השבוע דווח שעומר אדם השקיע 650,000 ₪ בחברה קטנה בשם "בלייד ריינג'ר" שמייצרת פתרונות לניקוי פאנלים סולריים. החברה יצאה להנפקה בבורסה בת"א, בה גייסה סכום קטן מאוד במונחי שוק ההון של 6.4 מיליון שקלים, מתוכו כעשירית הושקעו ע"י עומר אדם.
שווי השוק של החברה עומד על כ-30 מיליון שקלים בלבד, כאשר לשם השוואה שווי השוק החציוני של החברות הקטנות שנכללות במדד MSCI World Small Cap Index הוא יותר מ-2 מיליארד דולר. מדובר על חברה שההגדרה Small Cap גדולה עליה בכמה מידות, ויותר מתאים להגדיר אותה כ-Micro Micro Cap.
יותר מזה, אי אפשר להגיד שמחיר המניה של החברה יציב או מגלה צמיחה. למען האמת, מחיר המניה קרס ב-98% מהשיא שלו בינואר 2021.
בתיאוריה לקנות מניה ב-98% פחות מהשיא שלה נשמע כמו הזדמנות אמיתית.
אבל אתם יודעים איך קוראים למניה שקרסה ב-98% ואח"כ בעוד 50%? מניה שקרסה ב-99%.
תיאורטית גם אחרי ירידות של 50%, 60%, 70% ו-80% המחיר יכול היה להיחשב כהזדמנות, אבל הקריסה לא עצרה שם…
בעצם הבעיה הגדולה פה לטעמי היא באופן ההגדרה של סיכון. כאשר אנחנו משקיעים במניה ספציפית, אנחנו לוקחים עלינו את הסיכון הפרטני של אותה חברה, שהוא סיכון שלא ניתן לנטרל אותו גם אם מאוד נרצה, סיכון שבספרות המקצועית מכונה סיכון בלתי מפוצה. המניה יכולה אמנם לעלות בערכה במאות ואף אלפי אחוזים, אבל מצד שני לקרוס בערכה ולא להתאושש אפילו כל ימי חיינו. בתרחיש קיצון החברה יכולה גם לפשוט רגל.
מה הסיכוי שנשקיע בחברה שקורסת ולא מתאוששת?
מחקר של JP Morgan שבחן את כל המניות בארה"ב במשך 34 שנה, הראה שלא פחות מ-40% מהמניות בארה"ב ספגו ירידה של 70% או יותר מהשיא שלהן ללא התאוששות משמעותית לאורך כל שנות המחקר. צריך להפנים את העניין הזה היטב – כמעט חצי מהמניות בשוק האמריקאי איבדו לפחות 70% מערכן ולא התאוששו!
בסקטור הטכנולוגיה אגב 57% מהמניות חטפו קריסה של 70% ומעלה ללא התאוששות.
(עוד על הסיכונים הגבוהים לעומת הסיכויים הנמוכים בבחירת מניות פרטנית).
אני לא יודע מה יקרה בהשקעה הזאת של עומר אדם בחברת בלייד ריינג'ר, אבל לפני שנתיים הוא רכש תמונה של קוף משועמם כחלק מטרנד ה-NFT. בינתיים, בועת ה-NFT התפוצצה (באופן די צפוי, לפחות בעיניי), ונכסי ה-NFT קרסו בערכם לחלוטין.
אז מה הפתרון?
לעומת הימורים מסוכנים על טרנדים כאלה ואחרים, השקעה במדדי מניות בפיזור רחב פשוט לא יכולה להימחק. נכון, כשמשקיעים במאות ואפילו אלפי חברות מכל רחבי העולם, בטוח שחלק מאותן חברות יירד משמעותית בערכו, וחלק קטן מאוד מהן אפילו יימחק.
אבל כשמשקיעים בפיזור רחב מנטרלים את הסיכון הפרטני של כל מניה, כי אפילו המניות הגדולות ביותר מהוות אחוזים בודדים מההשקעה, והמניות הקטנות יותר רק שברירי אחוזים.
זה משאיר אותנו רק עם סיכון השוק.
מה זה סיכון השוק?
מדובר בסיכון ששוק המניות בכללותו יירד בערכו, כפי שקורה מפעם לפעם, כולל משברים עם ירידות של 30% ואפילו 50%. אבל ירידות של כלל השוק הן זמניות בלבד, וכיוון ששוק המניות הוא מייצג טוב של הכלכלה, והכלכלה תמיד צומחת לטווח הארוך, כך גם שוק המניות, ויש לנו נתונים תומכים לכך כבר יותר מ-150 שנה.
המשמעות היא שהמשקיעים לטווח הארוך (כמה ארוך? תראו כאן) לא צריכים לחשוש מתנודתיות השוק, ויכולים לישון בלילה בשקט בידיעה שההשקעה שלהם צפויה להיות רווחית, וגם רווחית יותר מכל אפיק השקעה אחר.
ומה עם עומר אדם?
יש לא מעט סיפורים על מולטי-מיליונרים (למשל ספורטאים לשעבר) שלא ידעו איך להתנהל נכון עם הכסף שלהם ולהשקיע אותו בצורה נכונה, ואיבדו את כל הונם תוך שנים ספורות.
עומר אדם מרוויח מיליונים, ולפי ההערכות הוא בעל הון של כ-200 מיליון שקלים (נפרגן לו כמובן), כך שגם השקעות של כמה מיליונים בודדים הם לא חלק מהותי בפורטפוליו שלו. בנוסף הוא גם משקיע בפיזור של מספר פרויקטים של נדל"ן מסחרי. אבל יכול להיות שיש כל מיני גורמים בעלי אינטרס שמפתים אותו להרפתקאות מיותרות.
אז כדאי שמישהו יקשר אותו בהקדם למתכנן פיננסי אובייקטיבי שמכיר את העקרונות של השקעה נכונה בשוק ההון, ויוכל לעזור לו לבנות פורטפוליו מפוזר ומוצלח גם בשוק ההון, במקביל לשאר השקעותיו.
ומה שהכי חשוב זה הלקח למי שאינם בעלי הון של 200 מיליון שקלים: השקעה במניה פרטנית היא סיכון בלתי מפוצה, עם סיכון גבוה יותר לקריסה מאשר סיכוי לעקוף את תשואת המדד.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.