לפני שבוע עלה כאן פוסט של לובה הקופאית המתאר את תלאותיה בעולם ה-IRA וההשקעות הפאסיביות בישראל. לשם השוואה, רצינו להציג כאן מה קורה במדינה קצת יותר נוחה למשקיעים מאשר ישראל: הממלכה המאוחדת.
לא מזמן ביצענו תכנון פיננסי לבני זוג מאוד נחמדים שעברו להתגורר בלונדון. כיוון שהתכנונים הפיננסיים שלנו תמיד נכנסים לעומק ומסתכלים על תכנון השקעות ובניית תמהיל על פני כל החסכונות כמכלול, כולל חסכונות פנסיוניים וקרנות השתלמות, התייחסנו בתכנון שלהם גם לחיסכון הפנסיוני וקרנות ההשתלמות בארץ, וגם למקבילותיהן באנגליה. מה שגילינו בנוגע לחסכונות מהסוג הזה באנגליה די הדהים אותנו.
חיסכון פנסיוני ו-IRA באנגליה
באנגליה קיים בחיסכון הפנסיוני מסלול מדהים בפשטותו שנקרא "Self-Invested Personal Pension", שהוא בגדול מסלול IRA לחיסכון הפנסיוני. כל אחד יכול להצטרף למסלול הזה, לא צריך טיפול מיוחד של סוכנים גם לא מינימום צבירה מסוים. ספציפית הפנסיה של בני הזוג היתה בבית ההשקעות HL (קיצור של Halman Aldubi, טוב נו בעצם זה Hargreaves Lansdown). הפקדות המעסיק נכנסות ישירות לחשבון, וניתן להשקיע בו עצמאית בקלות (אונליין כמובן). חיפוש מהיר באתר הראה שניתן לחפש בו ETFs, ולמצוא את כל הקרנות האיריות המוכרות של בלאקרוק, ואנגארד, ספיידר ואחרים.
פשוט לקנא. כמה שזה הרבה יותר פשוט ונוח בהשוואה לארץ. אצלנו מחייבים מינימום גבוה, כדי לשמור על כיסוי ביטוחי לא ניתן להפקיד את כל ההפקדות ישירות לקופ"ג IRA אלא חייבים לעבור (לפחות חלקית) דרך הפנסיה, גברים שמניידים את הפנסיה לקופ"ג IRA אחרי גיל 41 פוגעים לעצמם בכיסוי הביטוחי, וכל התהליך בירוקרטי ומייגע.
חיסכון פטור ממס באנגליה
כפי שמרביתכם בטח יודעים, מלבד הטבות המס על החיסכון הפנסיוני, בארץ החיסכון הפטור ממס היחיד נקרא קרן השתלמות, אך יש עליו מספר הגבלות:
- תקרת ההפקדה השנתית לפטור ממס עומדת על כ-18,000 שקלים לשנה.
- שכירים יכולים להפקיד רק באמצעות המעסיק, ואין להם אפשרות להפקדה עצמאית.
- במרבית הגופים או שאין בכלל מסלול בניהול אישי (IRA), או שהוא אפשרי רק במינימום צבירה גבוה (למעט דרך שירותי התחלה קלה שלנו). למי שאין את המינימום, נדרש להסתפק במסלולים המוצעים בלבד, בהם דמי הניהול לרוב לא נמוכים (לרבות במסלולים מחקי מדד).
- הכספים נזילים אחרי 6 שנים מפתיחת הקרן, אם כי ההגבלה הזו אינה מהותית כיוון שכדי לנצל עד תום את הפטור ממס רווחי הון כדאי להחזיק את קרנות ההשתלמות לטווח כמה שיותר ארוך.
החיסכון הפטור ממס בבריטניה נקרא ISA. אבל בהשוואה לקרן ההשתלמות בישראל, ישנם הבדלים גדולים מאוד:
- קודם כל, תקרת ההפקדה השנתית ל-ISA עומדת על £20,000, כלומר כ-86,600 ₪ לשנה לאדם!!! התקרה הזו פשוט מדהימה, גם אבסולוטית וגם באופן יחסי – כיוון שמשק בית ממוצע בבריטניה מרוויח £36,900 לשנה. במילים אחרות, תקרת ההפקדה לחיסכון הפטור ממס לשני בני זוג גבוהה מהשכר הממוצע! אם נבחן גם את ההוצאות, נראה שמשק בית ממוצע בבריטניה חוסך £450 לחודש, כלומר £5,400 לשנה, שהם בסה"כ שמינית מתקרת ההפקדה השנתית לזוג ל-ISA. אבל אפילו החמישון העליון בבריטניה, שהם 20% בעלי השכר הגבוה ביותר, מצליח לנצל רק כמחצית מתקרת ההפקדה! החמישון העליון בבריטניה חוסך בממוצע £1,817 לחודש, כלומר כמעט 22,000£ לשנה, כאשר זוג יכול להפקיד 40,000£ ל-ISA. מכאן ניתן להסיק שלמעט העשירים ביותר, בבריטניה לא משלמים מס רווחי הון, כיוון שהרוב המוחלט של התושבים כלל לא מגיעים לתקרת ההפקדה ל-ISA. פשוט מדהים. מבחינה פרקטית, הרוב המוחלט של התושבים כלל לא צריכים לפתוח חשבון השקעות ממוסה, כיוון שאת כל החיסכון הפנוי שלהם הם יכולים להפקיד ל-ISA. המעטים שבכל זאת עוברים את תקרת ההפקדה יוכלו גם להפקיד לילדיהם ל-ISA אחרי שאלה יעברו את גיל 18.
- ההפקדה ל-ISA הינה עצמאית ללא קשר למעסיק, מה שאומר שכולם יכולים להפקיד.
- בדומה לפנסיה באנגליה, גם ב-ISA יש מסלול השקעה עצמאית שמאפשר להשקיע בקלות במגוון רחב של ניירות ערך, ובפרט בקרנות איריות.
- הכספים ב-ISA נזילים בכל עת.
לסיכום, מעתה אמרו כך:
🎵 בלונדון יש יותר סרטים
🎵 בלונדון יש מוסיקה טובה
🎵 בלונדון טלוויזיה מצוינת
🎵 בלונדון אנשים יותר אדיבים
וגם
🎵 בלונדון יש פחות מיסים
🎵 בלונדון יש פנסיה נהדרת
🎵 בלונדון המוסדיים יותר אדיבים
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.