קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

מהפך! קרן עולמית חדשה וזולה עלתה ארצה – האם היא אפשרות ההשקעה הטובה ביותר?

קרנות, מדדים ומוצרי השקעה
 

משקיעים או רוצים להשקיע בפיזור גלובלי רחב ובזול? הפוסט הזה הוא קריאת חובה, כי קרן סל חדשה שתתחיל להיסחר בקרוב בארץ מסתמנת כמועמדת מובילה לאפשרות ההשקעה הטובה ביותר.

בתור משקיעים פאסיביים, הבסיס לפלח המנייתי של תיק ההשקעות שלנו הוא שוק המניות העולמי. למה? כי אנחנו מספיק צנועים לדעת שאף אחד לא יודע איזו מניה, איזה שוק ואיזה סקטור יובילו בכל תקופה, ולכן מפזרים על כל המניות, כל השווקים וכל הסקטורים.

את הבסיס הזה ניתן לשכלל עם אפיקים אחרים – חלק יעדיפו הטיה למניות הטכנולוגיה, חלק יעדיפו הטיה (שאינה מוצדקת בעיניי מסיבות רבות) ל-S&P 500 וחלק יעדיפו הטיה למניות קטנות ובמיוחד מניות ערך קטנות, שהוכחו כאפיקים רווחיים יותר מכלל השוק.

כך או כך, השוק העולמי אמור להיות העוגן של התיק שלנו.

 

מהן אלטרנטיבות ההשקעה בקרן עולמית?

בעוד שבמדדים כמו S&P 500 והנאסד"ק יש גם קרנות ישראליות וגם קרנות איריות טובות, במדדים עולמיים עוד לא ראיתי קרנות ישראליות בדמי ניהול סבירים.

לקרנות האמריקאיות יש אמנם דמי ניהול נמוכים, אבל מנגד יש להן את בעיות מוכרות כמו חשיפה למס עיזבון ואירועי מס כפויים על דיבידנדים מחולקים, מה שהופך אותן לרוב לאפשרות הגרועה ביותר למשקיעים ישראלים (שאינם בעלי אזרחות אמריקאית).

נכון להיום זה משאיר אותנו עם הקרנות האיריות, בדגש על שתי קרנות איריות שנסחרות בארץ בשקלים ונהנות מיתרון נוסף – הצמדה למדד המחירים לצרכן לצורך חישוב מס רווחי הון.

שתי האפשרויות המרכזיות עד כהן הן:

  1. הקרן SSAC של iShares (מס' נייר בארץ 1159235) שעוקבת אחרי מדד MSCI All Country World Index (בקיצור ACWI), מדד שכולל מניות גדולות-בינוניות מכל העולם – שווקים מפותחים ומתפתחים כאחד. דמי הניהול של הקרן הם 0.2%.
  2. הקרן MXWO של אינבסקו (מס' נייר בארץ 1185164) שעוקבת אחרי מדד MSCI World, מדד שכולל מניות גדולות-בינוניות מהשווקים המפותחים בלבד. עלויות הניהול של הקרן הם 0.22%.

הקרן של iShares זוכה למיסוי מופחת על דיבידנדים (15% על דיבידנדים של מניות אמריקאיות וכ-8% בממוצע בשאר העולם, שזה בערך 12.5% בפיזור גלובלי), ואילו הקרן של אינבסקו זוכה לפטור מלא ממיסוי על דיבידנדים של חברות אמריקאיות, כיוון שהיא קרן פיזית עם ציפוי סינטטי, מה שמקנה לה חיסכון במיסוי של כ-0.2% לשנה על הקרן של iShares.

מנגד הקרן של אינבסקו לא מספקת חשיפה לשווקים המפתחים, כך שהקרן של iShares קרובה יותר לתיק השוק העולמי, ולשווקים המתפתחים גם פוטנציאל צמיחה גבוה יותר, לפחות בתיאוריה.

 

מה מיוחד בקרן החדשה שתתחיל להיסחר בארץ בשקלים?

כמו שציינתי בתחילת הפוסט, ישנה קרן אירית חדשה של אינבסקו שתתחיל להיסחר בארץ ב-13.8.24, ומסתמנת אולי כקרן העולמית הטובה ביותר.

להלן הפרטים על הקרן (האמור אינו מהווה המלצה לרכישת הקרן או כל המלצה לביצוע פעולה בני"ע):

  1. הקרן עוקבת אחרי מדד FTSE All World Index שכולל כ-4,300 חברות גדולות-בינוניות מכל העולם, כלומר גם שווקים מפותחים וגם מתפתחים. מדובר על מדד כמעט זהה למדד MSCI ACWI שגם הוא עוקב אחרי חברות גדולות-בינוניות מכל העולם.
  2. בניגוד לרוב הקרנות של אינבסקו, הקרן היא קרן פיזית ולא קרן פיזית עם ציפוי סינטטי. כמו כל קרן פיזית היא זוכה למיסוי מופחת על דיבידנדים (15% על דיבידנדים של מניות אמריקאיות וכ-8% בממוצע בשאר העולם, בערך 12.5% בפיזור גלובלי).
  3. דמי הניהול של הקרן הם 0.15% בלבד.
  4. מספר הנייר בארץ הוא 1209220 (תתחיל להיסחר ב-13.8.24, לפני כן לא תמצאו אותה במערכת המסחר).
  5. הקרן היא דואלית וניתן לרכוש אותה לא רק בארץ בשקלים אלא גם בבורסות אירופאיות נוספות: בלונדון בדולרים ובליש"ט, בגרמניה ובאיטליה ביורו, ובשוויץ בפרנק. סימול הקרן בבורסת לונדון הוא FWRA.
  6. יחד עם זאת, קל יותר וזול יותר לרכוש אותה בארץ בשקלים (במיוחד בחשבון המסחר עם העמלות הזולות ביותר בארץ).
  7. ולא פחות חשוב, בסיס ההצמדה של הקרן בארץ לצורך חישוב מס רווחי הון הוא מדד המחירים לצרכן. לטווח הארוך ההצמדה למדד המחירים לצרכן אמורה להיות עדיפה על הצמדה למט"ח, שזה בסיס ההצמדה שלקרנות זרות (ואפילו באותה קרן אם קונים אותה בחו"ל).
  8. למי שחשוב לדעת מה ההבדל בין FTSE All World Index לבין MSCI ACWI, להלן טבלה השוואה מרכזת. בגדול המדד של FTSE כולל יותר מניות מ-MSCI, ומדובר במניות היותר קטנות, כיוון ש-FTSE מותחים את קו ההפרדה בין מניות בינוניות (שכן נכללות במדד) לקטנות (שלא נכללות במדד) נמוך יותר. במילים אחרות יש כ-1,400 מניות שמבחינת FTSE הן בינוניות ומבחינת MSCI הן קטנות. זה אומר שלמדד של FTSE יש מעט הטיה לפקטור הגודל, מה שאמור להתבטא בתשואות מעט גבוהות יותר. יחד עם זאת, אותן מניות קטנות יותר יקבלו שברירי אחוזים מתוך המדד, ולמרות שמדובר בכמות גדולה של כ-1,400 מניות נוספות, המשקל שלהן מאוד נמוך, והחפיפה בין המדדים מאוד גבוהה.

 

ההבדל בין FTSE All World Index לבין MSCI ACWI

 

 

אני רוצה להתחיל להשקיע בקרן אבל כבר מחזיק קרנות אחרות – האם כדאי לי למכור?

מי שמשקיע בקרנות זולות אחרות, למשל של iShares או אינבסקו שהן גם אפשרויות השקעה טובות מאוד, ממש לא חייב למכור ולחטוף אירוע מס מיותר. נכון שהקרן החדשה זולה יותר, אבל לא מדובר בפער דרמטי גם לטווח הארוך.

לכן אם הקרן החדשה של אינבסקו עדיפה בעיניכם, מה שכדאי לדעתי לעשות זה להמשיך להחזיק את הקרנות הקיימות, ופשוט מעתה והלאה לקנות את החדשה.

לעומת זאת, אם אתם משקיעים בקרנות יקרות, או קרנות אמריקאיות (ואינכם אזרחים אמריקאים), או קרנות לא מספיק מפוזרות (כמו קרנות נישתיות/סקטוריאליות), או שאתם משקיעים בכלל דרך מוצר מנוהל יקר ולא יעיל כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון – כדאי בעיניי לשקול למכור ולקנות מחדש קרן סל יעילה וזולה יותר.

 

אז מה דעתכם על הקרן החדשה של אינבסקו?

האם היא הפכה לקרן המועדפת בעיניכם?

האם תשלבו אותה בתיק?

שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

איך משווים תשואות בין קרנות כל האמת על השקעות מנוהלות

איך משווים תשואות בין קרנות

מנהלי ההשקעות מתחרים ביניהם מי ישיג תשואות גבוהות יותר, מתוך מטרה למשוך לקוחות רבים יותר, וכן לנצל את הצלחתם כתירוץ להעלאת דמי הניהול. אז איך נכון למדוד את הצלחתם? ניתן להסתכל על התוצאות שהשיגו מנהלי ההשקעות ב-3 אופנים: הדרך הנאיבית – במנותק משאר העולם: לצערנו זו הדרך בה חלק גדול מהציבור פועל. בדרך זו לא מבצעים כל השוואה ולא יודעים כלל איזו השוואה לבצע. לרוב מדובר במשהו כזה: המשקיע/החוסך לא מגלה עניין מיוחד בחסכונות שלו, אחת לתקופה הוא מקבל דו"ח, ואם בכלל יטרח לפתוח אותו, יסתכל על התשואות ויגיד לעצמו משהו בסגנון: "אה, נחמד היו כאן רווחים של 6% בשנה האחרונה". אם רק היה יודע שבאותה שנה השוק עשה 20% תשואה…

להמשך קריאה
יעילות בהשקעות ובצרכנות

גישת מכונת הכביסה המלאה – 22 טיפים ליעילות כלכלית כדרך חיים

כשאנחנו מדברים על יעילות בהשקעות וצרכנות, אנחנו לא מדברים לרוב על מהפכות שצריך לעשות, אלא על שינויים קטנים שמשפרים את היעילות שלנו. לחסוך חצי אחוז בדמי ניהול, לחסוך רבע אחוז במיסים, להגדיל באחוז את התשואה – כל אלה שיפורים קטנים עם השפעה משמעותית על העתיד בגלל הריבית-דריבית. אותו דבר נכון גם להתנהלות הכלכלית השוטפת שלנו. אפשר לחסוך עלויות בכל מיני נושאים קטנים – קצת פה וקצת שם, בלי השפעה גדולה או הקרבה. לא חייבים לעשות מהפכות, אבל שינויים קלים וקטנים שמשפרים את היעילות, יכולים להצטבר לחיסכון לא קטן, ואת הכסף שחסכנו נוכל להשקיע כדי שהוא גם יעבוד בשבילנו!

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

במה משקיעים לטווח קצר

"רגע, מה?! להשקיע לטווח קצר? אבל חשבתי שהשקעות זה לטווח ארוך וכספים לטווח קצר עדיף לא להשקיע בכלל". אז זהו, שלא. גם את הכספים לטווח קצר כדאי מאוד להשקיע, אבל כמובן באפיקים המתאימים לכך. בפוסט הזה נעבור על האפשרויות השונות שמתאימות להשקעה לטווח קצר. וממש לא מדובר רק על קרנות כספיות. המון אנשים מתייחסים להשקעות רק לטווח הארוך, וסבורים שהשקעה לטווח קצר היא בעייתית, כי "שוק ההון תנודתי מדי לטווח הקצר" או כי "השקעה לטווח קצר היא מסוכנת". ובכן, מדובר בשטות מוחלטת שנובעת ככל הנראה מבלבול בין "שוק ההון" ל"שוק המניות". אז כדי ליישר קו, נתחיל בהדגשה – שוק ההון מכיל את שוק המניות, אבל גם עוד אפיקים

להמשך קריאה
השקעה במינוף

המינוף שיפיל אתכם: מינוף מסוכן כנגד השקעה מנייתית

חלק מהגופים, לעיתים בהמלצת חלק מהסוכנים, מאפשרים לעשות "טריק" כדי לקבל הלוואה של עד 80% מסך הצבירה גם במסלול מנייתי/מחקה מדד מניות. איך? ע"י מעבר למסלול סולידי, לקיחת ההלוואה, ואז שינוי המסלול בחזרה למסלול מנייתי/מחקה מדד מניות. חלק מהגופים כבר סגרו את "הפרצה" הזו בשנים האחרונות, אבל גם אם משהו אפשרי, זה לא אומר שהוא כדאי! הסיבה היא שהקופה יכולה לפרוע את ההלוואה כנגד הכספים הצבורים במידה ושווי ההלוואה יעלה על סך הצבירה, או אפילו יגיע קרוב לכך. ירידות של 20% בשוק המניות הן תרחיש נפוץ ביותר ואפילו לא צריך משבר חריף במיוחד לשם כך.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

יושבים על הגדר

לאחרונה רבים שואלים אותי מה כדאי לעשות עם הכסף בזמן הזה? יש אינפלציה, יש עליות ריבית, שוק ההון בירידות, שוק הנדל"ן מראה סימנים של הצטננות. אנשים מעדיפים לשבת על הגדר ולחכות, במיוחד שגם ככה יש עכשיו הוצאות גבוהות בגלל חופשת הקיץ והאינפלציה. בסקר שערכנו בקהילת המשקיעים הפאסיביים שמחתי לגלות שרוב מוחלט של משתתפי הסקר לא משנים את התכניות שלהם בהתאם לתנאי השוק (אינפלציה/דפלציה, גאות/משבר), וחלקם אף שוקלים להשקיע יותר מהרגיל (כי פחות משתלם לצרוך בתקופת אינפלציה גבוהה, וכי השווקים כבר ירדו לא מעט).

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

יכולת או מזל? דוגמת 10,000 האנליסטים – וידאו פוסט

אני אוהב לתת את דוגמת 10,000 האנליסטים מתוך הספר תעתועי האקראיות, אותה תוכלו לראות בווידאו הבא

להמשך קריאה
חשבונות מסחר ופרקטיקה

יתרונות וחסרונות לפתיחת חשבון מסחר ב-Interactive Brokers

לפתיחת חשבון ב-IB עבור משקיעים פאסיביים ישראלים יש יתרונות וחסרונות. לבקשת הקהל – הנה פוסט מרכז בנושא.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

יש לי סכום גדול – האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או למצע

גם אם התחלנו להשקיע במועד גרוע ביותר, רגע לפני משבר ממושך, שהשוק התאושש ממנו רק אחרי שנים רבות, במידה ומדובר בהשקעה במנות הנפילה תהיה פחות כואבת וההתאוששות הרבה יותר מהירה. מכאן עולה השאלה: במידה ויש לי סכום גדול להשקעה, האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או במנות? יצאנו לבדוק. קצת סמנטיקה בפוסט הקודם נתנו מספר דוגמאות להשקעה במנות – למשל הפקדת כספים כל חודש לחיסכון הפנסיוני ולקה"ש שלנו, וכן רכישת קרנות סל בתיק הפרטי ממה שחסכנו בנטו באותו חודש. בעוד שדפוס השקעה מסוג זה הוא אכן השקעה במנות, לא מדובר ברצון לייצר מיצוע באופן מלאכותי, אלא מיצוע שמתרחש באופן טבעי.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

מהו יתרון הקוטן ואיך הוא משפיע על קרנות מנוהלות?

בפוסט קודם לא פסלתי את האפשרות שקיימים מנהלי השקעות שאכן מצויה בידיהם היכולת להשיג תשואות עודפות על המדד הרלוונטי לאורך זמן. המחקרים הראו שלטווח הארוך יש מעט מאוד מקרים של קרנות כאלה, אבל הן קיימות – חלקן הצליחו ככל הנראה בגלל מזל וחלקן בגלל כישרון אמיתי. בפוסט הזה אני רוצה להתמקד באחת הסיבות המרכזיות לכך שקשה לשמור על הצלחה לאורך זמן גם בקרב משקיעים עם יכולות גבוהות. את הסיבה הזו ניתן לכנות "יתרון הקוטן". למה הכוונה? לכך שקל יותר לנהל השקעות בסכומים נמוכים מאשר בסכומים גבוהים.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

מה? שננהל את כל הכסף שלנו בעצמנו?!

באחת מ"שיחות הנודניק" לבוגרים שלנו שעושה Kobi Turgi התותח-על-חלל, שמטרתן לסייע ולדחוף את הבוגרים שלנו ליישם את מה שלמדו (להגדיר תמהיל ותכנית פעולה, לפתוח תיק השקעות פרטי ולטפל בפנסיה ובהשתלמות), עלתה סוגיה מעניינת אצל אחד הבוגרים, שגם לו קוראים קובי. הוא ואשתו קצת חוששים לקחת אחריות ולנהל את כל הכסף שלהם בעצמם, כשהדגש הוא על "כל הכסף". כלומר אין להם בעיה להתחיל להשקיע עצמאית, אבל הם חוששים מלקחת אחריות על כל החסכונות, ומרגישים שבכל זאת כדאי להשאיר חלק מהכסף במסלול מנוהל. בין היתר הסיבה היא חוסר הוודאות בשווקים ו"טוב שיהיה גוף מקצועי שיקבל את ההחלטות עבורם".

להמשך קריאה