בפוסט הקודם דיברנו על תועלת שולית פוחתת, שאומרת שככל שנוציא עוד כסף על אותו דבר, אנחנו אמנם נפיק יותר אושר, אבל בקצב הולך ופוחת, כך עד שנגיע לנקודה האופטימלית, שמעבר לה הוצאה נוספת לא תספק לנו עוד אושר ואולי אף תקטין את כמות האושר.
בפוסט הזה נתייחס למושג חשוב נוסף: עלות אלטרנטיבית, או עלות ההזדמנות (opportunity cost). המושג מתייחס לוויתור שנגרם כתוצאה מבחירה כלכלית כלשהי – למשל אם מוציאים סכום מסוים לרכישת מוצר X, לא נוכל להשתמש בו לרכישת מוצר Y.
המושג רלוונטי גם לטרייד-אוף בין צריכה לבין השקעות. מי שלא משקיע בכלל אולי לא מודע לטרייד-אוף הזה, אבל זה לא אומר שהוא לא קיים, כיוון שעל כספים שמופנים לצריכה אנחנו מפסידים את העלות האלטרנטיבית שהיא התשואה מההשקעה.
בואו נמחיש זאת באמצעות דוגמא מספרית: אנחנו שוקלים אם לרכוש מוצר ב-1,000 שקלים. לא מדובר במוצר הכרחי והוא לא ישנה לנו את החיים, אלא הוא בגדר nice to have. ויתור על רכישת המוצר יאפשר לנו להשקיע את אותם 1,000 שקלים ולהפוך אותם ל-6,700 שקלים בעוד 20 שנה (באמצעות השקעה פאסיבית במדדי מניות). כך שבעצם רכישת המוצר אנחנו לא רק מוציאים 1,000 שקלים, אנחנו גם מוותרים על תשואה פוטנציאלית של 5,700 שקלים במשך 20 שנה. זה הוויתור שאנחנו מבצעים, זאת העלות האלטרנטיבית.
אפשר גם להרחיב את הדוגמא להוצאה חודשית קבועה של 1,000 שקלים. ויתור על הוצאה חודשית של 1,000 שקלים למשך 20 שנה משמעה קודם כל חיסכון של 240,000 ₪. אבל ויתור על ההוצאה הוא לא רק חיסכון, הוא גם מנוע צמיחה, ואותם 240,000 ₪ שחסכנו, יוכלו להיכנס במנות של 1,000 ₪ לחודש לשוק המניות (פעולה קלה יותר בעקבות הורדת המינימום בבורסה), ולהפוך ל-759,369 ₪ בעוד 20 שנה.
כשאנחנו לוקחים בחשבון את התועלת השולית הפוחתת (הגידול במידת ההנאה פוחת ככל שנוציא יותר כסף), ואת העלות האלטרנטיבית של התשואה מהשקעה, נוכל לשים על כף המאזניים את הערך שנוכל להפיק מהוצאה מסוימת, אל מול הוויתור בדמות התשואה העתידית שנפיק אם נשקיע את אותו כסף. ההסתכלות הזאת מאפשרת לנו להיות יותר יעילים בבחירת ההוצאות שלנו, לא "להתכלב" מצד אחד, אבל כן לוותר על הוצאות שלא נותנות לנו ערך, ובתמורה ליהנות מפירות ההשקעה על הסכומים שחסכנו.
גם מבחינה פסיכולוגית יש לכך יתרון – "חיסכון" היא מילה עם קונוטציה שלילית שמתקשרת לצמצום והקרבה. השקעה וצבירת תשואות לעומת זאת מרגשת ומציתה את הדמיון. בטרייד-אוף בין צריכה לבין השקעה אין "נכון" או "לא נכון", זה אינדיבידואלי לחלוטין. אבל חשוב מאוד להיות מודעים לעלות האלטרנטיבית לפני ששוקלים הוצאה מסוימת (במיוחד הוצאה משמעותית), ולקבל החלטה מושכלת.
דרך אגב, סדנת ערך הכסף שלנו מלמדת בדיוק את זה. זאת סדנה קצרה, שכאשר מתרגלים את העקרונות שלה עושה שינוי גדול בחיים של אלו שמיישמים אותה, ומאפשרת להם לקצץ הוצאות מיותרות מבלי לחוש הקרבה. בוגרים שלנו ציינו שהיא לבד הייתה הרבה יותר אפקטיבית עבורם מתהליך ארוך ומייגע של כלכלת המשפחה.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.