יש רגעים בחיים שהם רגע מכונן, רגע שבו מפנימים לעומק רעיון מסוים, האסימון נופל, ואנחנו מבינים מה מידת ההשפעה שלו על החיים שלנו. באנגלית קוראים לזה A-Ha Moment, כלומר "א-הא, עכשיו הבנתי מה הפואנטה!". אני חושב שהפוסט הזה יכול להיות עבורכם, בסבירות מאוד גבוהה, אחד מאותם רגעים, פשוט כי הוא יראה כמה כסף אנחנו מפסידים מלהשאיר את החסכונות שלנו במצב הקיים (והלא יעיל) שלהם.
ספוילר: יש מצב שאתם מפסידים יותר מ-450,000 שקל לעשור, ואפילו 18 מיליון ₪ במשך 30 שנה! נשמע הרבה? המשיכו לקרוא כדי לקבל את כל הפרטים, ונסו גם בעצמכם בסימולטור ההשקעות שלנו!
תזכורת: בפוסטים הקודמים הזכרנו את גורמי חוסר היעילות של השקעות מנוהלות – חשיפה מנייתית נמוכה מדי לחוסכים צעירים (אבל לא רק), דמי ניהול גבוהים שגורמים לפיגור אחרי מדדי הייחוס, פספוס תשואה על אחזקה במזומן ועקיבה אחרי מדד לאחר מיסוי דיבידנדים (NTR).
ראינו גם שבשקלול כל הגורמים, הפער באחוזים בין השקעה יעילה בניהול אישי מול המסלול הכללי עומד על כ-3.5% לשנה.
הפער מול מסלול מנייתי מנוהל עומד על קרוב ל-2% לשנה,
ואפילו בהשוואה למסלול מחקה מדד יש פער של כ-1% לשנה!
בנוסף, אם נבחר להשקיע חלק מהחסכונות שלנו במדדי מניות קטנות, הפער אף צפוי לגדול.
חלאס אחוזים, כמה זה שווה לנו בכסף?!
עכשיו בואו נסתכל כמה כל הסיפור הזה שווה לנו בכסף. הטבלה השנייה בלשונית השנייה כאן משווה בין אפשרויות השקעה שונות למשך עשור של משק בית ממוצע בישראל, בו שני בני הזוג מרוויחים את השכר הממוצע במשק (כ-13,000 ₪ לחודש), המעסיק מפריש להם לקה"ש ולחיסכון הפנסיוני, והם חוסכים 2,500 ₪ לחודש.
בטבלה נלקחו בחשבון ההפרשות החודשיות של משק הבית לכל אחד מהאפיקים, והתשואות בכל סוג חיסכון נבחרו בהתאם לתשואות הממוצעות שחישבנו בטבלה הראשונה, אותה ראינו בפוסט הקודם. לצורך חישוב התשואה במסלול בניהול אישי, הורכב תמהיל שבו קרנות ההשתלמות מושקעות רק במדדי מניות קטנות (לצורך מקסום הטבת המס), החיסכון הפנסיוני מושקע רק במדדי מניות גדולות, והחיסכון הפרטי מושקע חצי-חצי בין האפיקים. תמהיל זה מקצה 65% למדדי מניות גדולות ו-35% לקטנות. כמובן שאין כאן המלצה ועל כל משקיע לבחור בעצמו את התמהיל המתאים עבורו.
ניתן לראות כי אם חסכונות משק הבית בכל סוגי החיסכון הושקעו במסלול הכללי השווי הכולל שלהם אחרי עשור יגיע לכ-1.71 מיליון ₪, במסלול המנייתי המנוהל הסכום יהיה גבוה בכ-165,000 ₪, במסלול מחקה המדד הסכום יהיה גבוה בכ-255,000 ₪, ובניהול אישי הסכום יהיה גבוה בכ-455,000 ₪.
455,000 ₪ פער בתוך עשור. נחמד, לא?
עכשיו, בואו נרחיב את ההשוואה לפרק זמן ארוך יותר. לאחר עשור, השכר של בני הזוג גדל וכעת הם מרוויחים יחד 47,500 ₪ ברוטו, או כ-30,000 ₪ נטו, וחוסכים כ-8,500 ₪ בחודש. מנקודה זו, נמשיך את ההשוואה עם הסכום שכבר נצבר בעשור הראשון למשך שני עשורים נוספים, כלומר לתקופה כוללת של 30 שנה.
עכשיו, בגלל הקסם של הריבית-דריבית, הפערים כבר הרבה יותר משמעותיים, ועומדים על מספר מיליוני שקלים. במסלול הכללי, סך החסכונות של משק הבית יעמדו על כ-16 מיליוני שקלים, במסלול המנייתי המנוהל הסכום יגיע ל-21.4 מיליוני שקלים, במסלול מחקה המדד הסכום כבר יגיע כמעט ל-25 מיליוני שקלים, ובמסלול בניהול אישי הסכום יהיה קרוב ל-34.5 מיליון שקלים.
מדובר על פער של בין 9.6 ל-18.4 מיליוני שקלים של תשואה עודפת בהשוואה למסלולים המנוהלים!
גם במצב שבו השכר של בני הזוג לא גדל כלל והם המשיכו להרוויח את השכר הממוצע במשק, ולחסוך בדיוק כמו בעשור הראשון, הפערים עדיין גדולים מאוד: מדובר על פער של בין 7.6 ל-14 מיליוני שקלים של תשואה עודפת בהשוואה למסלולים המנוהלים.
ואם בא לכם, אתם מוזמנים גם להוריד את האקסל ולשחק עם המספרים. נדגיש כי כל התשואות באקסל הן מבחינה נומינלית. אם נסתכל ריאלית התשואות של כל המסלולים ירדו, אבל הפערים היחסיים יישמרו כמובן.
מדהים! איך מתקדמים מכאן?
הדבר הראשון שצריך לעשות הוא ללמוד איך להשקיע עצמאית בצורה נכונה ויעילה:
- להכיר את הרקע של שוק ההון ואת המשמעות של התשואות והתנודתיות של אפיקים שונים.
- לדעת לתכנן את תמהיל התיק בהתאם לצרכים, למטרות, ולגיל שלנו.
- לדעת לבחור מדדים וקרנות עוקבות מדד בפיזור רחב שיהיו היעילים ביותר מבחינת דמי ניהול, מיסוי ותשואות.
- ללמוד איך ואיפה פותחים חשבון השקעות פרטי ורוכשים עצמאית קרנות פאסיביות.
- ולדעת איך להפיק את המיטב מהחיסכון הפנסיוני שלנו בכל שלב בחיים.
הפוסטים כאן בבלוג יעזרו רבות, וגם קורס חד פעמי לא ארוך עם מעטפת ליווי נרחבת, או סשן של תכנון פיננסי יביאו אתכם למטרה.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.