קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

סיכום הספר The millionaire next door – פוסט אורח של סניה ולדברג

יעילות בהשקעות ובצרכנות סיכום הספר The millionaire next door – פוסט אורח של סניה ולדברג
 

הקדמה: הפוסט הבא הוא פוסט אורח מצוין של סניה ולדברג. הוא מסכם בצורה מעולה את המיינדסט וההתנהלות שמובילה אנשים לצבירת הון והפיכה למיליונרים (בדולרים), ומתאים כמו כפפה לנושא של יעילות בהשקעות ובצרכנות. כל הטקסט הוא של סניה, אך פה ושם שזורות בו הערות שלי + סיכום קצרצר בסוף.

 

הספר "המיליונר בדירה ממול" חקר את המיליונרים בארה"ב וההתנהגות שלהם.

בעיקר, הוא חקר את השאלה החשובה ביותר: איך הם הפכו לעשירים, והאם יש חוקיות כלשהי שחוזרת על עצמה מאדם לאדם.

התשובה היא כמובן: כן.

הסופרים וויליאם דאנקו ותומאס סטנלי, חקרו מיליונרים במשך 20 שנה, וגילו כמה דברים מדהימים ששברו הרבה מאוד סטיגמות על אנשים עשירים.

אמנם הספר חקר ספציפית אנשים שיש להם מיליון דולר נזיל, אבל רוב החוקים האלה תקפים לגבי רוב האנשים העשירים בכללי, גם כאלה שאין להם מיליון דולר נזיל.

בקצרה, יש לכם 2 דרכים להתעשר: להיות יזם או להיות משקיע. 

אבל הנה הן התכונות שגילו שיש למיליונרים בארה"ב:

הערה שלי (רונן): תוך כדי קריאת הרשימה, תספרו כמה מתוך 20 הסעיפים מתקיימים לגביכם (גם אם אתם לא מיליונרים עדיין) ותשתפו בתגובות. בסוף הפוסט אספר כמה מהסעיפים מתקיימים לגביי.

1) אנשים שנוהגים במכוניות יקרות או גרים בבתים מפוארים, לא בהכרח מחזיקים הון גדול. מיליונרים תמיד יעדיפו לקנות ערך, מאשר "שואו" או לייפסטייל. אנשים שמנסים להרשים אחרים, נאלצים לבזבז על כך הרבה כסף – מה שמקטין את ההון העצמי שלהם ופוגע ביכולת שלהם להשקיע את הכסף. רוב הכסף של המיליונרים מגיע מהשקעות, וכל דולר מיותר שהם מבזבזים על ראוותנות, זה דולר שהם לא השקיעו ולא הפך ל-2 דולר כעבור כמה זמן. 

אגב, גם אני משתדל לא להחזיק סתם כסף בבנק אלא להשקיע אותו. אם פתאום אני אקבל לידיים שלי 200,000 שקלים, אני לא אטוס לחופשה, לא אשפץ את הדירה ולא ארכוש רכב חדש. אני אשקיע אותם.

טוב נו… אולי אני אקנה סושי. 

2) התנהלות עם כסף זה לא רק לדעת להתנהל עם מספרים ולהשקיע, אלא הרבה מאוד הרגלים רגשיים ופסיכולוגיה. מיליונרים יודעים להגיד לעצמם "לא" על הרצון לרכוש משהו שהם לא באמת צריכים, בזמן שרוב האנשים האחרים יבצעו המון רכישות רגשיות ויבזבזו כסף.

3) 80% מהמיליונרים בארה"ב, הם אנשים שעשו את ההון שלהם בעצמם. למעשה, בזמנו גילו שכ-80% מהמיליונרים שירשו את הונם, איבדו אותו תוך כמה שנים, מפני שלא ידעו להתנהל עם כסף.

זאת בעיה מוכרת גם בקרב ספורטאים מקצועיים שעשו כסף מהר, ואחר כך איבדו אותו כי לא ידעו להתנהל איתו ורכשו המון "שואו" במקום ערך.

כיום הבעיה הזאת הצטמצמה מפני שההורים המיליונרים של אותם ילדים גם קראו את הספר, ודאגו לתת לילדים שלהם השכלה פיננסית. 

4) 20% מהמיליונרים כבר פרשו מהעבודה שלהם, והם חיים מההשקעות שהם עושים. האחרים ממשיכים לעבוד ולהשקיע במקביל.

5) 50% מהמיליונרים עדיין מחזיקים בעסק כלשהו בבעלותם המלאה. כ-20% מהם מעולם לא היו בעלי עסקים והגיעו להון שלהם בכך שהם חסכו והשקיעו מהמשכורת שלהם בלבד.

6) מיליונרים משקיעים כ-20% מההכנסה השנתית שלהם. רוב ההשקעות הן לטווח ארוך – כלומר ליותר משנה. לרוב הם לא אוהבים סיכונים גדולים מדי, וגם אם ישקיעו בסיכון גבוה, זה לא יהיה חלק גדול מהסכום.

הערה שלי (רונן): השקעה מנייתית מפוזרת אינה השקעה בסיכון גבוה כאשר מדובר בהשקעה לטווח ארוך.

7) הזמן הממוצע שלקח למיליונרים להגיע למצב שיש להם מיליון דולר נזיל הוא כ-20 שנה. הכוונה היא 20 שנה מהרגע שהתחילו לעבוד על אסטרטגיית ההתנהלות הפיננסית שלהם. לכל אלה שמאמינים בהתעשרות מהירה, אולי כדאי שתדעו שמדובר במיעוט מוכשר למדי, ולא בתופעה. לרוב הדרך המהירה ביותר לא להתעשר, היא לנסות להתעשר מהר.

שימו לב שבעיניי 10 שנים זו התעשרות יחסית מהירה, אבל רוב האנשים חושבים שהתעשרות מהירה זה שנה-שנתיים. 

8) מיליונרים הם חסכנים, וחיים מתחת ליכולת הכלכלית שלהם. הם גם מגדירים את עצמכם כחסכנים. הם עושים צעדים שלפעמים ייראו קיצוניים לאנשים מהצד, על מנת לחסוך כסף.

9) בזמן שאחרים מתכננים איזה רכב יקר לקנות או לאיזו חופשה לטוס, אנשים עשירים משקיעים את הזמן שלהם בלתכנן את ההשקעות שלהם. מי שמבזבז הרבה זמן על לתכנן מה הוא יקנה, יישאר לו פחות זמן לתכנן במה הוא ישקיע ואיך יעשה כסף.

הערה שלי (רונן): השקעה פאסיבית לא מצריכה זמן תכנון.

10) אנשים עשירים מאמינים שעצמאות כלכלית חשובה יותר מחיי פאר. הם יעדיפו לרכוש את הרכב הכי יעיל ולא הכי יפה. רכב שיתקלקל פחות, התיקון שלו יעלה פחות, הביטוח זול יותר והוא שורף פחות דלק לקילומטר.

11) ההורים שלהם לא דאגו להם כלכלית. הספר גם גילה שככל שהילד קיבל יותר כסף מההורים, ככה הוא צבר פחות לאחר מכן. מי שקיבל פחות, צבר יותר כי הוא למד להתנהל לבד. לכן לא מעט מיליונרים כיום לא מתערבים כלכלית בבעיות של הילדים הבוגרים שלהם.

12) לעצמאים יש פי 4 יותר סיכוי להפוך למיליונרים מאשר לשכירים. ללא קשר לסוג העסק. זה יכול להיות מכירת ספות, גידול תירס, מכירת נעליים, משרד עורכי דין, חנות פרחים, נדל"ן או כל דבר. אין חוקיות כלשהי. לעצמאים יש חשיבה יותר עצמאית ולכן זה פותח להם את הראש ללמוד להשקיע ולהתנהל פיננסית.

הערה שלי (רונן): גם מי שאינו עצמאי במקצועו, אבל לוקח אחריות על חסכונותיו ומשקיע את כספו עצמאית, במקום להסתמך על כל מיני גוזרי קופון, משיג את אותה תוצאה.

13) הספר גילה שמקצועות רבים כמו למשל "רופאים" בארה"ב שאמורים להיות עשירים, דחק אותם לחיות אורח חיים בזבזני יותר, ולכן פגע באחוז המיליונרים שתחום הרפואה מייצר.

בארה"ב, בניגוד לישראל, מדובר במקצוע עם הכנסה מאוד גבוהה. אנשים ציפו שלרופא יהיה רכב יקר, בית גדול ובגדים יקרים וזה גרם להם לנסות לרצות את הציפיות של הקהל. לכן ההון שהם צברו, באופן יחסי לפוטנציאל, היה נמוך משמעותית.

כניעה לציפיות של אנשים עלולה להיות מסוכנת כלכלית.

14) רוב המיליונרים יודעים בדיוק מה אחוז ההכנסה החודשית שהם מוציאים על אוכל ובגדים. רק 30% מהאנשים שאינם מיליונרים בארה"ב יודעים את התשובה, ואני מניח שבישראל אפילו פחות.

האם אתם יודעים כמה אתם מוציאים?

15) רוב המיליונרים הם מעל גיל 50.

16) למיליונרים כמעט תמיד יש קופת חיסכון למקרה חרום שמשהו משתבש – כגון משבר הקורונה.

17) לרוב המיליונרים יש מטרות שהם רוצים להגיע אליהם בעוד שבוע, חודש, שנה או 5 שנים. הם פועלים לפי המטרות האלה. האם לכם יש מטרות?

18) לא תמיד נמצא קשר ישיר בין משכורת גבוהה של בן אדם לאורך השנים לבין ההון שצבר. אבל כן נמצא קשר ישיר בין אנשים שהשקיעו באופן שיטתי חלק מההכנסה, לבין כאלה שלא. אנשים רבים שמרוויחים המון, נשארים בסוף החודש עם מינוס בבנק, בזמן שאנשים רבים שמרוויחים מעט, חוסכים, משקיעים ולאט לאט מתקדמים לעבר המטרה.

19) אם כך, איך יכול להיות שיש מיליונרים שכן חיים באופן ראוותני ובזבזני ועדיין נשארים כאלה? התשובה היא שהם מיעוט של כ-0.1%, והם פשוט שחקנים ממש ממש טובים. מאחר והם עושים הרבה רעש, הם יצרו סטיגמה שגויה שככה צריכים להתנהג אנשים עשירים.

20) מיליונרים מבינים את המשמעות של לאבד הזדמנות. אם קנית עכשיו אייפון חדש ב-5,000 ₪, פספסת הזדמנות להשקיע את הכסף הזה ולעשות עליו תשואה. תשואה של 10% בשנה, כעבור 5 שנים תהפוך את הכסף ל-8,052 ₪. כעבור 10 שנים יהיו לך 12,968 ₪. והטלפון הישן, גם הוא בסדר גמור ואפשר להשתמש בו.

עדיין בא לך לקנות אייפון חדש? עדיף פשוט לקנות מניות של אפל.

מי שרוצה אי פעם להיות אדם מבוסס כלכלית, חייב לעשות 2 דברים:

  • ללמוד להתנהל כלכלית נכון.
  • ללמוד להשקיע – וכמובן לעשות את זה.

גם אני לא ידעתי את זה כשהייתי צעיר כי מעולם לא קיבלתי חינוך פיננסי. עשיתי טעויות שגרמו לי לבזבז המון כסף סתם ככה. למדתי בדרך הקשה שזו טעות.

סיכום שלי (רונן): אצלי מתקיימים 18 מתוך 20 הסעיפים, אז כנראה שאני בדרך הנכונה. הסעיפים שלא מתקיימים לגביי הם סעיף 4 (כי לא פרשתי עדיין מעבודה) וסעיף 15 (כי יש לי אמנם יותר ממיליון דולר נזיל, אבל אני עוד לא בן 40).

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

מה עושים כשהשווקים סוערים

איך הבורסה מתגוננת בפני תנודות שערים חדות ומהו מנתק הזרם?

המסחר בבורסה פועל, ובצדק, גם בשעות קשות כמו מלחמה. למשקיעים צריכה להיות גישה בכל עת לניירות הערך שברשותם אם הם רוצים למכור אותם, וכן לרכוש ניירות ערך כאוות נפשם. יחד עם זאת, כדי להתמודד עם מצבים של תנודות מחיר קיצוניות – לבורסה יש שני מנגנוני הגנה מרכזיים שמטרתם למתן את התנודות. כדי להבין אותם, נצטרך תחילה להבין איך טכנית עובד המסחר בבורסה.

להמשך קריאה
חשבונות מסחר ופרקטיקה

איך האינפלציה משפיעה על מס רווחי ההון שנשלם? פוסט עם השלכות משמעותיות

כידוע, מס רווחי הון בישראל עומד על 25%. אבל מה שלא כולם יודעים זה שהמיסוי הוא על הרווח הריאלי, כלומר בניכוי הצמדה למשהו. מה זה המשהו הזה? לפעמים זה מדד המחירים לצרכן בישראל ולפעמים מטבע זר כלשהו. ההבדלים בין שתי האפשרויות מאוד משמעותיים, עד כדי כך שהם מהווים שיקול מרכזי בבחירת הקרנות בהן נשקיע ואף בבחירת בית ההשקעות! אז באילו קרנות ודרך איזה ברוקר כדאי להשקיע? קראו עוד כדי לקבל את התשובה.

להמשך קריאה
אשליית קיבוע ההפסד במעבר בין השקעות מיתוסים שחשוב לנפץ

אשליית קיבוע ההפסד במעבר בין השקעות

בפוסט הזה אני רוצה להתייחס לנקודה עליה נשאלתי פעמים רבות: החשש ממעבר בין השקעות בגלל האפשרות לקיבוע הפסד של השקעות מופסדות. אני מניח שרובכם כבר מכירים את היתרונות הגדולים בהשקעה פאסיבית עצמאית על חשבון מוצר מנוהל כזה או אחר כמו קופ"ג להשקעה, יתרונות שמתבטאים ב: חיסכון ניכר בדמי ניהול ובמיסוי על דיבידנדים. תמהיל השקעה שמותאם לצרכים האישיים, בניגוד למסלול "כללי" גנרי שלא מתאים למרבית האנשים ובפרט שמרני מדי לרובם. השקעה של כל הכסף ללא יתרות מזומנים מיותרות. השגת תשואת השוק באמצעות מעקב אחרי מדדים, לעומת השקעה מנוהלת שאין לנו מושג מה תהיה התשואה בה, ועשויה לפגר משמעותית אחרי המדדים גם בלי קשר לדמי הניהול.

להמשך קריאה
אם אני צריך לקנות בעצמי – איך זה בדיוק פאסיבי? מיתוסים שחשוב לנפץ

אם אני צריך לקנות בעצמי – איך זה בדיוק פאסיבי?

איך מגדירים השקעה פאסיבית? האם הפאסיביות היא מהצד של המשקיע או מהצד של מנהל ההשקעות? בואו נעשה סדר. משקיעים מתחילים רבים חושבים ש"השקעה פאסיבית" מתייחסת למוצרי השקעה שמאפשרים להם, המשקיעים, להיות פאסיביים ולא לעשות כלום. למשל: קופ"ג להשקעה, פוליסת חיסכון וגם קרן השתלמות, קרן פנסיה וכו'. במוצרים האלה הכסף מופקד אוטומטית, בין אם ע"י המעסיק (לפנסיה ולהשתלמות), ובין אם באמצעות הוראת קבע שהגדרנו בעצמנו (לקופ"ג להשקעה / פוליסת חיסכון).

להמשך קריאה