קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

חלופה להשקעה ישירה בפרויקט נדל"ן יזמי – קרנות נדל"ן יזמי בפיזור גבוה

נדל"ן והשקעות אלטרנטיביות חלופה להשקעה ישירה בפרויקט נדל
 

קרנות נדל"ן יזמי המנוהלות ע"י חברות גדולות ומוכרות, ובפרט גופים מוסדיים, בתי השקעות וחברות נדל"ן ציבוריות, יכולות להוות חלופה טובה ומפוזרת להשקעה בפרויקטים יזמיים ספציפיים, על שלל סיכוניהם.

קרנות נדל"ן יזמי משקיעות בפרויקטי נדל"ן יזמיים כמו בנייה מ-0 או השבחה של נכס קיים ומכירתו (fix&flip), מתוך מטרה ליהנות מהרווח הנובע מהפעילות היזמית. זאת בניגוד לקרנות נדל"ן מניב שמתמקדות באחזקה לטווח ארוך (Buy&Hold), בהן הרווח מתקבל כתשואת שכירות שוטפת ועליית ערך מתונה לטווח הארוך. קרנות נדל"ן יזמי עשויות למכור את הנכסים מיד בתום הבנייה/שיפוץ או להשכיר את הנכסים לתקופה מסוימת, למשל כדי להראות שהגדילו את התפוסה ואת שכר הדירה, ולמכור אותם בעתיד ברווח למשקיעים, המחפשים נכסי נדל"ן מניב שמושכרים ומתפקדים היטב (בפרט לגופים מוסדיים ולקרנות נדל"ן מניב).

הסיכון בקרנות נדל"ן יזמי גבוה מזה של קרנות נדל"ן מניב ואף מזה של מדדי המניות, אך פוטנציאל התשואה גבוה יותר בהתאם. התשואה עשויה לעקוף לא במעט תשואות של 10%, האופייניות למדדי מניות וקרנות ריט.

בהשוואה להשקעה ישירה בפרויקטי נדל"ן יזמיים ספציפיים, קרן נדל"ן יזמי המנוהלת ע"י גופים מוסדיים או חברות נדל"ן ציבוריות היא מסוכנת הרבה פחות מכמה סיבות:

  • פיזור רחב: באמצעות השקעה בקרן נדל"ן יזמי משיגים פיזור על פני מס' רב של פרויקטים, ובקרנות הפועלות במס' מדינות יש גם פיזור גיאוגרפי.
  • הונאות ורשלנות: בניגוד לחברות פרטיות, הסיכוי להונאה או לרשלנות פושעת בחברות ציבוריות וגופים מוסדיים שואף ל-0. גופים מוסדיים כמובן לא חפים מטעויות, אבל לכל הפחות אפשר להניח שאין פה הונאה מכוונת או רשלנות של חובבנים.
  • ניסיון: מדובר בגופים מנוסים בתחום, שבוחרים גם שותפים מנוסים ורציניים כאשר מדובר בעסקאות בחו"ל.
  • בדיקות נאותות: החברות משקיעות זמן ומשאבים לביצוע בדיקות נאותות מקיפות.
  • שקיפות, דיווח ופיקוח: חברות ציבוריות מדווחות על תוצאות השקעותיהן לבורסה, וגופים מוסדיים מפוקחים ע"י הרשות לני"ע. מלבד הפיקוח והשקיפות, פרויקט כושל משפיע גם על מחיר המניה של החברה. כל אלה מגדילים את האינטרס של החברות לבצע בדיקות נאותות מקיפות בבחירת הפרויקטים שלהם.

למיטב ידיעתנו לא קיימות קרנות נדל"ן יזמי סחירות, אלא רק קרנות לא סחירות המיועדות למשקיעים מוסדיים/כשירים בלבד. הקרנות הן קרנות סגורות בהן קיימת תקופת השקעה ראשונית ומשך חיים מוגדר לקרן של כ-5-10 שנים. בתקופה זו הכספים אינם נזילים, ועד תום התקופה על הקרן למכור את כלל נכסיה.

 

איך משלבים קרן נדל"ן יזמי בתיק

השקעה בנדל"ן יזמי היא השקעה בסיכון גבוה. אם משקיעים באמצעות קרן אמנם מייצרים פיזור, מה שמקטין את הסיכון הפרטני של כל פרויקט, אך עדיין מדובר באפיק השקעה עם סיכון גבוה ופוטנציאל רווח גבוה. לכן השקעה מסוג זה לא מתאימה לחלק הסולידי של התיק, אלא כחלופה לפלח המנייתי בתיק. לטעמי משקיעים בעלי הון יחסית גבוה יכולים לשקול להקצות פלח מסוים (לא גבוה במיוחד) מהחלק המנייתי שלהם, לטובת השקעה בקרן נדל"ן יזמי. אפשרות נוספת היא באמצעות מינוף – משקיעים שלא רוצים להקטין את החשיפה המנייתית שלהם, יכולים לקחת מינוף זול כנגד התיק המנייתי שלהם, ואת כספי המינוף להשקיע בקרן נדל"ן יזמי. אמנם מדובר בשני אפיקים בסיכון, אך לא מאוד קורלטיביים זה לזה. רצוי כמובן לא להגזים בשיעור המינוף כדי להימנע מ-margin call. (על איך עושים מינוף בצורה מושכלת ראו את הפוסטים שלנו על הנושא).

 

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל מה עושים כשהשווקים סוערים

איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל – וובינר מיוחד

בעקבות המצב בארץ, רבים חוששים ממה שיקרה לחסכונות שלהם אם הכלכלה הישראלית תיכנס למשבר. אנשים שוקלים להוציא כספים מישראל (או שכבר עשו זאת), לשנות מסלולי השקעה, להקטין חשיפה לשקל, וחלקם אף שוקלים למשוך את הפנסיות שלהם. מצד שני, כפי שראינו בימים האחרונים, גם בנקים זרים לא בהכרח חסינים. לכן החלטנו להרים וובינר שיתמקד באיך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל, במטרה להבין את הסיכונים השונים, להעריך את הסבירות שלהם, ולמצוא פתרונות מתאימים.

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

האם אנחנו לקראת היפוך מגמה דרמטי בנאסד"ק ובשווקי המניות?

15 השנים האחרונות היו בסימן של תשואות גבוהות במיוחד של מניות הצמיחה הגדולות בארה"ב, בדגש על ענקיות הטכנולוגיה, שמשכו למעלה את ה-S&P 500 ובעצם את שוק המניות העולמי כולו. מדד הנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה הניב בין 2009-2023 תשואה שנתית ממוצעת מהממת של 19%. האם ניתן לצפות שהנאסד"ק יפגיז גם בעשור הקרוב, או שדווקא אפיקים אחרים צפויים לקחת את ההובלה? הפרטים בפנים.

להמשך קריאה
יעילות בהשקעות ובצרכנות

גישת מכונת הכביסה המלאה – 22 טיפים ליעילות כלכלית כדרך חיים

כשאנחנו מדברים על יעילות בהשקעות וצרכנות, אנחנו לא מדברים לרוב על מהפכות שצריך לעשות, אלא על שינויים קטנים שמשפרים את היעילות שלנו. לחסוך חצי אחוז בדמי ניהול, לחסוך רבע אחוז במיסים, להגדיל באחוז את התשואה – כל אלה שיפורים קטנים עם השפעה משמעותית על העתיד בגלל הריבית-דריבית. אותו דבר נכון גם להתנהלות הכלכלית השוטפת שלנו. אפשר לחסוך עלויות בכל מיני נושאים קטנים – קצת פה וקצת שם, בלי השפעה גדולה או הקרבה. לא חייבים לעשות מהפכות, אבל שינויים קלים וקטנים שמשפרים את היעילות, יכולים להצטבר לחיסכון לא קטן, ואת הכסף שחסכנו נוכל להשקיע כדי שהוא גם יעבוד בשבילנו!

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע ולהיות מוגן בפני אינפלציה?

אינפלציה למי שלא מכיר היא שחיקה של ערך הכסף. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, וגופים מקבילים בעולם, מחשבים את סל הצריכה הממוצע במשק, שכולל את כל המוצרים והשירותים שהציבור צורך – מזון, ביגוד, דיור, מסעדות, חופשות, ריהוט, מוצרי חשמל וטכנולוגיה, תקשורת, אנרגיה, שירותים מקצועיים וכו', כאשר כל מרכיב מקבל את חלקו היחסי בסל הצריכה הממוצע במשק. הסל נדגם באופן רציף, ואחת לחודש מפורסם מדד המחירים לצרכן, שנקרא באנגלית CPI, ה-consumer price index. הערך המספרי של המדד בחודש מסוים לא מעניין במיוחד, מה שמעניין זה השינוי במדד לאורך זמן.

להמשך קריאה
100%-equity-from-birth-to-100 תכנון התיק

100% מניות מגיל 0 עד גיל 100

ישנן דרכים רבות לבנות תיק השקעות ע"י שילוב בין אפיקי השקעה שונים: מניות ומדדי מניות, אג"חים, נדל"ן, קרנות ריט, זהב, קריפטו ואפיקים נוספים. בפוסט הזה ננסה להבין למי יכול להתאים תיק שכולל 100% מניות, ללא שום אפיק אחר, מגיל צעיר, ולכל החיים. נתחיל מהמוטיבציה – למה בכלל ללכת על תיק 100% מנייתי? הסיבה היא שמדדי המניות הוא האפיק הרווחי ביותר עלי אדמות, רווחי יותר מאג"חים, קרנות כספיות ופיקדונות, וגם רווחי יותר מנדל"ן. כמובן שניתן להרוויח יותר מהמדדים באמצעות השקעה במניה ספציפית, או בפרויקט יזמי ספציפי, אבל מדובר בהשקעות בסיכון גבוה, שכוללות אפשרות לאובדן מוחלט של הכסף, אפשרות שפשוט לא קיימת בהשקעה במדדי מניות בפיזור גלובלי רחב.

להמשך קריאה
חשבונות מסחר ופרקטיקה

יתרונות וחסרונות לפתיחת חשבון מסחר ב-Interactive Brokers

לפתיחת חשבון ב-IB עבור משקיעים פאסיביים ישראלים יש יתרונות וחסרונות. לבקשת הקהל – הנה פוסט מרכז בנושא.

להמשך קריאה
חשבונות מסחר ופרקטיקה

רוצים להשקיע גם בימי שישי?

הבורסה, יחד עם רשות שוק ההון ובנק ישראל, מפרסמת היום (16.5.24) קול קורא לקבלת הערות מהציבור בנוגע להוספת יום שישי כיום מסחר. הסיבה המרכזית למהלך היא חוסר התאימות של ימי המסחר בארץ לשווקים הזרים, שמקשה על משקיעים זרים (כולל גופים מוסדיים) לפעול בישראל. קחו לדוגמא קרן סל זרה שמשקיעה במדד ת"א 125 או במדד רחב יותר שכולל בתוכו את ישראל – הקרן הזרה נסחרת ביום שישי בחו"ל, אבל מנהל הקרן לא יכול לרכוש את המניות ביום שישי, ואין לו עובדים שירכשו את המניות ביום ראשון. זה יוצר עיוותים בתמחור.

להמשך קריאה