מהי הטיית השרידות ואיך היא משפיעה על תוצאות מנהלי ההשקעות.
בעולם הספורט יש שחקנים שמקובל לומר עליהם שהם עושים דברים ש"לא רואים בסטטיסטיקה". מדידות סטטיסטיות מטבען מודדות רק את הנתונים אליהם התייחסו עורכי המדגם/בדיקה/מחקר, ומתעלמות מנתונים אחרים.
כך למשל שחקן שלא קולע המון נקודות, לא מוסר המון אסיסטים ולא קולט המון ריבאונדים, פחות יבלוט, למרות שיכול להיות שהוא תורם המון לשטף ההתקפי של הקבוצה שלו, ותורם רבות למשחק ההגנה שלה גם בלי לחטוף ולחסום את היריב. סטטיסטיקות מתקדמות, כמו מדד הפלוס-מינוס, יכולות להראות למשל שבדקות שבהן אותו שחקן פחות בולט משחק, הקבוצה שלו מובילה בהפרש הכי גדול בממוצע על יריבותיה לעומת שאר השחקנים בקבוצה.
גם בסטטיסטיקות של מנהלי ההשקעות יש את "מה שלא רואים בסטטיסטיקה". גופי השקעות רבים מנפיקים פעמים רבות שתי קרנות מנוהלות עם אותם מאפיינים (למשל שתי קרנות מניות ארה"ב, שתי קרנות שווקים מתפתחים וכו'), ממנות מנהל השקעות לכל קרן, ומתחילות לגייס משקיעים. לאחר כשנתיים למשל אותו גוף השקעות ממזג את הקרן הפחות מוצלחת לתוך הקרן המוצלחת. איך זה ישפיע על הסטטיסטיקה? אותה קרן ששרדה רק שנתיים בכלל לא תופיע בסטטיסטיקה של 3 שנים, 5 שנים, עשור וכו'! והיא עוד הקרן הגרועה מבין השתיים. בנוסף, חלק מסוים מהקרנות נסגרות, וכל הזמן מתרחשים גם מיזוגים בין גופי השקעות מה שיוצר עוד מיזוגים בין קרנות.
בפוסט הקודם ראינו שרוב הקרנות הניבו תשואה נמוכה ממד הייחוס שלהם. המספרים נעים לרוב בין 60-95% מהקרנות שמפגרות אחרי מדד הייחוס שלהם, ועפ"י רוב ככל שפרקי הזמן ארוכים יותר, כך שיעור הקרנות שהצליחו לעקוף את תשואות המדדים נמוך יותר.
אבל כשלוקחים בחשבון את הטיית השרידות, המצב של מנהלי ההשקעות אפילו יותר גרוע, כפי שניתן לראות במחקר של ואנגארד. בטבלאות שלהלן מוצג אחוז הקרנות שמפגרות אחרי מדד הייחוס שלהן (העמודות הירוקות מתייחסות למניות אמריקאיות מסוגים שונים, העמודות הכחולות למניות מחוץ לארה"ב והעמודות הסגולות לאג"חים מסוגים שונים); התוספת הבהירה (ירוק בהיר, כחול בהיר וסגול בהיר בהתאמה) מתייחסת לקרנות שנסגרו או מוזגו לקרנות אחרות.
ניתן לראות שכאשר לוקחים בחשבון את הקרנות הללו, אחוז הקרנות שפיגרו אחרי המדדים גדל מאזור ה-70-80% לכיוון של 90-100%, במיוחד בטווחים של 10 ו-15 שנה. במילים אחרות, כשלוקחים בחשבון את הטיית השרידות רוב מוחלט של הקרנות המנוהלות פיגרו אחרי מדד הייחוס שלהן.
ומה לגבי הקרנות הבודדות שכן הצליחו להכות את המדדים? האם הן שמרו על ההובלה שלהן? עוד על כך בקרוב.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.