ברוב המוצרים המנוהלים (כמו קרן השתלמות, קופ"ג להשקעה, פוליסת חיסכון וכיוצ"ב) קיים "מסלול כללי" שאמור לכאורה להתאים לרוב הציבור. אבל מה לעשות, השקעות זה לא one size fits all, ולא ניתן לבנות תמהיל תיק אחיד שמתאים לכל המשקיעים. בפוסט הזה נבין למה המסלול הכללי, שמתיימר להתאים לכולם, לא באמת מתאים לאף אחד.
כשאנחנו באים להחליט על תמהיל שמתאים לנו, חשוב מאוד להבין תחילה את מאפייני התשואה והתנודתיות של אפיקי ההשקעה השונים – מניות, אג"חים וכיוצ"ב, את משך הזמן שלהם להתאוששות ממשברים ואת הסבירות להשיג תשואה חיובית בפרקי זמן שונים.
אחרי שמבינים את המאפיינים האלה, אפשר לגזור מספר עקרונות לתכנון תמהיל התיק:
- כספים שמוקצים ליעדים לטווח קצר פחות מתאים להשקיע במדדי מניות כיוון שלא נרצה להסתכן בירידות משמעותיות רגע לפני שנזדקק לכסף. כספים מסוג זה עדיף להשקיע באפיק סולידי כמו פק"ם, קרן כספית, או אג"ח/קרן אג"חית לטווח קצר.
- גם כרית ביטחון / קרן חירום, שצריכה להיות זמינה עבורנו באופן מיידי, רצוי להשקיע באפיק סולידי.
- עבור כספים לטווח ארוך ההשקעה המתאימה ביותר היא השקעה במדדי מניות כמובן, כיוון שזה אפיק ההשקעה הרווחי ביותר, ולטווח הארוך אין משמעות לתנודתיות כי ישנה התכנסות לממוצע התשואה הרב-שנתי.
אז למה המסלול הכללי לא באמת מתאים לאף אחד?
המסלול הכללי כולל חשיפה מנייתית של כ-40%. את הסיבה למה הוא לא מתאים לאף אחד, נמחיש באמצעות שתי דוגמאות:
- משפחה א' מעוניינת לרכוש דירה בעוד שנה-שנתיים ושוקלת להשקיע חצי מיליון ₪ שמיועדים כהון עצמי לדירה בקופ"ג להשקעה במסלול כללי. אבל חשיפה מנייתית של 40% עשויה להיות בסיכון גבוה מדי עבורם, כיוון שבתרחיש של משבר בו השוק יורד 50%, שווי התיק יירד לפחות ב-20% (לפחות כי סביר שגם החלק הסולידי יירד בערכו במידה מסוימת). במצב כזה יהיו להם רק 400,000 ₪ כהון עצמי, מה שמקטין את שווי הדירה שהם יוכלו לרכוש מ-2 מיליון ₪ ל-1.6 מיליון ₪ בלבד.
- משפחה ב' מעוניינת להשקיע לטווח ארוך של לפחות 20 שנה. עבורם השקעה במסלול כללי פשוט תחרב את התשואה, בעיקר בגלל חשיפה מנייתית נמוכה מדי, אבל גם בגלל דמי ניהול גבוהים, אחזקה מיותרת במזומן וחוסר יעילות מיסויית, שכולם ביחד מובילים לפיגור ממוצע בתשואות של כ-3.5% לשנה. במונחים כספיים זה עוד יותר משמעותי, ומדובר על פער של מיליוני שקלים לטווח הארוך.
גם מי שלא מבין כמעט כלום בהשקעות, ולא מעוניין להשקיע את כספו באופן עצמאי, חשוב שיבין לכל הפחות את מאפייני התשואה והתנודתיות ויתכנן מהו התמהיל המתאים עבורו, אפילו אם הכסף שלו מושקע במוצר מנוהל כזה או אחר.
למוצרים המנוהלים יש מסלולים שונים, וחשוב להבין כי בחירת תמהיל לא מתאים זו טעות גדולה מאוד – מצד אחד היא יכולה לסכן את סכומי הכסף שנדרשים לשימוש בפרק זמן קצר, ומצד שני היא יכולה פשוט לחרב את התשואה ולפגוע פגיעה משמעותית בעתיד הפיננסי של המשפחה לטווח הארוך.
ומה יפה בכל הסיפור? מי שכבר עשה כמה צעדים של לימוד ותכנון תמהיל שיתאים עבורו, סביר להניח שיוותר לחלוטין על מוצרים מנוהלים. ההבנה והתכנון הם המשוכות המשמעותיות שצריך לדלג מעליהן, וברגע שמדלגים מעליהן, המעבר להשקעה פאסיבית עצמאית הופך להיות מאוד טבעי!
מה דעתכם? למי אתם חושבים שהמסלול הכללי יכול להתאים, אבל באמת להתאים?
שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.