אתמול קיבלתי מייל מהבורסה לניירות ערך שמסכם את חצי השנה הראשונה בתעשיית הקרנות. ומה אני אגיד לכם? נדהמתי מהנתונים! (לפחות במבט ראשון).
זה ידוע שבשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מכירים את היתרונות של השקעות פאסיביות על פני השקעות מנוהלות, ועוברים להשקיע את החסכונות שלהם בצורה פאסיבית. אבל לפחות בתעשיית הקרנות (קרנות סל וקרנות נאמנות) נראה שהמהפך הושלם בצורה מרשימה לטובת ההשקעות הפאסיביות!
הנתונים בחצי השנה הראשונה של 2024
13 מיליארד ₪ הושקעו בקרנות פאסיביות, ו-23 מיליארד ₪ הושקעו בקרנות האקטיביות, אך 19 מיליארד מתוכם זרמו לקרנות הכספיות ורק 4 מיליארד לקרנות נאמנות מנוהלות שאינן כספיות.
בעצם כשמנטרלים את הקרנות הכספיות ומסתכלים על קרנות שמיועדות להשקעה ולא רק לחניית ביניים זמנית, מגיעים לתוצאה שהקרנות הפאסיביות גייסו פי 3.25 יותר כסף מהקרנות המנוהלות. מדהים.
אבל בואו נצנן קצת את ההתלהבות
אז אולי בתעשיית הקרנות התחולל מהפך, אבל לצערנו זאת לא התמונה הכוללת:
- בישראל חלק גדול מהחסכונות הפרטיים של הציבור לא מושקע דרך קרנות סל וקרנות נאמנות אלא דרך מוצרים מנוהלים למיניהם – קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון ותיקים מנוהלים בבנקים או בבתי ההשקעות. כשלוקחים את כל אלה בחשבון, החלק של ההשקעות הפאסיביות מתוך כלל הכספים הפרטיים של הציבור הוא עדיין קטן יחסית.
- נכון שבקופות ובפוליסות יש גם מסלולים מחקי מדד, אבל רוב הציבור לא שם אלא במסלולים הכלליים.
- בנוסף, להשקיע במסלול מחקה מדד דרך קופת גמל להשקעה זה לשלם דמי ניהול גבוהים לגוף המנהל בלי שהוא אפילו יתיימר לנסות להכות את המדד בשביל להצדיק את אותם דמי ניהול. וזה כבר הזוי בעיניי.
- הכסף הגדול באמת של הציבור מצוי בחסכונות הפנסיוניים, קרנות ההשתלמות וקופות הגמל. ושם החלק של הכספים במסלולים הפאסיביים, למרות העלייה בפופולריות שלהם, הוא עדיין מיעוט קטן.
- מה נסגר עם הקרנות הכספיות? כאמור בחצי השנה האחרונה הכסף שזרם להשקעה אמיתית בקרנות היה 17 מיליארד ₪ (13 מיליארד לפאסיבי ו-4 מיליארד לאקטיבי), אבל לקרנות הכספיות זרמו 19 מיליארד שקלים! אנשים עדיין חושבים שלעשות כמה שקלים בריבית שבכלל לא בטוח שתדביק את האינפלציה, זאת השקעה וזה פשוט עצוב בעיניי. קרנות כספיות יכולות להתאים ככרית ביטחון או לחנייה זמנית של הכסף לטווח קצר, אבל הן ממש לא השקעה, בטח לא לטווח הארוך.
- ומה עם בחירת המדדים? כצפוי ה-S&P 500 הפופולרי מושך אליו את רוב ההשקעות, ואחריו הנאסד"ק. אם התחזיות של כל גופי ההשקעות המובילים יתממשו וה-S&P 500 יפגר משמעותית בעשור הקרוב, גם ביחס לממוצע הרב-שנתי של עצמו (כ-10%) וגם ביחס לשאר העולם, יש סיכוי שנראה הרבה פדיונות של אנשים שיחליטו לא להשקיע יותר, אבל מהסיבות הלא נכונות. הפתרון לעניין הוא פיזור רחב יותר, באמצעות מדדים נוספים או באמצעות השקעה במדד עולמי כמו MSCI World או MSCI ACWI, שמשום מה היו בו יותר פדיונות מגיוסים בחצי השנה הראשונה. גם פה יש עוד הרבה מקום לשיפור בעיניי.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.