קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

הסוף למסלול הנאסד"ק – לקראת מסלול עוקב מדד עולמי חדש?

פעילות ציבורית
 

זוכרים את היוזמה של Yiftach Lewinsky ליצירת מסלול מחקה מדד עולמי בפנסיה, גמל וקה"ש?

זוכרים את הבעייתיות במסלול "עוקב מדדי מניות" שמגדיר שיש להשקיע ב-3 מדדים, מתוך מטרה לאפשר מסלול השקעה בפיזור רחב יותר מה-S&P 500, אך בפועל תחת המסלול הזה קמו דווקא מסלולים טרנדיים, עם פחות פיזור, הטיה חזקה לסקטור הטכנולוגיה וכל מיני תתי-סקטורים, ושינויים תכופים במדיניות ההשקעה?

וזוכרים שפנינו לרשות שוק ההון עם נייר עמדה שכולל הצעה לתיקון המסלול הקיים, במטרה לאפשר מסלול עוקב מדדים גלובלי, במקום או בנוסף לאותם מסלולים טרנדיים שמשתנים חדשות לבקרים?

אז כמו שכבר ציינו, הבכיר ברשות איתו שוחחתי הסכים שהמסלולים הספציפיים המוצעים כרגע תחת מסלול עוקב מדדי מניות חוטאים לכוונה המקורית של הגדרת המסלול, ואמר שהם יעשו התייעצות פנימית אצלם.

בינתיים נראה שהמאמצים החלו לשאת פרי, ורשות שוק ההון מתכוונת להטיל שתי מגבלות על "מסלול עוקב מדדי מניות" הקיים:

  1. מגבלת חשיפה לכל מדד של עד 50% לכל היותר.
  2. על המדדים להיות שונים, כך שלא יתאפשר שמדד מסוים יהיה חופף/מוכל ברובו במדד אחר.

 

מה משמעות המגבלות?

  1. המגבלות מונעות שילוב של מספר מדדים טכנולוגיים תחת מסלול עוקב מדדי מניות. כך למשל, המסלול של מיטב, שכולל כ-80% חשיפה לנאסד"ק ועוד 10% חשיפה לשני מדדים טכנולוגיים דומים, לא יוכל להמשיך להתקיים במתכונתו הנוכחית, כיוון שהוא מפר את שתי המגבלות.


  2. כנ"ל לגבי המסלול של כלל שכולל 70% חשיפה לנאסד"ק, 20% חשיפה למדדי AI ו-10% חשיפה למדדי טכנולוגיה באירופה.


  3. המגבלות אף מונעות שילוב של הנאסד"ק יחד עם ה-S&P 500, כיוון שהנאסד"ק מוכל ברובו ב-S&P 500. כך למשל, המסלול של אלטשולר, שכולל 45% חשיפה ל-S&P 500, 45% חשיפה לנאסד"ק, ו-10% חשיפה למדד ייצור שבבים (Semiconductors), לא יוכל אף הוא להתקיים במתכונתו הנוכחית.



    מגבלת החפיפה פותחת פתח למסלולים עם פיזור גיאוגרפי רחב יותר מה-S&P 500. המסלול הנוכחי עדיין לא מאפשר להשקיע במדד עולמי פשוט, אבל הכיוון בהחלט חיובי.

 

מה הסטטוס הנוכחי של השינוי?

השינוי הוגדר במסגרת טיוטת חוזר מסלולי השקעה, שעוד לא נכנס לתוקף, ופתוח להערות הציבור עד ה-28.3.24. (הפרטים מופיעים בעמוד ההסדרה והחקיקה באתר הרשות).

בינתיים העברתי התייחסות מסודרת לרשות במסגרת ההערות לציבור, וביקשתי לקיים פגישה בנושא עם הגורמים הרלוונטיים.

נמשיך כמובן לעדכן בהתפתחויות.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

פיזור – ארוחת החינם היחידה בעולם ההשקעות

זה די ברור שתיק הכולל מספר מצומצם של מניות חשוף לסיכון משמעותי. הזכרנו בפוסט קודם מחקר של JP Morgan שהראה ש-40% מהמניות השיגו תשואה שלילית ממועד הנפקתן לאורך חייהן בשנות המחקר (1980-2014), וכן ש-40% מהמניות (לא אותם 40% בדיוק, אבל עם חפיפה רבה) סבלו מירידה של 70% ויותר מהשיא ללא התאוששות משמעותית לאורך שנות המחקר. לעומת זאת, מחקרים ארוכי טווח* הראו שתיק מפוזר המכיל מספר רב של נכסים (מניות, אג"חים, נכסים אחרים), מקטין משמעותית את הסיכון. למה זה קורה? כיוון שלא כל הנכסים בתיק מתנהגים דומה ונכסים מורווחים מחפים על נכסים מופסדים. אפילו מניה שירדה משמעותית (ואף פשטה רגל) לא תשפיע דרסטית על תיק בפיזור רחב.

להמשך קריאה
תכנון התיק

עוגה או דיאטה: האם באמת חשוב לאזן את עוגת הנכסים לפי אחוזים

בפוסט הקודם תיארנו כיצד עובד המנגנון של הקצאת נכסים ושמירה על איזון. בפוסט הזה נרצה לקחת את הנושא צעד אחד קדימה, לאתגר את הגישה המקובלת של חלוקת העוגה לפי אחוזים, ולבחון האם היא אכן משרתת אותנו נאמנה. כפי שראינו, ככל שההקצאה המנייתית בתיק גבוהה יותר כך התשואה הצפויה תהיה גבוהה יותר (עם תנודתיות גבוהה יותר). כמובן שלא כל התיק חייב להיות מושקע במדדי מניות – עלינו להתאים את התיק לצרכים שלנו. בפרט, כספים שנרצה להשתמש בהם תוך פרק זמן קצר פחות מתאימים להשקעה מנייתית, וכספים שמיועדים לטווח ארוך מתאימים מאוד להשקעה מנייתית.

להמשך קריאה
איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך למשוך מתיק ההשקעות ולהישאר בחיים

כל מי שחושב על פרישה, ובפרט על פרישה מוקדמת, זקוק לתזרים מזומנים שוטף למחיה. אז איך מייצרים תזרים כזה שיאפשר גם לנו וגם לכסף שלנו להאריך ימים בצורה בטוחה? כלומר שנוכל למשוך בצורה עקבית את הסכום הרצוי, גם כשהשוק יורד, שהכסף יישאר לנו לכל החיים, ובשאיפה אף יגדל? המשיכו לקרוא תזרים מזומנים שמשמש אותנו בפרישה יכול להגיע מ: קצבת פנסיה (שאפשרית רק אחרי גיל 60, כלומר לא רלוונטית לפורשים צעירים). תקבולים מהשקעות: שכ"ד מנכס נדל"ן, דיבידנדים ממניות וריביות מאג"חים. משיכות שוטפות מתיק ההשקעות.

להמשך קריאה
האם הפטרנליזם של רשות שוק ההון הוא מוגזם? קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

האם הפטרנליזם של רשות שוק ההון הוא מוגזם?

בפוסט קודם הזכרנו שרשות שוק ההון מתכוונת להטיל שתי מגבלות על מסלול "עוקב מדדי מניות" שכולל 3 מדדי מניות – מגבלת חשיפה של עד 50% לכל מדד, וכן הגדרה שעל המדדים להיות שונים, כך שלא יתאפשר שמדד מסוים יהיה חופף/מוכל ברובו במדד אחר. המגבלות הצפויות החדשות יחייבו מסלולים קיימים עם הטיה חזקה לסקטור הטכנולוגיה לשנות את מדיניות ההשקעה שלהן. אז מצד אחד יש כאן משהו חיובי (שגם אנחנו שותפים לו בשיחותינו עם הרשות): האפשרות לייצר מסלולי השקעה בפיזור רחב יותר מה-S&P 500.

להמשך קריאה
פעילות ציבורית

העם דורש מסלול עוקב מדד עולמי בפנסיה

בהמשך ליוזמה של Yiftach David Lewinsky ליצירת מסלול מחקה מדד עולמי בפנסיה, גמל והשתלמות, אנו מתכוונים לפעול בנושא מול רשות שוק ההון לביצוע השינויים הרגולטוריים הנדרשים. בפוסט הזה נסביר מה הבעיות הרגולטוריות הקיימות, מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב ונשמח לקבל מכם רעיונות.   קודם כל קצת רקע ב-1.1.2023 נכנסה לתוקפה רפורמת המסלולים של […]

להמשך קריאה