קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

כששר האוצר מקשיב, רושם הערות, ומתבדח על קרנות השתלמות

פעילות ציבורית כששר האוצר מקשיב, רושם הערות, ומתבדח על קרנות השתלמות
 

לפני שבוע בדיוק השתתפתי, יחד עם עוד 9 בלוגרים ומנהלי קהילות פיננסיות, בדיון במשרד האוצר בירושלים. הדיון, בראשות שר האוצר, ובהשתתפות יועצים בכירים ממשרדו, עסק בתקציב הדו-שנתי לשנים 2023-2024. רוצים לשמוע מה עלה בדיון ומה מתוכנן להמשך? המשיכו לקרוא.

בפתח הדיון כל אחד מהמשתתפים הציג את עצמו. בדיון השתתפו מנהלי קהילות מתחומי שוק ההון, נדל"ן, כלכלת המשפחה, השקעות impact, קידום נשים בתעסוקה, שילוב חרדים בכלכלה, מדיניות ציבורית, ועוד. כשהצגתי את עצמי, כבעלים של חברת להשקיע נכון, להדרכות בתחום ההשקעות והפנסיה והמייסד של קהילת המשקיעים הפאסיביים של ישראל, שר האוצר צחק איתי שעד היום אין לו מושג מה הולך עם קרן ההשתלמות שלו. כמו שאומרים, הסנדלר הולך יחף, ואני משוכנע שיש לו דאגות גדולות יותר.

לאחר מכן שר האוצר הציג מצגת קצרה, בה הוא הציג את חוזקת המשק בהיבטי חוב-תוצר, אבטלה ואינפלציה, והראה שנכון לפברואר 2022 ישראל מצויה במצב טוב יותר מארה"ב וגרמניה. שר האוצר המשיך והראה את עיקרי התקציב שעבר וכמה שהוא חברתי. בלי להיכנס לביקורת חיובית או שלילית על פעולות הממשלה, או אם תקציב "חברתי" משיג את מטרותיו, זה היה משעשע ודי מפתיע ששר האוצר בעצמו מציג לנו מצגת. בדיונים הלא מעטים בהם השתתפתי בצבא בראשות סא"לים ואל"מים, הבכירים תמיד הקשיבו והקצינים הזוטרים הציגו להם. כאן הבכיר ביותר הציג בעצמו.

בהמשך כל אחד מהדוברים הציג נושאים שלדעתו כדאי לטפל בהם במסגרת תקציב המדינה הדו-שנתי הבא. בפוסט הקודם לפני הביקור אצל שר האוצר הצגתי מס' רעיונות משלי וביקשתי מכם לשתף ברעיונות משלכם. את הרעיונות ריכזתי למסמך קצר, והצגתי בקצרה את עיקריו, שכללו:

  • שינויים במסלול ברירת המחדל ובמנגנון הבטחת התשואה בקרנות הפנסיה.
  • הקלות בפתיחת קה"ש לכולם.
  • הקלות במסלולים בניהול אישי. בסוגיה הזו שר האוצר שאל אותי איזה אחוז מהציבור לדעתי יודע לנהל את החסכונות שלו בעצמו. עניתי שלצערי מדובר במעטים, ואת זה כדאי להשלים עם שינוי במסלולי ברירת המחדל. כלומר מי שלא מבין מספיק – שיהיה לו מסלול ברירת מחדל טוב, ומי שכן מבין ורוצה לקחת אחריות – שיהיה לו פשוט לעבור מטוב למצוין.
  • שיפור תהליך הגשת דו"ח מס שנתי אונליין.
  • מס' עיוותים במס רווחי הון.

באופן כללי דיברתי די הרבה (כהרגלי) בהשוואה למשתתפים האחרים, במטרה לכסות את הנושאים המרכזיים. אחרי שהצגתי את העיוות השלישי שלטעמי כדאי לשנות במס רווחי הון, השר קטע אותי ואמר שכדאי שנעצור פה כי יכול להיות שגם היועצים שלו לא בטוחים על מה אני מדבר.

משתתפים אחרים העלו גם הם נושאים הקשורים להשקעות בשוק ההון, וכמובן שעלו גם נושאים מגוונים אחרים. שר האוצר רשם לעצמו נקודות, התייחס לחלק מהנושאים שעלו, וגם אחד היועצים שלו רשם את הדברים. מההתרשמות שלי הקשב היה אמיתי, ומתוך רצון לשנות, עוד מעצם יוזמת הפגישה שהגיעה ממשרד האוצר, וגם מאיך שהדברים התנהלו בפגישה עצמה. ברור לי שיש כאן גם מטרות של יחסי ציבור, אבל אני לא חושב שזה סותר רצון לשמוע באמת סוגיות שדורשות שינוי.

שר האוצר והצוות שלו סיכמו ש:

  • הם בעד להמשיך את השיח במפגשים נוספים, מחולקים לפי נושאים.
  • בפרט בנושאים הרבים הקשורים לשוק ההון – הם בעד לקיים מפגש ייעודי שיכלול גם את הממונה על ראשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת.

לאחר מכן שר האוצר עזב (אחרי כמה תמונות), ואנחנו נשארנו עם היועצים והדוברים שלו. בשלב זה החלטתי לחרוג מנושאי שוק ההון (כיוון שבין כה דובר על דיון ייעודי בנושא), והתייחסתי לנושאים שחשובים לי מאוד, שאני משוכנע שיובילו לשיפור משמעותי במשק הישראלי, בדגש על השכבות החלשות, ויפחית מתחים בחברה:

  • צמצום והתייעלות המגזר הציבורי, והפחתת כוחם של ועדי השאלטר.
  • הקלות בייבוא (בירכתי על רפורמת הייבוא במזון ובתחומים נוספים).
  • פישוט רגולציה ובירוקרטיה (בירכתי על הקמת רשות הרגולציה שתקשה על כינון רגולציות מיותרות).
  • שינוי מבנה השכר במערכת החינוך (כיום מורים מתחילים מקבלים מעט מאוד והגידול בשכר מבוסס רק על ותק ולא על הישגים), ומתן אוטונומיה למנהלים לתגמל מורים מצטיינים ולפטר מורים פחות טובים. הדוברת של שר האוצר "הזמינה" אותי להשתתף במו"מ עם יפה בן דוד.
  • מעבר הדרגתי לצבא מקצועי התנדבותי.

בסה"כ הדיון היה חוויה מעניינת ואני חושב שזכיתי ליותר מאוזן קשבת אחת. אבל האם זה יועיל במשהו? קשה לדעת. בשבוע הבודד שחלף מאז הדיון, הקואליציה איבדה את הרוב (לכאורה) בגלל חמץ בבתי חולים, והיה פיגוע מזעזע בת"א. ככה שנותרנו בעיקר עם שאלות:

  • האם שר האוצר בכלל ימשיך בתפקידו?
  • האם הממשלה הנוכחית/אחרת תצליח להעביר תקציב ל-2023-2024?
  • במידה ושר האוצר יתחלף, האם היועצים שלו שהשתתפו בדיון יישארו בתפקידם במשרד האוצר כדי שנתקדם לדיוני המשך?

כולי תקווה שתהיה המשכיות, אבל גם אם לא – יש לי כבר ערוץ תקשורת לרשות שוק ההון, שהתחיל בנוגע למסלול ברירת המחדל בפנסיה, ואני מקווה להמשיך אותו גם לנושאים נוספים, אפילו אם משרד האוצר לא יארגן דיון שכזה. בינתיים אני מזמין אתכם להעלות רעיונות נוספים לאלה שכבר רוכזו במסמך. הרעיונות החשובים יתועדו, ובבוא היום אני מקווה להעלות אותם למי שצריך.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

קמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – פניה לאוצר ולרשות שוק ההון פעילות ציבורית

קמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – פניה לאוצר ולרשות שוק ההון

בקרנות הפנסיה בישראל יש הרבה דברים טובים, כמו הטבות מס, מסלולים מחקי מדד ודמי ניהול נמוכים, אך גם שתי בעיות מרכזיות לחוסכים הצעירים: מסלול ברירת מחדל שמרני ביותר ומנגנון הבטחת תשואה (שיחליף בקרוב את האג"ח המיועדות), שאמנם מבטיח "רצפת תשואה" של 5.15%, אך גם מהווה "תקרת תשואה" הנמוכה מתשואת מדדי המניות. אנחנו יוצאים בקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל, לשם שינוי תקנות ועדכון חקיקה שתיטיב גם עם הציבור, וגם עם קופת המדינה. עד יום רביעי בחצות גם לכם יש הזדמנות להשפיע!

להמשך קריאה
קמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – פניה לאוצר ולרשות שוק ההון פעילות ציבורית

הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל – עדכון #1

לפני חודשיים יצאנו בקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל. בפוסט הזה נעדכן מה הספקנו לעשות בחודשיים האחרונים בנושא בדיונים עם האוצר ורשות שוק ההון.   תזכורת: הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל עלה בעקבות אישור ועדת הכספים של הכנסת להחליף את מנגנון האג"ח המיועדות במנגנון הבטחת תשואה, שיקטין את הוצאות המדינה מחד, ולא יפגע בחוסכים בהשוואה למצב הקיים מאידך. […]

להמשך קריאה
משקיעים פאסיביים מציעים, משרד האוצר שומע פעילות ציבורית

משקיעים פאסיביים מציעים, משרד האוצר שומע

חברים יקרים, קיבלתי הזמנה להשתתף מחר בצהריים בדיון במשרד האוצר בירושלים בנוגע לתקציב הדו-שנתי לשנים 2023-2024 וחוק ההסדרים, ואתם מוזמנים להציע הצעות שאוכל להעלות בדיון. אז אחרי שהשתתפתי במספר דיונים עם בכירים באוצר וברשות שוק ההון בנוגע למסלולים בפנסיה, הוזמנתי גם לדיון בהשתתפות בכירים באוצר בנוגע לתקציב 2023-2024 וחוק ההסדרים. מי שלא מכיר, חוק ההסדרים עובר ביחד עם התקציב, וזאת בעצם הדרך של הממשלה להכניס בבת אחת מס' רב של תיקוני חקיקה ורפורמות כחלק מהתקציב, במקום להעביר חקיקה לכל אחד מהם בנפרד.

להמשך קריאה
איך חסכנו 34,000 ₪ במיסים על קניית רכב? יעילות בהשקעות ובצרכנות

איך חסכנו 34,000 ₪ במיסים על קניית רכב?

בישראל משלמים המון מיסים, יותר מדי אם תשאלו את רוב הציבור. ענף הרכב הוא תחום בו המיסוי גבוה במיוחד: כ-100% מס על מחיר של רכב חדש, ומיסוי דומה על דלק. השבוע רכשנו רכב, והצלחנו לחסוך כ-34,000 ₪ במיסים! איך עשינו את זה ואיך ניתן לחסוך אפילו יותר? המשיכו לקרוא

להמשך קריאה
תובנות מחופשה ביעד לא שגרתי יעילות בהשקעות ובצרכנות

תובנות מחופשה ביעד לא שגרתי

לפני כמעט שנה, בסוכות 2023, ממש לפני שהתחיל כל הבלאגן של המלחמה, יצאנו כל המשפחה לחופשה כיפית ביעד לא שגרתי. החופשה התקיימה בארץ, לחוף הים התיכון, לא רחוק מהמרכז (מזהים איפה לפי התמונה?), ועלותה היתה נמוכה משמעותית מחופשה ביעדי התיירות המרכזיים כמו ת"א, אילת או ים המלח. אז אם אתם רוצים לצאת לחופשה, אבל: נרתעים מהמחירים הגבוהים ברבים מהמלונות בארץ. פוחדים מביטול טיסות לחופשה בחו"ל. חוששים (בצדק) לנסוע לחופשה בצפון. מעדיפים להימנע מנסיעות/טיסות ארוכות (למשל עם קטנטנים). תמשיכו לקרוא את הפוסט, זה יפתח לכם קצת את הראש לאפשרויות אחרות.

להמשך קריאה
סיכום הספר The millionaire next door – פוסט אורח של סניה ולדברג יעילות בהשקעות ובצרכנות

סיכום הספר The millionaire next door – פוסט אורח של סניה ולדברג

הקדמה: הפוסט הבא הוא פוסט אורח מצוין של סניה ולדברג. הוא מסכם בצורה מעולה את המיינדסט וההתנהלות שמובילה אנשים לצבירת הון והפיכה למיליונרים (בדולרים), ומתאים כמו כפפה לנושא הנוכחי שלנו בקהילה, #יעילות_בהשקעות_וצרכנות. כל הטקסט הוא של סניה, אך פה ושם שזורות בו הערות שלי + סיכום קצרצר בסוף. הספר "המיליונר בדירה ממול" חקר את המיליונרים בארה"ב וההתנהגות שלהם. בעיקר, הוא חקר את השאלה החשובה ביותר: איך הם הפכו לעשירים, והאם יש חוקיות כלשהי שחוזרת על עצמה מאדם לאדם.

להמשך קריאה