קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

קצבת פנסיה מול משיכת כספים מהתיק הפרטי – מתי נעדיף כל חלופה

פנסיה ופרישה מוקדמת קצבת פנסיה מול משיכת כספים מהתיק הפרטי – מתי נעדיף כל חלופה
 

בפוסט קודם ראינו שכאשר ניתן להסתפק בשיעור משיכה של 3-4% מההון בעת הפרישה, יש יתרון בביצוע משיכות מהתיק הפרטי על פני קבלת קצבת פנסיה, שהוא מנגנון לא כ"כ יעיל. זאת מפני שנבצע משיכות צנועות מתיק בחשיפה מנייתית גבוהה, מה שיאפשר לתיק להגדיל את עצמו למרות המשיכות, בממוצע פי 2.5 אחרי 20 שנה.

לעומת זאת בעת קבלת קצבת פנסיה, החיסכון מושקע באופן סולידי, המשיכות גבוהות, ולאט-לאט אנחנו "מטפטפים" חלק מהכסף שנשאר אחרי הוצאות המחייה להשקעה בתיק ההשקעות. אבל כיוון שרוב הכסף מושקע סולידית, תיק ההשקעות יהיה קטן כמעט פי 2 בממוצע בהשוואה למשיכות מתיק ההשקעות.

אבל מה קורה אם לא מספיקות לי משיכות של 3-4% מההון? מדובר במצב נפוץ לצערנו אצל מבוגרים שלא הפרישו להם לפנסיה לאורך השנים (הפרשות החובה לפנסיה התחילו רק בשנת 2008) ולא דאגו לחסוך מספיק באופן עצמאי. במיוחד המצב הזה נפוץ אצל עצמאים, שמשום מה רבים מהם "לא מאמינים בפנסיה", הרבה יותר מהשכירים, ומעדיפים לא להפקיד לפנסיה.

אז אם זה המצב, במידה ונצטרך למשוך למשל 5-6% מההון בעת הפרישה, אז אם נבנה תיק השקעות כדי למשוך ממנו את הכספים ישנה סכנה משמעותית שהכסף ייגמר מוקדם מהמתוכנן!

במקרה הזה קצבת פנסיה תהיה עדיפה – נקבל קצבה של כ-6%, כולה (או רובה הגדול) תלך למחייה, ואמנם לא יישאר כלום (או כמעט כלום) לירושה, אבל לפחות נקבל קצבה מובטחת לכל החיים בלי חשש שהכסף ייגמר.

 

אז מה עושים פרקטית בסמוך לפרישה?

זה תלוי מה המצב שלכם בסמוך לפרישה:

  • הקצבה הצפויה מהחיסכון הפנסיוני שלכם גבוהה מההכנסה הרצויה: במקרה כזה, כיוון שמנגנון הקצבה אינו יעיל, ניתן יהיה לקבל קצבה רק מחלק מהחיסכון הפנסיוני, ולנצל את יתר החיסכון באופן יעיל יותר. עוד על כך בפוסט הבא. בוודאי שלא צריך להפסיק להפקיד לפנסיה – בהפקדה לפנסיה יש הטבות מס משמעותיות, כיסוי ביטוחי טוב וזול, ניתן להשקיע את הכספים ביעילות, וכאמור לא כל הכסף חייב ללכת לקצבה. בטח ובטח שלא כדאי למשוך את כספי הפנסיה ולספוג מס-קנס של 35% על משיכה שלא כדין.
  • הקצבה הצפויה נמוכה (או לא קיימת) ונדרשת השלמה מחסכונות פרטיים, כאשר שיעור משיכה של 3-4% מההון יספיק: במקרה כזה ניתן לבנות תיק השקעות עם חשיפה מנייתית גבוהה (לפחות 50% מניות) ולמשוך ממנו לפי שיעור משיכה של 3-4%, כהשלמה לקצבת הפנסיה.
  • הקצבה הצפויה נמוכה ונדרשת השלמה מחסכונות פרטיים, אך שיעור משיכה של 3-4% מההון לא יספיק: במקרה כזה יש סכנה לבנות תיק השקעות ולמשוך ממנו. מה שכדאי לעשות זה פשוט להפקיד את החסכונות הפרטיים לקרן פנסיה ולייעד אותם לקצבה. גם שכירים וגם עצמאים יכולים לבצע הפקדה עצמאית ישירות לקרן פנסיה, כולל של סכומים גדולים. אין הטבת מס על הכספים האלה בעת ההפקדה, אבל הם יהיו פטורים ממס בקבלת הקצבה. הפתרון הזה אפילו עדיף על הפקדה לקופ"ג להשקעה, שגם אותה ניתן לייעד לקצבה פטורה ממס. הסיבה היא שבקרן הפנסיה דמי הניהול נמוכים משמעותית בהשוואה לקופת גמל להשקעה, ובנוסף כספים שנכנסים לפנסיה המקיפה זוכים להבטחת תשואה של 5.15% צמוד למדד על 30% מהכסף, שזה אפיק סולידי מצוין למי שקרובים לפרישה.

השוואה בין משיכה מהתיק לעומת קצבה

 

ומה כדאי לעשות למי שרחוקים מהפרישה?

אם אתם רחוקים מהפרישה זה מאוד פשוט – תדאגו להשקיע את החסכונות שלכם מכל הסוגים (חסכונות פרטיים, פנסיוניים, קרנות השתלמות) בצורה יעילה וזולה ובחשיפה מנייתית גבוהה. זה אומר:

אם תעשו את כל אלה, ותסגלו לעצמכם שגרה בריאה של חיסכון והשקעה, בסבירות גבוהה מאוד תצברו חסכונות משמעותיים ותגיעו לעצמאות פיננסית עוד לפני גיל הפרישה, ולא יהיו לכם חששות ממה להתקיים בפרישה לפנסיה.

 

ומה כדאי לעשות כעשור לפרישה?

כיוון שבעת תביעת קצבת הפנסיה נקבעת הקצבה לכל החיים, אם הפנסיה תהיה במסלול עם חשיפה מנייתית גבוהה, והשוק יירד ב-50% רגע לפני שנפרוש, אז גם הקצבה שלנו תקוצץ ב-50%. לכן יש היגיון בלהקטין בהדרגה את החשיפה המנייתית בשנים שלפני הפרישה.

מתי כדי לעשות את זה? כיוון שגם בתרחישים הגרועים ביותר בהיסטוריה לקח לשוק המניות 10-15 שנה להתאושש ממשברים, וכאשר יש הפקדות שוטפות כמו בפנסיה ההתאוששות אפילו מהירה יותר, יש היגיון להישאר בחשיפה מנייתית מקסימלית בפנסיה עד כעשור לגיל הפרישה.

לאחר מכן אפשר לעבור למסלול סולידי יותר כמו מסלול תלוי גיל או מסלול עוקב מדדים גמיש החדש יחסית, שהוא מסלול פאסיבי שמשלב בין מדדי מניות למדדי אג"ח ממשלתי ואג"ח קונצרני.

ומה קורה אם רגע לפני שרצינו לעבור למסלול סולידי היה משבר בשוק? מחכים עד להתאוששות ולא מקטינים חשיפה מנייתית, ייקח כמה זמן שייקח! אם השוק התאושש אחרי שנה/שנתיים/5 שנים או כל פרק זמן אחר – רק אז נעבור למסלול הסולידי יותר. ובתרחיש הגרוע ביותר (ע"ס העבר) נישאר במסלול מחקה מדד מניות עד הפרישה, ועד אז השוק כבר יתאושש.

 

אז מה התכנון שלכם לקראת הפרישה העתידית?

האם אתם מתכננים לקחת קצבה מכל החיסכון הפנסיוני או רק מחלקו?

האם אתם שוקלים דווקא להפקיד עוד לפנסיה?

שתפו אותנו בתגובות בפוסט שבקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

איך משווים תשואות בין קרנות כל האמת על השקעות מנוהלות

איך משווים תשואות בין קרנות

מנהלי ההשקעות מתחרים ביניהם מי ישיג תשואות גבוהות יותר, מתוך מטרה למשוך לקוחות רבים יותר, וכן לנצל את הצלחתם כתירוץ להעלאת דמי הניהול. אז איך נכון למדוד את הצלחתם? ניתן להסתכל על התוצאות שהשיגו מנהלי ההשקעות ב-3 אופנים: הדרך הנאיבית – במנותק משאר העולם: לצערנו זו הדרך בה חלק גדול מהציבור פועל. בדרך זו לא מבצעים כל השוואה ולא יודעים כלל איזו השוואה לבצע. לרוב מדובר במשהו כזה: המשקיע/החוסך לא מגלה עניין מיוחד בחסכונות שלו, אחת לתקופה הוא מקבל דו"ח, ואם בכלל יטרח לפתוח אותו, יסתכל על התשואות ויגיד לעצמו משהו בסגנון: "אה, נחמד היו כאן רווחים של 6% בשנה האחרונה". אם רק היה יודע שבאותה שנה השוק עשה 20% תשואה…

להמשך קריאה
הוראת קבע להשקעה - זה משתלם? יעילות בהשקעות ובצרכנות

הוראת קבע להשקעה – זה משתלם?

לא מזמן זוג חברים שלנו שלחו לנו דו"חות מקופות הגמל להשקעה שלהם, שהראה שהם צפויים לשלם עשרות אלפי שקלים במצטבר של דמי ניהול אם ישאירו את הכספים בקופה עד הפרישה. הם ממש נחרדו מהמחשבה הזאת, והרגישו פראיירים. אז האם הנוחות של הוראת קבע למוצר מנוהל כמו קופ"ג להשקעה גוברת על העלויות העודפות וחוסר היעילות? יצאנו לבדוק. בפוסט הקודם הרחבנו על כך שקופת גמל להשקעה הוא פשוט מוצר גרוע, כיוון שהיתרונות שלו הם יתרונות על הנייר בלבד, והחסרונות עולים על היתרונות. אותו זוג חברים שלנו היו מודעים לחסרונות אבל העדיפו את הנוחות של הוראת קבע חודשית, במקום לפתוח חשבון מסחר עצמאי ולרכוש קרן סל בכוחות עצמם.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

יכולת או מזל? נתונים מהחיים האמיתיים

באחד הפוסטים הקודמים, הצגנו נתונים מהמחקר של ואנגארד שמראים שרק חלק קטן ממנהלי ההשקעות הטובים ביותר בתקופה של 5 שנים, נשארו בטופ בתקופה העוקבת של 5 שנים. לכאורה אלה שנשארו בטופ באמת בעלי יכולות גבוהות, אבל גם זה לא נכון ברוב המוחלט של המקרים. קודם כל ראינו במחקרים אחרים שלטווחים ארוכים יותר היכולת לשמור על ההובלה, ולהכות את המדד בפרט, היא נמוכה מאוד. שנית, אם מנהל השקעות באמת בעל יכולות, הוא אמור לשמור על ההובלה לא רק כשמודדים את התשואה המצטברת שישיג בשנים העוקבות, אלא הוא אמור להישאר בטופ בכל שנה ושנה בשנים העוקבות. הרי אם הוא כזה מוצלח הוא אמור להוביל בכל מצב.

להמשך קריאה
מה בכלל כולל תיק ההשקעות שלי? מיתוסים שחשוב לנפץ

מה בכלל כולל תיק ההשקעות שלי?

לא מזמן דיבר איתי חבר ותיק ושאל אותי מה כדאי לעשות עם הפנסיה וקרנות ההשתלמות שלו ושל אשתו. עניתי לו כמובן, אבל באותה נשימה שאלתי אותו למה הוא שואל דווקא על הפנסיה וההשתלמות ולא על החסכונות הפרטיים שלהם? דוגמא נפוצה יותר היא של חבר'ה (בעיקר צעירים) שצברו סכום מכובד יחסית ורוצים לבנות תיק השקעות, אבל מתעלמים לחלוטין מהפנסיה וההשתלמות שלהם. אז האם הפנסיה וההשתלמות הם חלק מתיק ההשקעות הכולל שלנו או שצריך להתייחס אליהם בנפרד? ומה לגבי נדל"ן? נתחיל קודם כל מהתשובה לשאלות. בעיניי התשובה היא "כן" חד משמעי, הפנסיה, ההשתלמות והנדל"ן הם בהחלט חלק מהתיק הכולל שלנו.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

מיתוס מגן המס – האם כדאי למכור בהפסד לפני סוף השנה?

שמעתם שיש יתרון למכור ניירות ערך בהפסד לפני סוף השנה כדי לקזז רווחים? התחילה שנה חדשה והתבאסתם שלא מכרתם בהפסד לפני ש-2022 נגמרה? בפוסט הזה נבחן את המיתוס של מכירת ני"ע בהפסד לפני סוף השנה, נבין מתי מכירה בהפסד באמת עוזרת לנו לחסוך במיסים ומתי לא. ספוילר: אם אתם משקיעים פאסיביים אין לכם על מה להצטער. מכירה וקניה מחדש – האם חוסכים במיסים? נתחיל מהמקרה הפשוט – אנחנו משקיעים פאסיביים שמחזיקים מדדי מניות לטווח הארוך. לצערנו התחלנו להשקיע בשנה לא כ"כ מוצלחת (למשל 2022), והמניות צברו הפסד. האם יש טעם למכור אותן כדי להתקזז מול רווחים עתידיים? ממש לא!

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

פאסיבי עם טאץ' אקטיבי בניחוח טכנולוגי

אלטשולר שחם נכנעו לפופולריות הגוברת של המסלולים הפאסיביים (תופעה ברוכה לכשעצמה) והוציאו מסלול המכונה Global Tech. המסלול כולל שילוב בין ה-S&P 500 (45%), מדד הנאסד"ק 100 (45%) ומדד של סקטור השבבים (10%).

להמשך קריאה