קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

להבין את התנודתיות: מה אומרת לנו סטיית התקן

עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים
 

בפוסט הקודם ראינו את הנתונים ההיסטוריים של אפיקי השקעה שונים – התשואות וסטיות התקן הממוצעות. בנוגע לסטיות התקן, ברור לנו שסטיית תקן גבוהה יותר משמעותה שמדובר באפיק השקעה תנודתי יותר. בפוסט הזה ננסה להבין לעומק את המשמעות מבחינת התשואות הצפויות כל שנה.

אני מניח שרובכם נתקלתם בגרף המצורף מתישהו בחייכם – מדובר בגרף של התפלגות נורמלית, והוא רלוונטי להמון נושאים בחיים ובטבע, למשל התפלגות הגבהים באוכלוסיה.

גרף של התפלגות נורמלית

מקור התמונה: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Standard_deviation_diagram.svg

 

הגרף מראה שבמדגם שמתפלג נורמלית מרבית התצפיות נמצאות קרוב לממוצע, וככל שמתרחקים מהממוצע כך הסבירות למצוא תצפיות כאלה הולכת ופוחתת. בהתפלגות נורמלית כ-68% מהתצפיות נמצאות במרחק של עד סטיית תקן אחת מהממוצע, וכ-95% מהתצפיות נמצאות במרחק של עד 2 סטיות תקן מהממוצע.



מהי התשואה ה"נורמלית" של מדדי מניות?

עכשיו בואו ניקח כדוגמא מדדי מניות של חברות גדולות, שראינו שמניבות תשואה ממוצעת של כ-10% לשנה עם סטיית תקן של כ-20%, ונבין מה צריכות להיות הציפיות שלנו לתשואות של מדדי המניות. בהתאם להתפלגות הנורמלית, ב-68% מהשנים (שהן התצפיות במדגם) התשואה תהיה בטווח של 20% מעל או מתחת לתשואה הממוצעת של 10%, כלומר תהיה בטווח של 30%+ – 10%-. אם נלך לטווח של שתי סטיות תקן אז התשואה תהיה בטווח של 40% מעל או מתחת לתשואה הממוצעת, כלומר בטווח של 50%+ – 30%. במילים אחרות, זה בהחלט נורמלי שבשנה מסוימת השוק יעלה ב-30% או יירד ב-10%, וזה אפילו נורמלי שהוא יעלה ב-50% או יירד ב-30%, קצת חריג אבל עדיין בגדר הנורמלי.

 

איך המידע הזה מועיל לנו?

קודם כל בתיאום הציפיות ובנטרול המאניה-דיפרסיה. לא צריך להתלהב מעלייה חדה בשנה ספציפית – זה קורה אבל זה רחוק מלהיות הממוצע ולכן לא צריך לצפות שתשואה כזאת תחזור על עצמה בעקביות, ומנגד לא צריך להיכנס לדיכאון מירידה חדה בשנה ספציפית, כי גם זה נורמלי והשוק תמיד מתקן את עצמו ויחזור לעלות בעתיד, פשוט כי הכלכלה צומחת ומתפתחת. כשמודעים לנתונים האלה אפשר לפעול בשיקול דעת ולא להיכנס לחמדנות יתר או לחששות מוגזמים שיובילו למכירה בפאניקה בירידות.

אבל למרות המודעות, האלמנט הרגשי עדיין משחק תפקיד ונצטרך לשאול את עצמנו האם אנחנו מסוגלים לספוג ירידה (זמנית ועל הנייר) של 50% ועדיין לישון בלילה בשקט. אם התשובה לכך היא לא – כדאי לשקול לשלב אפיקים סולידיים יותר כמו אג"חים בחלק מהתיק, ולבנות תמהיל שמתאים לנו. עוד על כך בהמשך.

 

האם קיימת דרך נוספת למדוד סיכון?

סטיית התקן היא מדד חשוב לסיכון, אבל היא לא המדד היחיד ולטעמי גם לא המדד המרכזי לסיכון. נתון אחר שבעיניי הרבה יותר חשוב למדידה הוא משך זמן ההתאוששות ממשברים. הסיבה היא שירידה חדה שמלווה בעלייה חדה תוך פרק זמן קצר (כמו למשל במשבר הקורונה) לא אמורה להטריד אותנו במיוחד. לעומת זאת, משבר שלוקח לשוק זמן רב להתאושש ממנו הוא בעל השפעה הרבה יותר משמעותית.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

risk-yield-link עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

הקשר המובהק בין סיכון לבין תשואה – תשואות ותנודתיות של אפיקי השקעה

בפוסט הזה נתמקד בהבנת התשואות והתנודתיות של אפיקי השקעה שונים בשוק ההון, שההבנה שלהם היא הבסיס לתכנון תמהיל התיק שלנו באופן שיתאים למטרות שלנו.

להמשך קריאה
איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל מה עושים כשהשווקים סוערים

איך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל – וובינר מיוחד

בעקבות המצב בארץ, רבים חוששים ממה שיקרה לחסכונות שלהם אם הכלכלה הישראלית תיכנס למשבר. אנשים שוקלים להוציא כספים מישראל (או שכבר עשו זאת), לשנות מסלולי השקעה, להקטין חשיפה לשקל, וחלקם אף שוקלים למשוך את הפנסיות שלהם. מצד שני, כפי שראינו בימים האחרונים, גם בנקים זרים לא בהכרח חסינים. לכן החלטנו להרים וובינר שיתמקד באיך לשמור על הכסף שלנו ממשבר כלכלי בישראל, במטרה להבין את הסיכונים השונים, להעריך את הסבירות שלהם, ולמצוא פתרונות מתאימים.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

ארץ השמש השוקעת – המיתוס השגוי בנוגע לשוק המניות היפני

משקיעים פאסיביים שמכירים את הנתונים ההיסטוריים, כבר יודעים שמפעם לפעם יש תקופות של משברים בשוק, אבל השוק תמיד יודע להתאושש בצורה מרשימה, הכלכלה צומחת, ותשואת מדדי המניות מתכנסת לממוצע הרב-שנתי. אחת מטענות הנגד לכך היא הדוגמא של השוק היפני, שמדד המניות המייצג אותו, הניקיי 225, לא התאושש עד היום(!) מהמשבר שחווה ב-1989. במילים אחרות, מי שהשקיע במדד בדצמבר 1989, לפני יותר מ-33 שנה מופסד עד היום. בפוסט הזה נסביר מדוע הטענה הזו שגויה, מטעה ולא רלוונטית.

להמשך קריאה
מי רוצה לחפוף? הטעות הנפוצה של שילוב בין שווקים חופפים מיתוסים שחשוב לנפץ

מי רוצה לחפוף? הטעות הנפוצה של שילוב בין שווקים חופפים

בפוסט הקודם דיברנו על חשיבות הפיזור הגלובלי והימנעות מהסתמכות על ה-S&P 500 בלבד. ראינו שהשוק האמריקאי לא תמיד מוביל, שההובלה בין ארה"ב לשאר העולם מתהפכת באופן מחזורי, ושבגלל שהשוק האמריקאי הוביל תקופה ארוכה ומתומחר גבוה בהשוואה לשאר העולם – הצפי הוא ששאר העולם יוביל על השוק האמריקאי בעשור הקרוב. בפוסט הזה נתמקד באחת הטעויות הנפוצות של משקיעים שכן רוצים לפזר מחוץ לשוק האמריקאי, אך מתכננים את התיק שלהם באופן לא יעיל, או שאינו תואם את הכוונה המקורית שלהם, וכולל קרנות חופפות.

להמשך קריאה
מיתוס הטווח הארוך מיתוסים שחשוב לנפץ

מיתוס הטווח הארוך

משקיעים רבים כבר יודעים שמדדי מניות הוא אפיק השקעה שמתאים מאוד לטווח ארוך, ככל הנראה יותר מכל אפיק אחר. אבל רבים מסיקים שלא לצורך שהשקעה במדדי מניות מתאימה רק לטווח הארוך מאוד. מישהו ששמע אותי פעם מציג גרף של 100 שנה הסיק בטעות שהשקעה במדדי מניות עובדת רק אם משקיעים ל-100 שנה.

להמשך קריאה
עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

איך להשקיע ולהיות מוגן בפני אינפלציה?

אינפלציה למי שלא מכיר היא שחיקה של ערך הכסף. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, וגופים מקבילים בעולם, מחשבים את סל הצריכה הממוצע במשק, שכולל את כל המוצרים והשירותים שהציבור צורך – מזון, ביגוד, דיור, מסעדות, חופשות, ריהוט, מוצרי חשמל וטכנולוגיה, תקשורת, אנרגיה, שירותים מקצועיים וכו', כאשר כל מרכיב מקבל את חלקו היחסי בסל הצריכה הממוצע במשק. הסל נדגם באופן רציף, ואחת לחודש מפורסם מדד המחירים לצרכן, שנקרא באנגלית CPI, ה-consumer price index. הערך המספרי של המדד בחודש מסוים לא מעניין במיוחד, מה שמעניין זה השינוי במדד לאורך זמן.

להמשך קריאה
מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? תכנון התיק

מה כדאי לעשות עם כסף שהתקבל בירושה? ראיון ברדיו החברתי הראשון

ובכלל מה כדאי לעשות עם סכום כסף משמעותי שקיבלנו? האם יש הבדל בין השקעה של 500 שקל, 500,000 שקל או 5 מיליון שקל? איך מתכננים במה כדאי להשקיע? ולמה כדאי לחתוך את גוזרי הקופון בדרך? מוזמנים לצפות בריאיון שלי אצל פרדי מוסקוביץ ב-הרדיו החברתי הראשון.

להמשך קריאה