חברים יקרים, קיבלתי הזמנה להשתתף מחר בצהריים בדיון במשרד האוצר בירושלים בנוגע לתקציב הדו-שנתי לשנים 2023-2024 וחוק ההסדרים, ואתם מוזמנים להציע הצעות שאוכל להעלות בדיון.
אז אחרי שהשתתפתי במספר דיונים עם בכירים באוצר וברשות שוק ההון בנוגע למסלולים בפנסיה, הוזמנתי גם לדיון בהשתתפות בכירים באוצר בנוגע לתקציב 2023-2024 וחוק ההסדרים. מי שלא מכיר, חוק ההסדרים עובר ביחד עם התקציב, וזאת בעצם הדרך של הממשלה להכניס בבת אחת מס' רב של תיקוני חקיקה ורפורמות כחלק מהתקציב, במקום להעביר חקיקה לכל אחד מהם בנפרד.
תקציב המדינה הוא תחום רחב מאוד ונוגע בנושאים רבים. מבחינה אישית יש לי הבנה עמוקה וגם דעה מגובשת היטב כמעט בכל מה שקשור למדיניות כלכלית ציבורית: התערבות ממשלתית במשק ורגולציה, גודל התקציב, גודל המגזר הציבורי, מיסים, קצבאות, ועדי עובדים, מונופולים ממשלתיים, ייבוא והסכמי סחר, יעילות מערכת החינוך הציבורית ועוד, ואני אשמח להביע את עמדתי בנושא, ככל שיתאפשר לי.
בכל הנוגע לנושאים הקשורים ישירות למשקיעים הפאסיביים בישראל, ארצה לדון בנושאים הבאים:
- הקמפיין לשיפור הפנסיה בישראל. בפרט להמשיך לקדם את נושא שינוי מסלול ברירת המחדל בפנסיה למסלול מחקה מדד עם הפחתה הדרגתית בחשיפה המנייתית החל מ-15 שנה לפני הפרישה, וכן ביטול הפרשות קרנות הפנסיה לקרן הייעודית במקרה שתושג תשואה הגבוהה מהבטחת התשואה, כך שרק המדינה תשלים את הבטחת התשואה במידת הצורך. זה יאפשר לחוסכים ליהנות מרצפת תשואה, אבל לא להיפגע מ"תקרת תשואה". אם כל זה נשמע לכם כמו סינית, תקראו את הפוסטים הקודמים של ה #קמפיין_לשיפור_הפנסיה_בישראל.
- ביטול עיוות #1 במס רווחי הון: חיוב מס לפי FIFO. למה יש כאן עיוות? אם אדם רכש קרן סל מסוימת לפני 10 שנים, למשל קרן עוקבת מדד S&P 500, וקרן סל אחרת שעוקבת אחרי אותו מדד לפני שנה, ועכשיו הוא זקוק לחלק מהכסף – איזה קרן הוא ימכור? כמובן שאת הקרן השנייה שצברה פחות רווחים ותהיה חייבת בפחות מס רווחי הון. אבל אם הוא קנה את אותה קרן בדיוק בשתי נגלות – אחת לפני 10 שנים ואחת לפני שנה, יימכרו קודם היחידות הוותיקות יותר (FIFO) שצברו יותר תשואה וחייבות ביותר מס רווחי הון. בכך יש עיוות, שניתן גם לעקוף אותו באמצעות ניהול חשבון בברוקר זר כמו IB, או באמצעות העברת חלק מהיחידות בקרן לחשבון אחר, ואז למכור את היחידות שנותרו בחשבון (כיוון שהניוד עצמו מבוצע כ-FIFO). אז אם ניתן לעקוף אותו, מדוע מראש לא לאפשר למשקיע לבחור את השכבה הרצויה לצורך מיסוי? ואדרבא, למה שברירת המחדל לא תהיה מכירה קודם כל של היחידות שצברו הכי פחות רווח? למה שרק משקיעים מתוחכמים יוכלו להתחמק מחסרונות ה-FIFO?
- ביטול עיוות #2 במס רווחי הון – בסיס הצמדה למט"ח: ני"ע ממוסים על הרווח הריאלי שלהם, אך בעוד שבחלק מניירות הערך בסיס ההצמדה הוא למדד המחירים לצרכן, בני"ע אחרים (בפרט ני"ע זרים וחלק מהקרנות בארץ שעוקבות אחרי מדדי חו"ל) בסיס ההצמדה הוא למטבע המרכזי של הקרן או למטבע בו היא נסחרת. ההבדל במיסוי לטווח הארוך יכול להיות מאוד משמעותי. באופן אבסורדי, משקיע שרוכש קרן סל אירית שנסחרת בארץ בשקלים ימוסה באופן שונה ממשקיע אחר שרוכש את אותה קרן בדיוק בלונדון בדולרים. הפתרון לכך בעיניי הוא להצמיד תמיד את הרווח למדד המחירים לצרכן בישראל. הרי תושבי ישראל חיים וצורכים בשקלים, אז מה ההיגיון להצמיד את הרווח למט"ח?
- גם על גובה מס רווחי ההון אפשר לדבר, אבל לא בטוח שזה המס הראשון שצריך להוריד במדינה (עדיף בעיניי קודם כל להפחית משמעותית את המיסים על רכבים ועל דלק, וגם לבטל את חוק עידוד השקעות הון ולקבוע מס חברות אחיד ונמוך יחסית כמו באירלנד).
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.