קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

ירידות? המשקיעים הפרטיים נוהרים למדדים!

מה עושים כשהשווקים סוערים המשקיעים הפרטיים קונים מדדים
 

ירידות חדות בשווקים? ה-S&P יורד 11% ביומיים? הנאסד"ק יותר מ-20% מתחת לשיא? גם שאר שווקי העולם נופלים, וסין בכלל קורסת ב-13% ביום? המשקיעים הפרטיים לא מתרגשים ונוהרים למדדים.

היום נודע לי מעושה השוק של חברת אינבסקו בישראל שמשקיעי הריטייל, כלומר המשקיעים הפרטיים ולא המוסדיים, קונים הכל מהכל – S&P 500, מדדים עולמיים, נאסד"ק, אפילו ראסל 2000.

אלה נתוני המחזורים של קרנות הסל האיריות המובילות:

  • כ-100 מיליון שקל מחזור בקרנות ה-S&P 500.
  • כ-29 מיליון שקל מחזור בקרנות המדדים העולמיים.
  • כ-28 מיליון שקל מחזור בקרנות הנאסד"ק.

מתוך המחזור הכולל, ההערכה היא שכשני שליש אלה רכישות של משקיעים פרטיים.

זה מתקשר למה שאני שומע בשיחות ישירות וגם בעקיפין – רבים מאלה ש"ישנו בעמידה" מתחילים להתעורר.

חבר'ה שסתם ישב להם כסף זמן רב בעו"ש מתחילים להשקיע.

חבר'ה שהיו תקועים באיזה קופ"ג להשקעה במסלול כללי בדמי ניהול גבוהים סופסוף פודים את הכסף ועוברים להשקיע במדדים במסחר עצמאי.

אפילו חבר שפגשתי היום בבוקר כששנינו הקפצנו את הבנים שלנו לביה"ס, אחד שמבין בשוק ההון ומשקיע כבר מזמן, אמר לי שהוא יושב כבר תקופה ארוכה על הרבה כסף בקרנות כספיות ועכשיו הוא רוצה להכניס אותו לשוק. כן נועם, אני מדבר עליך 😊.

 

תכלס אלה חדשות טובות!

נכון שזה לא אידיאלי לחכות יותר מדי, ומי שנתקע שנים בלי להשקיע או בהשקעה יקרה ולא יעילה, היה עדיף לו להתחיל להשקיע ביעילות כבר מזמן, למרות הירידות האחרונות.

ונכון שהירידות גם יכולות להמשיך ואין לנו מושג איפה תהיה התחתית.

אבל אם הירידות עד כה בשווקים הם הכאפה שאותם חבר'ה היו צריכים לקבל כדי להתעורר, להבין שמדובר בהזדמנות ייחודית, וסופסוף לפעול, אז זה בסדר. מוטב מאוחר מאשר אף פעם.

 

למה אנשים מתעוררים רק עכשיו?

כשהשוק עולה זה לא מרגש במיוחד – השוק רוב הזמן עולה וזה לא משהו שמגיע לכותרות.

מדי פעם יש כותרות מפחידות שהשוק "בשיא כל הזמנים", אבל גם זה לא מרגש במיוחד לכשעצמו, כי השוק נמצא 80% מהזמן בשיא כל הזמנים! הוא פשוט שובר פעם אחרי פעם את השיא של עצמו 😊.

זאת ההתנהגות הנורמלית של השוק, וזה לא מרגש אף אחד.

וכשהכל נורמלי – לטפל בחסכונות שלנו זה לא הדבר הכי דחוף בעולם לרוב האנשים. אנשים אומרים לעצמם שיגיעו לזה "מתישהו", למרות שכלכלית שווה להם אפילו לקחת כמה ימי חופש מהעבודה כדי לגרום לכסף שלהם לעבוד ביעילות. זה לא משנה אם הרווחנו כסף כתוצאה מעבודה או כתוצאה מהשקעה מוצלחת, אין צבע לכסף.

אבל כשיש משהו חריג כמו ירידות משמעותיות בשווקים – פה אנשים כבר אומרים לעצמם ש"אם עד עכשיו לא עשיתי כלום, עכשיו אני חייב לפעול כי אני יכול לקנות מדדי מניות בהנחה משמעותית. ואם לא אפעל מהר אולי אפספס את ההזדמנות".

 

כמה הבהרות

שיהיה ברור – אני לא בעד לחכות עם כסף במזומן או בקרן כספית בשביל לחכות להזדמנויות, כי סטטיסטית זה לא עובד טוב. לא סתם פיטר לינץ' האגדי אמר ש:

"Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections, than lost in the corrections themselves"

 

ובכלל אני לא בעד לתזמן את השוק, כי גם זה לא עובד טוב ועלול לפגוע לנו משמעותית בתשואות אפילו לטווח הארוך.

ואני בטח לא בעד למכור בירידות, לשבת על מזומן "עד יעבור זעם", ואז לחזור לשוק, כי גם זה לא עובד טוב.

אבל אם קרה וחיכיתם עד עכשיו – שיהיה, what’s done is done. אבל בנקודת הזמן הנוכחית, וגם בכל נקודת זמן אחרת, הזמן הטוב ביותר להיכנס לשוק הוא היום.

 

ואם אתם עדיין חוששים – תסתכלו על ההשוואה הבאה.

באופן אבסורדי, דווקא בפברואר הכניסה לשוק היתה נראית נקודת כניסה טובה, בלי ירידות מפחידות ובלי דרמות:

February 2025 entry

 

מנגד, להיכנס עכשיו לשוק נראה די מפחיד:

April 2025 entry

 

אבל דווקא היום, עובדתית, מדובר בנקודת כניסה הרבה יותר טובה, שמאפשרת לנו לקנות את אותן מניות ב-18% פחות!

נכון, המצב לא ברור ויש אי וודאות ואולי יהיו עוד ירידות. אבל זה לא משנה את העובדה שעכשיו זאת נקודת כניסה עדיפה על חודש פברואר.

 

איך אנחנו יכולים לסייע

כדי להתחיל להשקיע ביעילות, דבר ראשון חשוב לפתוח חשבון מסחר עצמאי עם העמלות הזולות ביותר בארץ, שלא ניתן לקבל בפנייה עצמאית.

ואם אתם לא מרגישים בשלים להתחיל להשקיע – כדאי להתחיל מקורס קצר ללא עלות שמלמד את מה שבאמת חשוב לדעת על שוק ההון.

בהצלחה, וזיכרו – הזמן הטוב ביותר להתחיל להשקיע הוא היום.

 

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

מה עושים כשהשווקים סוערים

יושבים על הגדר

לאחרונה רבים שואלים אותי מה כדאי לעשות עם הכסף בזמן הזה? יש אינפלציה, יש עליות ריבית, שוק ההון בירידות, שוק הנדל"ן מראה סימנים של הצטננות. אנשים מעדיפים לשבת על הגדר ולחכות, במיוחד שגם ככה יש עכשיו הוצאות גבוהות בגלל חופשת הקיץ והאינפלציה. בסקר שערכנו בקהילת המשקיעים הפאסיביים שמחתי לגלות שרוב מוחלט של משתתפי הסקר לא משנים את התכניות שלהם בהתאם לתנאי השוק (אינפלציה/דפלציה, גאות/משבר), וחלקם אף שוקלים להשקיע יותר מהרגיל (כי פחות משתלם לצרוך בתקופת אינפלציה גבוהה, וכי השווקים כבר ירדו לא מעט).

להמשך קריאה
JP-Morgan-missing-10-best-days מה עושים כשהשווקים סוערים

האם ניתן לתזמן את השוק

האם הכלכלה האמריקאית והעולמית תגלוש למיתון? המון פרשנים מנבאים שכן, אבל JP Morgan דווקא טוענים שלא. כמו תמיד – להמר זה קל, להיות צודק זה קשה, ומחקרים הראו שתחזיות שוק ברובן הגדול טועות! ברור לכולם שמתישהו השווקים יתאוששו ויחזרו לעלות – מי שחושב שאנחנו עומדים בפני מיתון ושייקח עוד זמן להתאוששות יעדיף להיות מחוץ לשוק, ומי שלא חושב כך יעדיף להיות/להישאר מושקע.

להמשך קריאה
we'll do nothing מה עושים כשהשווקים סוערים

מה עושים בעקבות הירידות האחרונות בשווקים?

מתחילת השנה יש מגמה של ירידות במרבית שווקי המניות. ה-S&P 500 הניב תשואה שלילית של כ-7.5%- מתחילת השנה, מדד MSCI Europe הניב תשואה שלילית של כ-2.5%-, ואילו מדד MSCI EM IMI של השווקים המתפתחים דווקא עלה בכמחצית האחוז. אז מה כדאי לעשות, אם בכלל? העיתונות הכלכלית כצפוי גועשת בעקבות הירידות האחרונות. כמובן שבשלב זה לא מדובר במשבר, והירידות אפילו לא נכנסו לטריטוריה של "שוק דובי" (עפ"י ההגדרה המקובלת מדובר בירידות של 20% מהשיא). אבל החששות הן לגבי העתיד, ובהחלט ייתכן והירידות יחריפו.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

שוק ההון מקדים את הכלכלה! למה זה חשוב לנו כמשקיעים?

משקיעים רבים חוששים מהמצב בשווקים כשהם שומעים על חדשות כלכליות לא טובות – עליית האינפלציה, המשך המלחמה באוקראינה, אי יציבות פוליטית, וכיוצ"ב, וחוששים שהדבר ישפיע על ביצועי השוק. אבל שוק המניות הוא לא הכלכלה, ולמרות שקיים מתאם ביניהם לטווח הארוך, הם ממש לא מתנהגים אותו דבר. בואו נבחן זאת מכמה כיוונים: שוק המניות צופה פני עתיד, והציפיות לעתיד מגולמות במחירי המניות היום. דיווחים כלכליים לעומת זאת מסתכלים על העבר – למשל מה היתה האינפלציה בחודש האחרון, או מה היו רווחי חברה X ברבעון האחרון.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

איך הבורסה מתגוננת בפני תנודות שערים חדות ומהו מנתק הזרם?

המסחר בבורסה פועל, ובצדק, גם בשעות קשות כמו מלחמה. למשקיעים צריכה להיות גישה בכל עת לניירות הערך שברשותם אם הם רוצים למכור אותם, וכן לרכוש ניירות ערך כאוות נפשם. יחד עם זאת, כדי להתמודד עם מצבים של תנודות מחיר קיצוניות – לבורסה יש שני מנגנוני הגנה מרכזיים שמטרתם למתן את התנודות. כדי להבין אותם, נצטרך תחילה להבין איך טכנית עובד המסחר בבורסה.

להמשך קריאה
מה עושים כשהשווקים סוערים

אפוקליפסה עכשיו

אחת הסוגיות שעולה לאחרונה פעמים רבות בשיח הישראלי היא מה יהיה עם הכסף והחסכונות שלנו אם הכלכלה הישראלית תקרוס. הנושא עלה כתוצאה מהרפורמה המשפטית המתגבשת, ומחשש מצעדים אחרים שהממשלה עשויה לבצע. אחרי שקיבלנו שאלות רבות בנושא מחברי הקהילה ומהבוגרים שלנו, הבנו שכדאי להתייחס לנושא בהרחבה. בפוסט הזה לא ניכנס לדיון על עצם הרפורמה המתגבשת והשפעתה על הכלכלה, אלא ננתח את המשמעויות והסבירות של תרחישים שונים לפגיעה בהשקעות והחסכונות שלנו, ננסה להבין מה אפשר לעשות בנדון, ומה יהיו ההשלכות.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

ארץ השמש השוקעת – המיתוס השגוי בנוגע לשוק המניות היפני

משקיעים פאסיביים שמכירים את הנתונים ההיסטוריים, כבר יודעים שמפעם לפעם יש תקופות של משברים בשוק, אבל השוק תמיד יודע להתאושש בצורה מרשימה, הכלכלה צומחת, ותשואת מדדי המניות מתכנסת לממוצע הרב-שנתי. אחת מטענות הנגד לכך היא הדוגמא של השוק היפני, שמדד המניות המייצג אותו, הניקיי 225, לא התאושש עד היום(!) מהמשבר שחווה ב-1989. במילים אחרות, מי שהשקיע במדד בדצמבר 1989, לפני יותר מ-33 שנה מופסד עד היום. בפוסט הזה נסביר מדוע הטענה הזו שגויה, מטעה ולא רלוונטית.

להמשך קריאה
risk-yield-link עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

הקשר המובהק בין סיכון לבין תשואה – תשואות ותנודתיות של אפיקי השקעה

בפוסט הזה נתמקד בהבנת התשואות והתנודתיות של אפיקי השקעה שונים בשוק ההון, שההבנה שלהם היא הבסיס לתכנון תמהיל התיק שלנו באופן שיתאים למטרות שלנו.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

יש לי סכום גדול – האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או למצע

גם אם התחלנו להשקיע במועד גרוע ביותר, רגע לפני משבר ממושך, שהשוק התאושש ממנו רק אחרי שנים רבות, במידה ומדובר בהשקעה במנות הנפילה תהיה פחות כואבת וההתאוששות הרבה יותר מהירה. מכאן עולה השאלה: במידה ויש לי סכום גדול להשקעה, האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או במנות? יצאנו לבדוק. קצת סמנטיקה בפוסט הקודם נתנו מספר דוגמאות להשקעה במנות – למשל הפקדת כספים כל חודש לחיסכון הפנסיוני ולקה"ש שלנו, וכן רכישת קרנות סל בתיק הפרטי ממה שחסכנו בנטו באותו חודש. בעוד שדפוס השקעה מסוג זה הוא אכן השקעה במנות, לא מדובר ברצון לייצר מיצוע באופן מלאכותי, אלא מיצוע שמתרחש באופן טבעי.

להמשך קריאה