קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

מטבע ההשקעה הוא לא מטבע החשיפה!

מיתוסים שחשוב לנפץ
 

יש הרבה בלבול בנושא החשיפה למט"ח כאשר רוכשים ניירות ערך, וקרנות סל בפרט. בפוסט הזה נעשה סדר.

הדבר החשוב ביותר שאנחנו צריכים להבין הוא שהחשיפה למט"ח נקבעת לפי הנכסים שהקרן מחזיקה ולא לפי המטבע בו היא נסחרת!

כך למשל, קרן עוקבת S&P 500 תהיה בכל מקרה חשופה לדולר1, לא משנה אם רכשנו אותה בשקלים, בדולרים, ביורו, בליש"ט או בדינר ירדני. בפרט קרן שנסחרת בשקלים ועוקבת אחרי מדדים בחו"ל תהיה חשופה למט"ח ולא לשקל (אלא אם היא קרן מגודרת מט"ח).

בואו ניקח לדוגמא את הקרן המוכרת CSPX, שנסחרת במספר רב של בורסות תחת סימולים שונים ובמטבעות שונים: באיטליה, גרמניה והולנד ביורו, בלונדון בדולרים וגם בליש"ט, בשוויץ בדולרים, בישראל בשקלים (מס' נייר 1159250), ואפילו בקולומביה ובמקסיקו בפזו המקומי.

לא משנה איזו גרסה של הקרן רכשנו, מדובר בדיוק באותה קרן, שמחזיקה מניות אמריקאיות וחשופה לדולר! יש לה אותו גוף מנהל (iShares מבית בלאקרוק) ודמי הניהול זהים.

אותו הדבר אמור לגבי הקרן העולמית SSAC, שעוקבת אחרי מדד MSCI All Country World Index. גם הקרן הזו נסחרת באותן בורסות ובאותם מטבעות בהם נסחרת CSPX, והחשיפה למט"ח היא לפי החלק היחסי של כל מטבע בשוק המניות העולמי: כ-60% לדולר, כ-10% ליורו, כ-5.5% ין יפני, 3.8% ליש"ט, 3.3% יואן סיני, 3.1% דולר קנדי, 2.5% פרנק שוויצרי, 2% דולר אוסטרלי, וכו' (כולל 0.2% שקל).

יחידה של הקרן שנרכשה בישראל בשקלים זהה אחד לאחד ליחידה של הקרן שנרכשה בכל אחת מהבורסות האחרות. נייר ערך שנסחר במס' בורסות שונות נקרא ני"ע דואלי, ובתור קרן דואלית ניתן אפילו להמיר יחידות שרכשנו בבורסה אחת ליחידות בבורסה אחרת.

ישנם אמנם הבדלים במיסוי הנובעים מבסיס ההצמדה לצורכי מס שהגדירה רשות המיסים בישראל, אבל הם לא משנים את העובדה שעדיין מדובר על אותה קרן בדיוק.

 

מה הקרן עושה מאחורי הקלעים?

הסיבה שמטבע הרכישה חסר משמעות היא שהוא משמש כ-proxy בלבד, כאמצעי להערת כסף לקרן. אם רכשתי קרן עוקבת S&P 500 בשקלים נכנסו שקלים לקופת הקרן2. אבל מה היא תעשה איתם? היא הרי צריכה לרכוש מניות אמריקאיות. אז הקרן תמיר את השקלים לדולרים ותרכוש באמצעותם מניות אמריקאיות.

כשאמכור את הקרן השקלית, הקרן תצטרך לממש מניות אמריקאיות2, להמיר אותן לשקלים, ולהעביר אליי שקלים.

ההסבר הזה ממחיש איך מטבע הרכישה לא רלוונטי – הוא מומר מיד למטבע הנחוץ בעת רכישת הנכסים שהקרן מחזיקה, ובחזרה למטבע המקורי בעת המכירה, אבל לאורך כל תקופת האחזקה אין חשיפה אליו.

מטבע הרכישה לא רלוונטי גם אם ישנו שימוש במטבע צד שלישי – למשל במקרה שבו היו לי שקלים ורכשתי קרן עוקבת S&P 500 שנסחרת ביורו. בעצם מה שקרה זה כך:

המרתי שקלים ליורו ⬅️ רכשתי את הקרן ביורו ⬅️ הקרן קיבלה יורו2 והמירה אותו לדולרים ⬅️ בדולרים הקרן רכשה מניות אמריקאיות.

במכירה קרה התהליך ההפוך:

הקרן מכרה מניות אמריקאיות2 בדולרים ⬅️ המירה דולרים ליורו ⬅️ העבירה אליי יורו ⬅️ אני המרתי יורו לשקלים.

גם במקרה הזה, לאורך כל תקופת האחזקה אין חשיפה ליורו.

אז לסיכום – העיקרון שחייבים לזכור הוא שמטבע ההשקעה הוא לא מטבע החשיפה.

 

נ.ב: בתכנון ההשקעות שלנו אני לא חושב שחשיפה למט"ח היא בעייתית בהשקעה מנייתית לטווח ארוך, אבל היא כן בעייתית בהשקעה סולידית לטווח קצר.

 

1 נכון שכאשר רוכשים מניות אמריקאיות ישנה חשיפה לדולר, אך ניתן לומר שהחשיפה האמיתית היא לסל מטבעות רחב יותר. הסיבה היא שלרבות מהחברות האמריקאיות יש פעילות כלכלית ומכירות במדינות רבות מחוץ לארה"ב, ככה שההכנסה של אותן חברות מושפעת גם ממטבעות אחרים.

2 לא בכל קניה/מכירה של יחידות של קרן סל נכנס/יוצא כסף מקופת הקרן. משקיעים יכולים לרכוש יחידות של הקרן ממשקיעים אחרים, מה שלא משפיע כלל על המאזן של הקרן (ישנה רק החלפת ידיים), וכן לרכוש יחידות של הקרן מעושי שוק בבורסה (market makers) או למכור יחידות לעושי השוק. כאשר סך הרכישות מעושי השוק גבוה מסך המכירות לעושי השוק – הקרן מקבלת אליה את ההפרש הכספי, ותרכוש עוד מניות בסכום שקיבלה (לאחר המרת מט"ח, אם נדרש). מנגד, כאשר סך המכירות לעושי השוק גבוה מסך הקניות של עושי השוק, הקרן תצטרך לממש מניות כדי לממן את ההפרש.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

השקעה במינוף

פול גז בניוטרל: מינוף לא יעיל כנגד השקעה סולידית ויקרה

רבים מעוניינים לקחת הלוואה כנגד קה"ש, וכן כנגד מוצרים אחרים כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון. ברוב הגופים מאפשרים לקחת הלוואה של עד 80% מסך הצבירה כאשר מדובר במסלול סולידי (כמו מסלול כללי), ועד כ-30-50% מסך הצבירה אם מדובר במסלול מנייתי או מחקה מדד מניות. בחלק זה נתמקד באפשרות של לקיחת הלוואה של כ-80% כנגד מסלול סולידי יחסית.

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

בלאקרוק עדיין כאן!

מבירור נוסף שערכנו, הקרנות האיריות של בלאקרוק שנסחרות בארץ בשקלים לא הולכות לשום מקום. הפרטים בפנים. בפוסט קודם התייחסנו לכתבה שטחית של כלכליסט שציינה בלקוניות שאלטשולר שחם הפסיקו לשווק את הקרנות של בלאקרוק שנסחרות בארץ בשקלים, וחביבות מאוד על המשקיעים הפאסיביים הגרים בציון. קיבלנו המון פניות ושאלות מודאגות בנושא, ומה שלא היה ברור זה מה בכלל המשמעות של "משווק" / "מפיץ" של קרנות סל, והאם הקרנות תפסקנה להיסחר בבורסה המקומית שלנו.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

5 חסרונות נסתרים מן העין בחשבונות מנוהלים

בהמשך לפוסט שהסביר מדוע, בהתבסס על מחקרים אקדמיים שכללו אלפי אנליסטים ומנהלי השקעות ונמדדו על פני עשורים רבים, השקעות מנוהלות מניבות תשואה נמוכה יותר מהמדד לאורך זמן, בפוסט הזה אני רוצה לדבר על 5 חסרונות נוספים, שלרוב נסתרים מן העין בנוגע לחשבונות מנוהלים.

להמשך קריאה
פעילות ציבורית

האם רווחי החברות כלואים וצריך לשחרר אותם?

בחודש אוקטובר פרסם משרד האוצר הצעת חוק בנוגע למיסוי רווחים "כלואים" בחברות, ופרטי ההצעה נידונים בסדרת דיונים בוועדת הכספים של הכנסת. מדובר בהצעת חוק שלמיטב ידיעתי היא חסרת תקדים בעולם המערבי, משנה באופן מהותי את מבנה המיסוי של חברות בישראל, ועלולה לייצר נזקים ארוכי טווח. בפוסט הזה אתאר את הצעת החוק ואת הפעילות שלי בנושא – מגיבוש הצעה חלופית, השתתפות בדיון בוועדת הכספים של הכנסת, ושיח מול אנשי המקצוע באוצר, נציגי המגזר העסקי וחברי הכנסת. מנסים לשנות.

להמשך קריאה
השקעה במינוף

איך משקיעים במינוף באופן שקול, יעיל ורווחי

בפוסטים הקודמים ראינו איך לא נכון להשקיע במינוף – בין אם מדובר במינוף לא יעיל, או במינוף מסוכן מדי. הדרך היעילה והרווחית להשקיע במינוף היא באמצעות השקעת ההון העצמי בקרנות סל מנייתיות בפיזור רחב דרך Interactive Brokers, לקיחת הלוואה זולה בשיעור לא גבוה במיוחד כנגד הכספים, והשקעת כספי ההלוואה באפיק שאינו קורלטיבי לשוק המניות. כשפועלים כך מנטרלים את כל החסרונות שציינו בפוסטים הקודמים

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

האם כדאי להשקיע בשווקים המתפתחים?

שווקי המניות בעולם מתחלקים לשווקים המפותחים (23 מדינות מפותחות, ישראל ביניהן) ושווקים מתפתחים (24 מדינות מתפתחות). מה עם יתר המדינות בעולם? בלי להעליב יותר מדי, אפשר להגדיר את רובן "מדינות פח". בעוד שארה"ב ושאר העולם המפותח מהווים את עיקר שוק המניות העולמי, השווקים המתפתחים מהווים 10% ממנו בלבד, וזה כשאותם שווקים כוללים מדינות ענק, ובראשן מדינות ה"בריק": Brazil, Russia, India, China. מה שמבחין בין המדינות המתפתחות למדינות המפותחות הוא שעד לא מזמן הכלכלה שם לא היתה חופשית ונשלטה לחלוטין ע"י הממשלה.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

יש לי סכום גדול – האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או למצע

גם אם התחלנו להשקיע במועד גרוע ביותר, רגע לפני משבר ממושך, שהשוק התאושש ממנו רק אחרי שנים רבות, במידה ומדובר בהשקעה במנות הנפילה תהיה פחות כואבת וההתאוששות הרבה יותר מהירה. מכאן עולה השאלה: במידה ויש לי סכום גדול להשקעה, האם כדאי להשקיע אותו בבת אחת או במנות? יצאנו לבדוק. קצת סמנטיקה בפוסט הקודם נתנו מספר דוגמאות להשקעה במנות – למשל הפקדת כספים כל חודש לחיסכון הפנסיוני ולקה"ש שלנו, וכן רכישת קרנות סל בתיק הפרטי ממה שחסכנו בנטו באותו חודש. בעוד שדפוס השקעה מסוג זה הוא אכן השקעה במנות, לא מדובר ברצון לייצר מיצוע באופן מלאכותי, אלא מיצוע שמתרחש באופן טבעי.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע ולהיות מוגן בפני אינפלציה?

אינפלציה למי שלא מכיר היא שחיקה של ערך הכסף. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, וגופים מקבילים בעולם, מחשבים את סל הצריכה הממוצע במשק, שכולל את כל המוצרים והשירותים שהציבור צורך – מזון, ביגוד, דיור, מסעדות, חופשות, ריהוט, מוצרי חשמל וטכנולוגיה, תקשורת, אנרגיה, שירותים מקצועיים וכו', כאשר כל מרכיב מקבל את חלקו היחסי בסל הצריכה הממוצע במשק. הסל נדגם באופן רציף, ואחת לחודש מפורסם מדד המחירים לצרכן, שנקרא באנגלית CPI, ה-consumer price index. הערך המספרי של המדד בחודש מסוים לא מעניין במיוחד, מה שמעניין זה השינוי במדד לאורך זמן.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

הישרדות VIP

בעולם הספורט יש שחקנים שמקובל לומר עליהם שהם עושים דברים ש"לא רואים בסטטיסטיקה". מדידות סטטיסטיות מטבען מודדות רק את הנתונים אליהם התייחסו עורכי המדגם/בדיקה/מחקר, ומתעלמות מנתונים אחרים.

להמשך קריאה