעותית בתשואות, והקטין את התשואה ל-20 שנה במחצית.
- משקיעים בהתאם לתכניות ולא בהתאם למצב בשווקים. לטווח קצר נעדיף אפיקים סולידיים, ולטווח ארוך אין חשש מהשקעה מנייתית, כי אפילו אם נכנסתם בתזמון האומלל ביותר, אם נדבר בעוד 20-30 שנה, סביר מאוד להניח שתשיגו פחות או יותר את התשואה הממוצעת הרב-שנתית (כ-10% נומינלית או 7% ריאלית במדדי מניות גדולות, משהו כמו 2% יותר מכך במדדי מניות קטנות ובמיוחד מניות ערך קטנות).
- ברוב המקרים גם בפרקי זמן קצרים הרבה יותר נשיג תשואה הקרובה לתשואה הממוצעת.
- השקעה עקבית, כולל בתקופות של ירידות ואי וודאות, יוצרת מיצוע על ציר הזמן, מה שגורם להתכנסות מהירה עוד יותר לממוצע התשואות, כיוון שכספים שנכנסים אחרי הירידות זוכים לתשואה גבוהה מהממוצע, ומחפים על ההפסדים (על הנייר) של כספים שהכנסנו לפני הירידות.
אז מתי הוא הזמן הטוב ביותר להשקיע? לטעמי לא משנה מהן הנסיבות בשוק, הזמן הוא ממש עכשיו.
מה איתכם? גם אתם יושבים על הגדר? שתפו אותנו בהתלבטויות בפוסט שבקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.