קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

קרנות מנוהלות טובות יותר בעת משברים – האמנם?

כל האמת על השקעות מנוהלות
 

אחת הטענות שעולות מדי פעם בקרב מצדדי השקעות מנוהלות היא שקרנות מנוהלות מתמודדות טוב יותר עם משברים מקרנות פאסיביות. התמודדות עם משבר היא ניסוח אחר לתזמון שוק – לדעת מתי לצאת מהשוק (רצוי כמה שיותר בתחילת המשבר) ומתי לחזור אליו בחזרה (רצוי כמה שיותר בסוף המשבר ולפני העליות המחודשות). תזמון השוק הוא בעצם מקרה פרטי של ניסיון להכות את השוק, וכבר ראינו שהרוב המכריע של הקרנות המנוהלות לא מצליחות להכות את השוק, גם בטווח הקצר ועוד יותר בטווח הארוך.

יחד עם זאת, מעניין לבדוק את הביצועים של הקרנות המנוהלות דווקא בעת משברים, בגלל פסיכולוגיית המשקיעים. משקיעים שלא מכירים את התנודתיות בשווקים ואת הנתונים ההיסטוריים, עלולים לפעול בחוסר רציונליות בעת משברים, ואם השקעה מנוהלת יכולה להיפגע פחות בעת משברים, ייתכן וזו התוצאה הרצויה, אבל לפחות עבור המשקיעים הלא מודעים.

אך המחקרים מראים שגם הטיעון שמנהלי ההשקעות מתמודדים טוב יותר עם משברים אינו נכון. מחקר שבחן את הרכב התיקים של הקרנות המנוהלות לפני ואחרי משברים* מצא שרגע לפני המפולת רבות מהקרנות החזיקו מעט מאוד מזומנים, ודווקא בתקופת העליות החדות שלאחר המשברים הן החזיקו כמות שיא של מזומנים. זה בלט במיוחד למשל במשבר הדוט-קום בשנת 2000-2002.

אבל זה לא הכל. ידוע שאחרי משברים השוק נוהג לתקן למעלה בחדות, אבל מה שלא רבים יודעים הוא שתיקונים חדים למעלה מתרחשים לרוב במספר חד ספרתי של ימי מסחר. דוגמאות לכך ניתן היה לראות ב-2009 אחרי משבר הסאב-פריים, וכן ב-2020 בתיקון המהיר אחרי הירידות של משבר הקורונה. בתקופות אלה ניתן היה לראות ימים של דשדוש (קצת עליות, קצת ירידות) ואז פתאום בום – 7% עליה ביום אחד, עוד קצת דשדוש ואז 10% ביום. ב-2020 היה אפילו יום אחד שבו השוק עלה ב-12%! אז מספיק שמנהלי ההשקעות יישבו על הגדר קצת יותר מדי והם כבר יפספסו חלק ניכר מהעלייה כלפי מעלה.

את ההשפעה של הנתון החשוב הזה ניתן לראות במחקר הבא. המחקר הראה שבין 1995-2014 ה-S&P 500 השיג תשואה שנתית ממוצעת של 9.85%. לעומת זאת, מי שהיה מחוץ לשוק ופספס רק את 10 הימים הטובים ביותר באותה תקופה, קיצץ את התשואה שלו ל-6.1%, כלומר כמעט 4% פחות לשנה במשך 20 שנה בהשוואה להשקעה לכל אורך התקופה, רק בגלל פספוס של 10 ימי מסחר.

הבעיה הגדולה היא ש-6 מתוך 10 הימים הטובים ביותר לשוק התרחשו בפרק זמן של שבועיים מ-10 הימים הגרועים ביותר! במילים אחרות, תזמון שוק זה עניין מאוד חמקמק וסטייה של כמה ימים לכאן או לכאן יכולה להיות הרסנית ביותר אפילו לטווח הארוך. מי שפספס את 30 הימים הטובים ביותר כבר ירד מ-9.85% לשנה ל-1.5% בלבד! ומי שפספס את 60 הימים הטובים ביותר כבר השיג תשואה שלילית של 3.84% בממוצע לשנה.

כפי שעוד נראה בהמשך, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם משבר היא לא להגיב אליו בכלל, אלא לתכנן את ההשקעות שלנו מראש בצורה כזאת שזה יהיה בסדר מבחינתנו אם מחר בבוקר יהיו ירידות חריפות בשווקים. במילים אחרות – אם מגיע משבר הדרך הטובה ביותר להתמודד איתו היא פשוט לא לעשות כלום. או במילותיו של ג'ון בוגל האגדי (זצ"ל), מייסד ואנגארד:

"!Don’t just do something, stand there"

*הליכת אקראי בוול סטריט, הוצאת משכל, פרק 8 עמ' 183-185

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

כל האמת על השקעות מנוהלות

"השקעות פאסיביות זה למי שמבין, לציבור הרחב עדיף מוצר מנוהל"

את המשפט שבכותרת שמעתי בגרסאות שונות עשרות פעמים, לרוב ממשווקים של מוצרי השקעות מנוהלים כאלה ואחרים. בשמיעה ראשונה הוא נשמע הגיוני, אבל כשנכנסים קצת לפרטים מבינים שזה קשקוש מקושקש. אם מעניין אתכם לדעת למה השקעה פאסיבית זה הפתרון הרצוי בכל מקרה, אפילו למי שאינו מבין בהשקעות, תמשיכו לקרוא. אז למה גם חסרי ידע לא צריכים להשקיע בהשקעות מנוהלות?

להמשך קריאה
קצבת פנסיה מול משיכת כספים מהתיק הפרטי – מתי נעדיף כל חלופה פנסיה ופרישה מוקדמת

קצבת פנסיה מול משיכת כספים מהתיק הפרטי – מתי נעדיף כל חלופה

בפוסט קודם ראינו שכאשר ניתן להסתפק בשיעור משיכה של 3-4% מההון בעת הפרישה, יש יתרון בביצוע משיכות מהתיק הפרטי על פני קבלת קצבת פנסיה, שהוא מנגנון לא כ"כ יעיל. זאת מפני שנבצע משיכות צנועות מתיק בחשיפה מנייתית גבוהה, מה שיאפשר לתיק להגדיל את עצמו למרות המשיכות, בממוצע פי 2.5 אחרי 20 שנה. לעומת זאת בעת קבלת קצבת פנסיה, החיסכון מושקע באופן סולידי, המשיכות גבוהות, ולאט-לאט אנחנו "מטפטפים" חלק מהכסף שנשאר אחרי הוצאות המחייה להשקעה בתיק ההשקעות. אבל כיוון שרוב הכסף מושקע סולידית, תיק ההשקעות יהיה קטן כמעט פי 2 בממוצע בהשוואה למשיכות מתיק ההשקעות.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

5 חסרונות נסתרים מן העין בחשבונות מנוהלים

בהמשך לפוסט שהסביר מדוע, בהתבסס על מחקרים אקדמיים שכללו אלפי אנליסטים ומנהלי השקעות ונמדדו על פני עשורים רבים, השקעות מנוהלות מניבות תשואה נמוכה יותר מהמדד לאורך זמן, בפוסט הזה אני רוצה לדבר על 5 חסרונות נוספים, שלרוב נסתרים מן העין בנוגע לחשבונות מנוהלים.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

הישרדות VIP

בעולם הספורט יש שחקנים שמקובל לומר עליהם שהם עושים דברים ש"לא רואים בסטטיסטיקה". מדידות סטטיסטיות מטבען מודדות רק את הנתונים אליהם התייחסו עורכי המדגם/בדיקה/מחקר, ומתעלמות מנתונים אחרים.

להמשך קריאה
כמה קשה להישאר בצמרת? כל האמת על השקעות מנוהלות

כמה קשה להישאר בצמרת?

עד כה ראינו שמרבית הקרנות המנוהלות מפגרות אחרי המדדים הרלוונטיים, אבל עדיין היו קרנות (יחסית מועטות) שהיכו את המדדים ואת המתחרים שלהם

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

כשרודפים אחרי הקרנות החמות ביותר יש סיכוי גבוה להישרף

משקיעים רבים נוקטים בטקטיקה של "לרדוף אחרי הקרנות החמות ביותר", קרנות שעקפו בגדול את המתחרים שלהם, וגם את המדדים. האם זו טקטיקה מוצלחת יותר מהשקעה במדדים? בואו נבדוק.

להמשך קריאה
איך למשוך מהתיק בלי לשלם מס רווחי הון יעילות בהשקעות ובצרכנות

איך למשוך מהתיק בלי לשלם מס רווחי הון

כספים שאנחנו מושכים מתיק ההשקעות חייבים במס רווחי הון. אז האם כדי למשוך 3% מהתיק נטו (שיעור משיכה שמתאים לפרישה מוקדמת) נצטרך למשוך בעצם 4% ברוטו כדי שיישארו לנו ביד 3%, ולהסתכן שהכסף ייגמר מוקדם מהמתוכנן? התשובה היא לא. במציאות נשלם תמיד פחות מיסים מ-25%, לעיתים הרבה פחות, לעיתים הרבה הרבה פחות, ולעיתים ממש גורנישט – 0 עגול. אז כמה מיסים באמת נשלם במשיכות מהתיק בעת הפרישה? המשיכו לקרוא. קיימים מספר גורמים שמאפשרים הקטנה של חבות המס על רווחי הון, בואו נעבור עליהם.

להמשך קריאה