משקיעים או רוצים להשקיע בפיזור גלובלי רחב ובזול? הפוסט הזה הוא קריאת חובה, כי קרן סל חדשה שתתחיל להיסחר בקרוב בארץ מסתמנת כמועמדת מובילה לאפשרות ההשקעה הטובה ביותר.
בתור משקיעים פאסיביים, הבסיס לפלח המנייתי של תיק ההשקעות שלנו הוא שוק המניות העולמי. למה? כי אנחנו מספיק צנועים לדעת שאף אחד לא יודע איזו מניה, איזה שוק ואיזה סקטור יובילו בכל תקופה, ולכן מפזרים על כל המניות, כל השווקים וכל הסקטורים.
את הבסיס הזה ניתן לשכלל עם אפיקים אחרים – חלק יעדיפו הטיה למניות הטכנולוגיה, חלק יעדיפו הטיה (שאינה מוצדקת בעיניי מסיבות רבות) ל-S&P 500 וחלק יעדיפו הטיה למניות קטנות ובמיוחד מניות ערך קטנות, שהוכחו כאפיקים רווחיים יותר מכלל השוק.
כך או כך, השוק העולמי אמור להיות העוגן של התיק שלנו.
מהן אלטרנטיבות ההשקעה בקרן עולמית?
בעוד שבמדדים כמו S&P 500 והנאסד"ק יש גם קרנות ישראליות וגם קרנות איריות טובות, במדדים עולמיים עוד לא ראיתי קרנות ישראליות בדמי ניהול סבירים.
לקרנות האמריקאיות יש אמנם דמי ניהול נמוכים, אבל מנגד יש להן את בעיות מוכרות כמו חשיפה למס עיזבון ואירועי מס כפויים על דיבידנדים מחולקים, מה שהופך אותן לרוב לאפשרות הגרועה ביותר למשקיעים ישראלים (שאינם בעלי אזרחות אמריקאית).
נכון להיום זה משאיר אותנו עם הקרנות האיריות, בדגש על שתי קרנות איריות שנסחרות בארץ בשקלים ונהנות מיתרון נוסף – הצמדה למדד המחירים לצרכן לצורך חישוב מס רווחי הון.
שתי האפשרויות המרכזיות עד כהן הן:
- הקרן SSAC של iShares (מס' נייר בארץ 1159235) שעוקבת אחרי מדד MSCI All Country World Index (בקיצור ACWI), מדד שכולל מניות גדולות-בינוניות מכל העולם – שווקים מפותחים ומתפתחים כאחד. דמי הניהול של הקרן הם 0.2%.
- הקרן MXWO של אינבסקו (מס' נייר בארץ 1185164) שעוקבת אחרי מדד MSCI World, מדד שכולל מניות גדולות-בינוניות מהשווקים המפותחים בלבד. עלויות הניהול של הקרן הם 0.22%.
הקרן של iShares זוכה למיסוי מופחת על דיבידנדים (15% על דיבידנדים של מניות אמריקאיות וכ-8% בממוצע בשאר העולם, שזה בערך 12.5% בפיזור גלובלי), ואילו הקרן של אינבסקו זוכה לפטור מלא ממיסוי על דיבידנדים של חברות אמריקאיות, כיוון שהיא קרן פיזית עם ציפוי סינטטי, מה שמקנה לה חיסכון במיסוי של כ-0.2% לשנה על הקרן של iShares.
מנגד הקרן של אינבסקו לא מספקת חשיפה לשווקים המפתחים, כך שהקרן של iShares קרובה יותר לתיק השוק העולמי, ולשווקים המתפתחים גם פוטנציאל צמיחה גבוה יותר, לפחות בתיאוריה.
מה מיוחד בקרן החדשה שתתחיל להיסחר בארץ בשקלים?
כמו שציינתי בתחילת הפוסט, ישנה קרן אירית חדשה של אינבסקו שתתחיל להיסחר בארץ ב-13.8.24, ומסתמנת אולי כקרן העולמית הטובה ביותר.
להלן הפרטים על הקרן (האמור אינו מהווה המלצה לרכישת הקרן או כל המלצה לביצוע פעולה בני"ע):
- הקרן עוקבת אחרי מדד FTSE All World Index שכולל כ-4,300 חברות גדולות-בינוניות מכל העולם, כלומר גם שווקים מפותחים וגם מתפתחים. מדובר על מדד כמעט זהה למדד MSCI ACWI שגם הוא עוקב אחרי חברות גדולות-בינוניות מכל העולם.
- בניגוד לרוב הקרנות של אינבסקו, הקרן היא קרן פיזית ולא קרן פיזית עם ציפוי סינטטי. כמו כל קרן פיזית היא זוכה למיסוי מופחת על דיבידנדים (15% על דיבידנדים של מניות אמריקאיות וכ-8% בממוצע בשאר העולם, בערך 12.5% בפיזור גלובלי).
- דמי הניהול של הקרן הם 0.15% בלבד.
- מספר הנייר בארץ הוא 1209220 (תתחיל להיסחר ב-13.8.24, לפני כן לא תמצאו אותה במערכת המסחר).
- הקרן היא דואלית וניתן לרכוש אותה לא רק בארץ בשקלים אלא גם בבורסות אירופאיות נוספות: בלונדון בדולרים ובליש"ט, בגרמניה ובאיטליה ביורו, ובשוויץ בפרנק. סימול הקרן בבורסת לונדון הוא FWRA.
- יחד עם זאת, קל יותר וזול יותר לרכוש אותה בארץ בשקלים (במיוחד בחשבון המסחר עם העמלות הזולות ביותר בארץ).
- ולא פחות חשוב, בסיס ההצמדה של הקרן בארץ לצורך חישוב מס רווחי הון הוא מדד המחירים לצרכן. לטווח הארוך ההצמדה למדד המחירים לצרכן אמורה להיות עדיפה על הצמדה למט"ח, שזה בסיס ההצמדה שלקרנות זרות (ואפילו באותה קרן אם קונים אותה בחו"ל).
- למי שחשוב לדעת מה ההבדל בין FTSE All World Index לבין MSCI ACWI, להלן טבלה השוואה מרכזת. בגדול המדד של FTSE כולל יותר מניות מ-MSCI, ומדובר במניות היותר קטנות, כיוון ש-FTSE מותחים את קו ההפרדה בין מניות בינוניות (שכן נכללות במדד) לקטנות (שלא נכללות במדד) נמוך יותר. במילים אחרות יש כ-1,400 מניות שמבחינת FTSE הן בינוניות ומבחינת MSCI הן קטנות. זה אומר שלמדד של FTSE יש מעט הטיה לפקטור הגודל, מה שאמור להתבטא בתשואות מעט גבוהות יותר. יחד עם זאת, אותן מניות קטנות יותר יקבלו שברירי אחוזים מתוך המדד, ולמרות שמדובר בכמות גדולה של כ-1,400 מניות נוספות, המשקל שלהן מאוד נמוך, והחפיפה בין המדדים מאוד גבוהה.
אני רוצה להתחיל להשקיע בקרן אבל כבר מחזיק קרנות אחרות – האם כדאי לי למכור?
מי שמשקיע בקרנות זולות אחרות, למשל של iShares או אינבסקו שהן גם אפשרויות השקעה טובות מאוד, ממש לא חייב למכור ולחטוף אירוע מס מיותר. נכון שהקרן החדשה זולה יותר, אבל לא מדובר בפער דרמטי גם לטווח הארוך.
לכן אם הקרן החדשה של אינבסקו עדיפה בעיניכם, מה שכדאי לדעתי לעשות זה להמשיך להחזיק את הקרנות הקיימות, ופשוט מעתה והלאה לקנות את החדשה.
לעומת זאת, אם אתם משקיעים בקרנות יקרות, או קרנות אמריקאיות (ואינכם אזרחים אמריקאים), או קרנות לא מספיק מפוזרות (כמו קרנות נישתיות/סקטוריאליות), או שאתם משקיעים בכלל דרך מוצר מנוהל יקר ולא יעיל כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון – כדאי בעיניי לשקול למכור ולקנות מחדש קרן סל יעילה וזולה יותר.
אז מה דעתכם על הקרן החדשה של אינבסקו?
האם היא הפכה לקרן המועדפת בעיניכם?
האם תשלבו אותה בתיק?
שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.