קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

דו קרב במשקל כבד: ארה"ב נגד העולם!

קרנות, מדדים ומוצרי השקעה
 

נכתב ב-3.4.25, עודכן ב-6.4.25

הוויכוח האם כדאי להשקיע במדד מניות עולמי או ב-S&P 500 נידון כבר בהזדמנויות רבות, ומלחמת הסחר שמתחוללת לנגד עינינו תורמת את חלקה גם היא. לכל צד יש את הנימוקים שלו, שרבים מהם מסתמכים על נתוני העבר וההווה. אבל מה שבאמת מעניין זה מה יקרה בעתיד!

אז אחרי שהרבע הראשון של המאה ה-21 (2000-2024) הסתיים לו, עם תקופה מעניינת מאוד בשווקים שכללה 12 שנים אבודות ל-S&P 500 (עם תשואה מצטברת 0), ואחריהן 13 שנים מעולות, אנחנו מצויים בנקודה מעניינת להשוואה צופה פני עתיד.

לכן יצאנו לפרויקט חדש – ארה"ב נגד העולם: מעקב ארוך טווח שישווה במשך עשור בין השוק האמריקאי לשוק המניות העולמי. על הדרך נצרף למעקב עוד 3 "מדדי לווין" מעניינים.

תמשיכו לקרוא, בטוח שיהיה מעניין!

למעבר ישיר לתוצאות – לחצו כאן

 

קצת רקע

גם ה-S&P 500 (או מדדים אחרים המייצגים את השוק האמריקאי) וגם מדד מניות עולמי הן השקעות פאסיביות מפוזרות שמתאימות לטווח הארוך, ואין בעיה עקרונית עם אף אחת מהן.

שתי האפשרויות גם חופפות במידה רבה כיוון שהשוק האמריקאי תופס נכון למועד כתיבת הפוסט כשני שליש מהשווי של שוק המניות העולמי.

הבוחרים ב-S&P 500 מסתמכים בעיקר על הטיעונים הבאים:

  1. בגלל הטענה שהוא מפוזר מספיק (אני טוען שלא).
  2. בגלל הביצועים היפים שלו ב-15 השנים האחרונות, שעקפו את שאר העולם.
  3. והרבה בגלל הפופולריות שלו, כשמשקיעים רבים בכלל לא מכירים אפשרויות אחרות.

מנגד, הסיבה המרכזית להעדפת מדד גלובלי היא העיקרון הבסיסי של השקעה פאסיבית: כמו שאנחנו לא יודעים איזו מניה ואיזה סקטור יובילו בכל תקופה, ככה אנחנו גם לא יודעים איזה שוק יוביל בכל תקופה. המהות של השקעה פאסיבית היא לא לנסות (וככל הנראה להיכשל) בבחירת סוסים מנצחים, ולכן אנחנו מפזרים על כל השווקים וכל הסקטורים.

הרי בספר החוקים הלא כתוב של השקעות פאסיביות מעולם לא נטען שהשקעה פאסיבית היא השקעה במספר השרירותי של 500 חברות אמריקאיות…

סיבות נוספות לבחירה במדד גלובלי, שסיקרתי בהרחבה בפוסט הזה הן:

  1. המחזוריות בהובלה: לפעמים השוק האמריקאי הוביל ולפעמים פיגר בתשואות בהשוואה לשאר העולם, וזה עניין מעגלי. ע"ס העבר, אחרי כ-14 שנים של הובלה של השוק האמריקאי, סביר שיגיע היפוך מגמה.

    US-world-ex-us-cycles
  2. התמחור הגבוה של השוק האמריקאי: ב-15 השנים האחרונות (2010-2024) ה-S&P 500 הניב בממוצע כמעט 14% לשנה. מתוך אותם 14 אחוזים, כ-10% מיוחסים לעלייה ברווחיות החברות (כלומר עלייה מוצדקת במחירי המניות), אבל כ-4% מיוחסים לניפוח מחירי המניות ביחס לרווחיות האמיתית של החברות. עלייה כזאת עשויה להעיד על תמחור יתר, וכשהמחירים ביחס לרווחיות גבוהים היום – הצפי הוא לתשואות נמוכות יותר בעתיד.

נכון שה"מומחים" לא פוגעים לרוב בתחזיות שלהם, במיוחד לטווח הקצר. אבל יש מדד שכן הוכח כמנבא טוב של התשואות לטווח הארוך, מדד ה-Shiller CAPE, של זוכה פרס נובל רוברט שילר.

נכון לסוף חודש מרץ 2025, ה-Shiller CAPE של ה-S&P 500 מצוי בנקודה הסמוכה לנקודה השלישית בגובהה בהיסטוריה, קרוב מאוד לנקודה בה היה בסוף 2021 (לאחריה היו ירידות של 20%), ולא רחוק משיא כל הזמנים בשנת 2000, רגע לפני פיצוץ בועת הדוט-קום שהוביל ל-12 שנים אבודות.

לעומת השוק האמריקאי, בשאר העולם ערכי ה-Shiller CAPE הרבה יותר נוחים. לכן הצפי של כל גופי ההשקעות הגדולים הוא לתשואת חסר משמעותית בשוק האמריקאי בהשוואה לשאר העולם בעשור הקרוב.

בפוסט הזה פירטתי בהרחבה על תמחור מניות וה-Shiller CAPE.

 

אופן המעקב

לצורך המעקב נבחרו שני מדדים מרכזיים, ושני מדדי לווין. פעמיים בשנה, לאחר הרבעון הראשון והשלישי של כל שנה, נדווח על התשואה המצטברת של המדדים מתחילת 2025 ועד סוף 2034.

שני המדדים המרכזיים שנבחרו הם מדד MSCI USA כמייצג של השוק האמריקאי ומ-MSCI ACWI (ראשי תיבות של All Country World Index) כמייצג של השוק העולמי. וכיוון ש-MSCI ACWI מכיל את השוק האמריקאי בתוכו, נציג גם את MSCI ACWI ex US בתור מדד של "שאר העולם שמחוץ לארה"ב".

למה MSCI USA ולא S&P 500? רק משיקולי נוחות.

ל-MSCI יש מחולל גרפים נוח, שמאפשר להציג במקביל מספר מדדים ממשפחת MSCI, עם תשואת total return (לא רק עליית ערך גם אלא גם דיבידנדים שמושקעים מחדש), לתקופות שונות, ולהתחיל את תצוגת הגרף מ-100 כדי למדוד תשואה באחוזים בקלות.

אחרי מספר ניסיונות כושלים להציג גרף שכולל את ה-S&P 500 ביחד עם MSCI ACWI בפורטלים שונים (הכוונה למדדים עצמם בשביל השוואה מדויקת ולא לקרנות שעוקבות אחרי המדדים), החלטתי לוותר ולהשתמש בכלי המעולה של MSCI.

מדד MSCI USA מכיל 589 מניות גדולות-בינוניות מהשוק האמריקאי, והוא חופף במידה רבה ל-S&P 500 עם 500 החברות שהוא מכיל.

באופן לא מפתיע גם התשואה של המדדים מאוד דומה. ב-10 השנים האחרונות MSCI USA הניב תשואה ממוצעת של 13.08%, מעט מתחת ל-S&P 500 שהניב באותה תקופה 13.31%. ואם מסתכלים מאז הקמת המדד ב-1988, אז MSCI USA הניב תשואה ממוצעת של 11.35%, מעט מעל ה-S&P 500 שהניב באותה תקופה 11.2%.

בכל מקרה, כדי שתנוח דעתם של חסידי ה-S&P 500, הדיווח יתייחס גם ל-S&P 500, פשוט לא ביחד באותו גרף.

ואם כבר מתייחסים לשווקים ספציפיים – מה עם השוק המקומי שלנו? לבקשת הקהל גם מדד ת"א 125 ייכנס לדיווח.

 

ביצועי העבר

בין 2000-2009 (העשור האבוד), מדד MSCI USA הניב תשואה מצטברת שלילית של 12.2%-, וב-15 השנים שבין 2010-2024 הניב תשואה מצטברת חיובית של 602.9%. התשואה הכוללת ב-25 השנים שבין 2000-2024 היתה 517%, שהיא תשואה שנתית ממוצעת של 7.55% לשנה.

בין 2000-2009, מדד MSCI ACWI הניב תשואה מצטברת חיובית של 9.2%, וב-15 השנים שבין 2010-2024 הניב תשואה מצטברת של 304.9%. התשואה הכוללת ב-25 השנים שבין 2000-2024 היתה 342%, שהיא תשואה שנתית ממוצעת של 5.04% לשנה.

MSCI USA vs MSCI ACWI 2000-2024

 

אדגיש כי בשני המקרים מדובר בתשואות נמוכות מהממוצע ההיסטורי ארוך הטווח שעומד על כ-10%, כיוון שנקודת ההתחלה של שנת 2000 היא אחת מ-4 נקודות הכניסה הגרועות בכל ההיסטוריה.

 

מדדי הלווין

אם השוק העולמי / האמריקאי נחשבים כעוגן של התיק, אז מדדי הלווין שבחרנו הם מדדים שמשקיעים נוטים לשלב בתיק במטרה להגדיל את התשואה בו (יחד עם הגידול בסיכון).

שני מדדי הלווין שנבחרו הם מדד הנאסד"ק 100 מוטה הטכנולוגיה, ומדד מניות הערך הקטנות MSCI USA Small Cap Value. מדובר בשני מדדים שעקפו את תשואת כלל השוק בעשורים האחרונים.

שני המדדים אמנם רווחיים יותר מכלל השוק, אבל הם גם הפוכים באופיים – מניות צמיחה גדולות לעומת מניות ערך קטנות. לכן מעניין מאוד להשוות ביניהם, ואכן ביצענו השוואה מקיפה ביניהם בפוסט הזה.

הזכרנו קודם שקיים ככל הנראה תמחור יתר בשוק האמריקאי בהשוואה לעבר. בנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה התמחור הגבוה בולט אפילו יותר, ובהחלט קיים סיכוי להיפוך מגמה בהובלה בין מניות הצמיחה הגדולות למניות הערך הקטנות.

אולי לא כמו הפער המטורף בין האפיקים בתקופה של 2000-2008, שבה הנאסד"ק ירד ב-67% בעוד ש-MSCI USA Small Cap Value עלה ב-61% (פער של 17% לשנה!), אבל ממש לא אופתע אם ההובלה תתהפך.

 

דיווח ראשון – רבעון ראשון 2025

הרבעון הראשון של 2025 היה מאוד מעניין, כיוון שהשוק האמריקאי ושאר העולם הלכו ממש בכיוונים מנוגדים. בעוד ש-MSCI USA ירד ב-4.5% (גם ה-S&P 500 ירד בשיעור דומה של 4.3%), שאר העולם שמיוצג ע"י MSCI ACWI ex USA דווקא עלה ב-5.3%. באותה תקופה מדד ת"א 125 חווה עלייה מתונה של 0.8%.

המדד העולמי MSCI ACWI ירד אף הוא, אך ב-1.2% בלבד, כלומר שילוב השווקים מחוץ לארה"ב ביחד עם השוק האמריקאי מיתן את הירידות ב-3.3%. במילים אחרות, המדד העולמי מוביל על השוק האמריקאי ב-3.3%.

MSCI USA vs MSCI ACWI vs MSC ACWI ex USA

 

ומה עם מדדי הלווין?

גם הנאסד"ק וגם מניות הערך הקטנות ירדו הרבעון, אך הירידות בנאסד"ק היו משמעותיות יותר, כאשר הנאסד"ק ירד ב-8.3% ו-MSCI USA Small Cap Value ירד ב-5.9%. כלומר מניות הערך הקטנות מובילות ב-2.4% על מניות הצמיחה הגדולות, והמדד העולמי עם הירידות המתונות מוביל על שניהם.

חשוב להבהיר שהתוצאות של הרבעון הראשון לשנת 2025 לא כוללות את כל האטרף בשווקים של מלחמת הסחר כתוצאה מהמכסים של טראמפ. מה שאומר שהרבעון הקרוב יהיה מעניין במיוחד בשווקים בכלל, ובהשוואה בין המדדים בפרט.

 

טבלת ההובלה

נכון לסוף רבעון ראשון 2025, להלן טבלת ביצועי המדדים:

מיקום מדד תשואה
1 MSCI ACWI ex US 5.3%
2 ת"א 125 0.8%
3 MSCI ACWI 1.2%-
4 MSCI USA / S&P 500 4.3%- / 4.5%-
5 MSCI USA Small Cap Value 5.9%-
6 NASDAQ 100 8.3%-

 

לסיכום

מעניין להשוות את התשואות העתידיות של השוק האמריקאי ביחס לכלל העולם, וגם את התשואות של מניות הטכנולוגיה הגדולות מול מניות הערך הקטנות, ובינן לבין כלל השוק.

בעשור הקרוב נעקוב אחרי התשואות פעמיים בשנה, והדיווח הראשון יהיה ממש בקרוב.

בהצלחה לכל המתמודדים!

 

אז מה דעתכם? מי אתם חושבים שיוביל בתשואות בעשור הקרוב?

השוק האמריקאי או העולמי?

מניות הצמיחה הגדולות או מניות הערך הקטנות?

או בכלל אפיק אחר?

שתפו אותנו בתגובות בפוסט בקהילה ⇓

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

us-market-overpriced קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

האם השוק האמריקאי מתומחר גבוה ומה זה בכלל אומר?

ב-15 השנים האחרונות (2010-2024) ה-S&P 500 הניב בממוצע כמעט 14% לשנה, שהם כ-4% מעל התשואה השנתית הממוצעת ארוכת הטווח. מתוך אותם 14 אחוזים, כ-10% מיוחסים לעלייה ברווחיות החברות (כלומר עלייה מוצדקת במחירי המניות), אבל כ-4% מיוחסים לניפוח מחירי המניות ביחס לרווחיות האמיתית של החברות. עלייה כזאת עשויה להעיד על תמחור יתר. מה הכוונה בתמחור יתר? מה קורה בשאר העולם? ומה המשמעות מבחינתנו כמשקיעים? כל הפרטים בפוסט.

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

האם אנחנו לקראת היפוך מגמה דרמטי בנאסד"ק ובשווקי המניות?

15 השנים האחרונות היו בסימן של תשואות גבוהות במיוחד של מניות הצמיחה הגדולות בארה"ב, בדגש על ענקיות הטכנולוגיה, שמשכו למעלה את ה-S&P 500 ובעצם את שוק המניות העולמי כולו. מדד הנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה הניב בין 2009-2023 תשואה שנתית ממוצעת מהממת של 19%. האם ניתן לצפות שהנאסד"ק יפגיז גם בעשור הקרוב, או שדווקא אפיקים אחרים צפויים לקחת את ההובלה? הפרטים בפנים.

להמשך קריאה
האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

אור לגויים: האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי

שוק המניות הישראלי מהווה 0.2% משוק המניות העולמי. אנחנו אמנם חיים בישראל והשוק המקומי מוכר לנו יותר משווקים אחרים, אבל האם זאת סיבה מיוחדת להשקיע חלק ניכר מהתיק דווקא בו?

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

ארץ השמש השוקעת – המיתוס השגוי בנוגע לשוק המניות היפני

משקיעים פאסיביים שמכירים את הנתונים ההיסטוריים, כבר יודעים שמפעם לפעם יש תקופות של משברים בשוק, אבל השוק תמיד יודע להתאושש בצורה מרשימה, הכלכלה צומחת, ותשואת מדדי המניות מתכנסת לממוצע הרב-שנתי. אחת מטענות הנגד לכך היא הדוגמא של השוק היפני, שמדד המניות המייצג אותו, הניקיי 225, לא התאושש עד היום(!) מהמשבר שחווה ב-1989. במילים אחרות, מי שהשקיע במדד בדצמבר 1989, לפני יותר מ-33 שנה מופסד עד היום. בפוסט הזה נסביר מדוע הטענה הזו שגויה, מטעה ולא רלוונטית.

להמשך קריאה
פעילות ציבורית

העם דורש מסלול עוקב מדד עולמי בפנסיה

בהמשך ליוזמה של Yiftach David Lewinsky ליצירת מסלול מחקה מדד עולמי בפנסיה, גמל והשתלמות, אנו מתכוונים לפעול בנושא מול רשות שוק ההון לביצוע השינויים הרגולטוריים הנדרשים. בפוסט הזה נסביר מה הבעיות הרגולטוריות הקיימות, מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב ונשמח לקבל מכם רעיונות.   קודם כל קצת רקע ב-1.1.2023 נכנסה לתוקפה רפורמת המסלולים של […]

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

האם כדאי להשקיע בשווקים המתפתחים?

שווקי המניות בעולם מתחלקים לשווקים המפותחים (23 מדינות מפותחות, ישראל ביניהן) ושווקים מתפתחים (24 מדינות מתפתחות). מה עם יתר המדינות בעולם? בלי להעליב יותר מדי, אפשר להגדיר את רובן "מדינות פח". בעוד שארה"ב ושאר העולם המפותח מהווים את עיקר שוק המניות העולמי, השווקים המתפתחים מהווים 10% ממנו בלבד, וזה כשאותם שווקים כוללים מדינות ענק, ובראשן מדינות ה"בריק": Brazil, Russia, India, China. מה שמבחין בין המדינות המתפתחות למדינות המפותחות הוא שעד לא מזמן הכלכלה שם לא היתה חופשית ונשלטה לחלוטין ע"י הממשלה.

להמשך קריאה
JP-Morgan-missing-10-best-days מה עושים כשהשווקים סוערים

האם ניתן לתזמן את השוק

האם הכלכלה האמריקאית והעולמית תגלוש למיתון? המון פרשנים מנבאים שכן, אבל JP Morgan דווקא טוענים שלא. כמו תמיד – להמר זה קל, להיות צודק זה קשה, ומחקרים הראו שתחזיות שוק ברובן הגדול טועות! ברור לכולם שמתישהו השווקים יתאוששו ויחזרו לעלות – מי שחושב שאנחנו עומדים בפני מיתון ושייקח עוד זמן להתאוששות יעדיף להיות מחוץ לשוק, ומי שלא חושב כך יעדיף להיות/להישאר מושקע.

להמשך קריאה
קרנות, מדדים ומוצרי השקעה

מהפך! קרן עולמית חדשה וזולה עלתה ארצה – האם היא אפשרות ההשקעה הטובה ביותר?

משקיעים או רוצים להשקיע בפיזור גלובלי רחב ובזול? הפוסט הזה הוא קריאת חובה, כי קרן סל חדשה שתתחיל להיסחר בקרוב בארץ מסתמנת כמועמדת מובילה לאפשרות ההשקעה הטובה ביותר. בתור משקיעים פאסיביים, הבסיס לפלח המנייתי של תיק ההשקעות שלנו הוא שוק המניות העולמי. למה? כי אנחנו מספיק צנועים לדעת שאף אחד לא יודע איזו מניה, איזה שוק ואיזה סקטור יובילו בכל תקופה, ולכן מפזרים על כל המניות, כל השווקים וכל הסקטורים.

להמשך קריאה
מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500 מיתוסים שחשוב לנפץ

מיס פופולריטי: למה לא כדאי להשקיע רק ב-S&P 500

משקיעים ישראלים רבים בוחרים להשקיע אך ורק במדד ה-S&P500 הפופולרי, המייצג את 500 החברות הגדולות בארה"ב. אז למרות של-S&P 500 שמור מקום של כבוד בתיק ההשקעות שלנו, בפוסט הזה נבין מדוע לא כדאי להתמקד אך ורק בו. לפני שנבין למה לא כדאי להתמקד רק ב-S&P 500, נתחיל מהסיבות למה כ"כ הרבה משקיעים בוחרים להשקיע בו

להמשך קריאה