אחת הטעויות הקריטיות של משקיעים היא אי הבחנה בין סוגים שונים של עמלות, והתייחסות אליהם כמקשה אחת. אז האם החשיבות של עמלות קניה, המרת מט"ח ודמי ניהול היא זהה? יצאנו לבדוק.
אתחיל ישר מהפאנץ' ליין: עמלת קניה היא עמלה חד פעמית שנגבית מהסכום הנרכש בלבד, בעוד שדמי ניהול נגבים מכל התיק, כל שנה. את דמי הניהול גובים מאיתנו שוב, ושוב, ושוב, והם רק הולכים ותופחים עם השנים.
ההשפעה של דמי הניהול לטווח הארוך היא עצומה, ובהשוואה אליהם עמלת הקניה פשוט בטלה בשישים.
אותו דבר אמור גם לגבי המרת מט"ח שנדרשת כאשר אנחנו משקיעים בני"ע שלא נסחרים בארץ בשקלים. גם היא, כמו עמלת הקניה, עמלה חד פעמית על הסכום הנרכש בלבד.
ובדומה, גם דמי חשבון חודשיים ואחידים (כלומר שאינם % מסוים מגובה התיק) בטלים בשישים בהשוואה לדמי הניהול.
זה אומר ש:
- אם קניתם קרן סל עם דמי ניהול של 0.1% ויש לכם עמלת קניה של 0.07%, אז העלות הכוללת היא לא 0.17%! את ה-0.07% תשלמו פעם אחת ואת ה-0.1% תשלמו מדי שנה, על כל הסכום.
- אם משווק של מוצר מנוהל כמו קופ"ג להשקעה בדמי ניהול של 0.5% אומר לכם שלהשקיע במוצר הזה זה אותו דבר כמו השקעה עצמאית בקרן סל בגלל שבהשקעה עצמאית יש גם דמי חשבון, ועמלות קניה, והמרת מט"ח, אז הוא מטעה אתכם, ובגדול.
כמה הפער גדול? יאללה, בואו נעשה סימולציה
באקסל הזה השוויתי בין 3 אפשרויות (נא לא לבקש הרשאת עריכה אלא לשמור עותק אצלכם):
- קופ"ג להשקעה במסלול מחקה מדד בדמי ניהול כוללים של 0.6%, המורכבים מדמי ניהול של 0.5% והוצאות ניהול השקעות של 0.1%.
- חשבון מסחר עצמאי עם השקעה בקרן סל שמחקה את אותו מדד ונסחרת בארץ בשקלים. קרן הסל גובה דמי ניהול של 0.1%.
- חשבון מסחר עצמאי עם השקעה בקרן סל שמחקה את אותו מדד ונסחרת בחו"ל בדולרים. קרן הסל גובה דמי ניהול של 0.1%.
בכל 3 התרחישים התחלנו מתיק בשווי 100,000 ₪ וביצענו השקעה חודשית של 3,000 ₪ למשך 30 שנה. בנוסף הנחנו שהמדד הניב 10% בממוצע לשנה.
בחשבון המסחר הנחנו שיש למשקיע את התנאים המצוינים של אקסלנס לחברי הקהילה, הכוללים:
- דמי חשבון ע"ס 15 ₪ לחודש שמתקזזים עם עמלות מסחר.
- עמלת קניה של קרנות סל בארץ של 0.07%. כיוון שמדובר ברכישה חודשית של 3,000 ₪ אז העמלה המחושבת היא 2.1 ₪, וכיוון שהעמלה נמוכה מדמי החשבון החודשיים, ישולמו כל חודש רק דמי החשבון.
- עמלת קניה בדולרים של 1 סנט למניה מינימום $5, וההנחה היא שתמיד נשלם את המינימום בגובה $5, שהם כ-18 שקלים. כיוון שדמי החשבון מקוזזים מהעמלה, מדובר על תוספת לקניה בחו"ל של 3 שקלים בלבד.
- עמלת המרת מט"ח של 2 אגורות לדולר, שהיא עמלה של כ-0.55%, או 16 שקלים עמלה על רכישה ב-3,000 ₪.
ולתוצאות
- בקופת הגמל להשקעה שילמנו לאורך השנים 391,427 ₪ בדמי ניהול!
- לעומת זאת בחשבון המסחר העצמאי שילמנו עלות כוללת במסחר בארץ (דמי ניהול של קרן הסל + דמי חשבון) של כ-76,000 ₪ בלבד. מדובר על הפרש מצטבר של כ- 315,000 ₪ בעלויות.
- אבל עלויות זה לא כל הסיפור, כי עלויות שמנוכות מההשקעה מקטינות לנו מהסכום המושקע. אותו סכום שאינו מושקע לא צובר תשואה, ולא נהנה מהריבית- דריבית. לכן אם נסתכל על ההפרש בשווי התיק בתום התקופה, נגיע כמובן להפרש גבוה יותר מההפרש בעלויות.
- ואכן, קופת הגמל להשקעה הגיעה בתום התקופה לשווי של כ-6.9 מיליון ₪, בעוד שבחשבון המסחר העצמאי הגענו לשווי של כ-7.7 מיליון ₪, הפרש של כ-780,000 ₪ בשווי התיק. וזה למרות שבשתי האפשרויות עקבנו אחרי אותו מדד.
- גם אם נסתכל על החלופה המעט יקרה יותר של השקעה בקרן סל דולרית שגוררת תוספת עמלת קניה בחו"ל וכן המרת מט"ח, עדיין נגיע לפערים מאוד גדולים: הפרש של 309,000 ₪ בעלויות והפרש של 743,000 ₪ בשווי התיק.
- במציאות הפערים גדולים אף יותר! לפי הבדיקה שערכנו, בקופות המנוהלות במסלול מנייתי או מחקה מדד מניות שיעור החשיפה הממוצע למניות הוא כ-96%, מה שגורם לאובדן תשואה שנתית ממוצעת של כ-0.4%. בנוסף, העקיבה בקופות היא אחרי גרסת ה-NTR של המדד, שמגלמת מיסוי גבוה יותר על דיבידנדים בהשוואה לקרנות איריות.
מסקנות
לא כל העמלות נולדו שוות, יש עמלות ששוות יותר ועמלות ששוות פחות.
הוזלה של דמי הניהול באמצעות ויתור על מוצרים מנוהלים ומעבר להשקעה עצמאית חשובה עשרות מונים יותר מגובה עמלת הקנייה, המרת המט"ח, או דמי החשבון.
כמובן שגם את העמלות הללו נרצה לצמצם, למשל באמצעות ההצעה המצוינת לקוראי הבלוג, אבל ההחלטה החשובה ביותר שתוכלו לקבל היא לוותר על מוצרים מנוהלים, לתכנן את התיק שלכם בהתאם לצרכים שלכם, ולהתחיל להשקיע עצמאית.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.