בפוסט קודם ראינו שכאשר ניתן להסתפק בשיעור משיכה של 3-4% מההון בעת הפרישה, יש יתרון בביצוע משיכות מהתיק הפרטי על פני קבלת קצבת פנסיה, שהוא מנגנון לא כ"כ יעיל. זאת מפני שנבצע משיכות צנועות מתיק בחשיפה מנייתית גבוהה, מה שיאפשר לתיק להגדיל את עצמו למרות המשיכות, בממוצע פי 2.5 אחרי 20 שנה.
לעומת זאת בעת קבלת קצבת פנסיה, החיסכון מושקע באופן סולידי, המשיכות גבוהות, ולאט-לאט אנחנו "מטפטפים" חלק מהכסף שנשאר אחרי הוצאות המחייה להשקעה בתיק ההשקעות. אבל כיוון שרוב הכסף מושקע סולידית, תיק ההשקעות יהיה קטן כמעט פי 2 בממוצע בהשוואה למשיכות מתיק ההשקעות.
אבל מה קורה אם לא מספיקות לי משיכות של 3-4% מההון? מדובר במצב נפוץ לצערנו אצל מבוגרים שלא הפרישו להם לפנסיה לאורך השנים (הפרשות החובה לפנסיה התחילו רק בשנת 2008) ולא דאגו לחסוך מספיק באופן עצמאי. במיוחד המצב הזה נפוץ אצל עצמאים, שמשום מה רבים מהם "לא מאמינים בפנסיה", הרבה יותר מהשכירים, ומעדיפים לא להפקיד לפנסיה.
אז אם זה המצב, במידה ונצטרך למשוך למשל 5-6% מההון בעת הפרישה, אז אם נבנה תיק השקעות כדי למשוך ממנו את הכספים ישנה סכנה משמעותית שהכסף ייגמר מוקדם מהמתוכנן!
במקרה הזה קצבת פנסיה תהיה עדיפה – נקבל קצבה של כ-6%, כולה (או רובה הגדול) תלך למחייה, ואמנם לא יישאר כלום (או כמעט כלום) לירושה, אבל לפחות נקבל קצבה מובטחת לכל החיים בלי חשש שהכסף ייגמר.
אז מה עושים פרקטית בסמוך לפרישה?
זה תלוי מה המצב שלכם בסמוך לפרישה:
- הקצבה הצפויה מהחיסכון הפנסיוני שלכם גבוהה מההכנסה הרצויה: במקרה כזה, כיוון שמנגנון הקצבה אינו יעיל, ניתן יהיה לקבל קצבה רק מחלק מהחיסכון הפנסיוני, ולנצל את יתר החיסכון באופן יעיל יותר. עוד על כך בפוסט הבא. בוודאי שלא צריך להפסיק להפקיד לפנסיה – בהפקדה לפנסיה יש הטבות מס משמעותיות, כיסוי ביטוחי טוב וזול, ניתן להשקיע את הכספים ביעילות, וכאמור לא כל הכסף חייב ללכת לקצבה. בטח ובטח שלא כדאי למשוך את כספי הפנסיה ולספוג מס-קנס של 35% על משיכה שלא כדין.
- הקצבה הצפויה נמוכה (או לא קיימת) ונדרשת השלמה מחסכונות פרטיים, כאשר שיעור משיכה של 3-4% מההון יספיק: במקרה כזה ניתן לבנות תיק השקעות עם חשיפה מנייתית גבוהה (לפחות 50% מניות) ולמשוך ממנו לפי שיעור משיכה של 3-4%, כהשלמה לקצבת הפנסיה.
- הקצבה הצפויה נמוכה ונדרשת השלמה מחסכונות פרטיים, אך שיעור משיכה של 3-4% מההון לא יספיק: במקרה כזה יש סכנה לבנות תיק השקעות ולמשוך ממנו. מה שכדאי לעשות זה פשוט להפקיד את החסכונות הפרטיים לקרן פנסיה ולייעד אותם לקצבה. גם שכירים וגם עצמאים יכולים לבצע הפקדה עצמאית ישירות לקרן פנסיה, כולל של סכומים גדולים. אין הטבת מס על הכספים האלה בעת ההפקדה, אבל הם יהיו פטורים ממס בקבלת הקצבה. הפתרון הזה אפילו עדיף על הפקדה לקופ"ג להשקעה, שגם אותה ניתן לייעד לקצבה פטורה ממס. הסיבה היא שבקרן הפנסיה דמי הניהול נמוכים משמעותית בהשוואה לקופת גמל להשקעה, ובנוסף כספים שנכנסים לפנסיה המקיפה זוכים להבטחת תשואה של 5.15% צמוד למדד על 30% מהכסף, שזה אפיק סולידי מצוין למי שקרובים לפרישה.
ומה כדאי לעשות למי שרחוקים מהפרישה?
אם אתם רחוקים מהפרישה זה מאוד פשוט – תדאגו להשקיע את החסכונות שלכם מכל הסוגים (חסכונות פרטיים, פנסיוניים, קרנות השתלמות) בצורה יעילה וזולה ובחשיפה מנייתית גבוהה. זה אומר:
- לפתוח חשבון מסחר עצמאי ולהשקיע את החסכונות הפרטיים בקרנות איריות יעילות וזולות.
- את קרן ההשתלמות שלכם לנייד למסלול בניהול אישי (IRA) וגם את כספי קרן ההשתלמות להשקיע בקרנות איריות יעילות וזולות. אם אין לכם את המינימום ל-IRA תבחרו במסלול מחקה מדד מניות בדמי ניהול זולים ככל הניתן, וכשתגיעו למינימום תניידו את הצבירה ל-IRA.
- את הפנסיה שלכם תשקיעו במסלול מחקה מדד מניות בדמי ניהול זולים ככל הניתן.
אם תעשו את כל אלה, ותסגלו לעצמכם שגרה בריאה של חיסכון והשקעה, בסבירות גבוהה מאוד תצברו חסכונות משמעותיים ותגיעו לעצמאות פיננסית עוד לפני גיל הפרישה, ולא יהיו לכם חששות ממה להתקיים בפרישה לפנסיה.
ומה כדאי לעשות כעשור לפרישה?
כיוון שבעת תביעת קצבת הפנסיה נקבעת הקצבה לכל החיים, אם הפנסיה תהיה במסלול עם חשיפה מנייתית גבוהה, והשוק יירד ב-50% רגע לפני שנפרוש, אז גם הקצבה שלנו תקוצץ ב-50%. לכן יש היגיון בלהקטין בהדרגה את החשיפה המנייתית בשנים שלפני הפרישה.
מתי כדי לעשות את זה? כיוון שגם בתרחישים הגרועים ביותר בהיסטוריה לקח לשוק המניות 10-15 שנה להתאושש ממשברים, וכאשר יש הפקדות שוטפות כמו בפנסיה ההתאוששות אפילו מהירה יותר, יש היגיון להישאר בחשיפה מנייתית מקסימלית בפנסיה עד כעשור לגיל הפרישה.
לאחר מכן אפשר לעבור למסלול סולידי יותר כמו מסלול תלוי גיל או מסלול עוקב מדדים גמיש החדש יחסית, שהוא מסלול פאסיבי שמשלב בין מדדי מניות למדדי אג"ח ממשלתי ואג"ח קונצרני.
ומה קורה אם רגע לפני שרצינו לעבור למסלול סולידי היה משבר בשוק? מחכים עד להתאוששות ולא מקטינים חשיפה מנייתית, ייקח כמה זמן שייקח! אם השוק התאושש אחרי שנה/שנתיים/5 שנים או כל פרק זמן אחר – רק אז נעבור למסלול הסולידי יותר. ובתרחיש הגרוע ביותר (ע"ס העבר) נישאר במסלול מחקה מדד מניות עד הפרישה, ועד אז השוק כבר יתאושש.
אז מה התכנון שלכם לקראת הפרישה העתידית?
האם אתם מתכננים לקחת קצבה מכל החיסכון הפנסיוני או רק מחלקו?
האם אתם שוקלים דווקא להפקיד עוד לפנסיה?
שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.