קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

מה זה בכלל השקעות מנוהלות?

כל האמת על השקעות מנוהלות מה זה בכלל השקעות מנוהלות
 

תעשיית הפיננסים מכילה מוצרי חיסכון והשקעה מנוהלים מסוגים שונים, בין היתר ניתן להזכיר: קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל פנסיוניות, קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון ותיקי השקעות מנוהלים*.

מה משותף לכולם? לכל מוצר מנוהל יש מנהל השקעות שמנסה להשיג עבורנו תשואות נאות בהתאם למדיניות ההשקעה של המסלול. ניהול ההשקעות כולל העסקת אנליסטים שמבצעים מחקר על חברות בארץ ובחו"ל, ומנסים לבחור "נבחרת מנצחת" של נכסים מתוך השוק הרלוונטי. בואו נראה כמה דוגמאות:

  • קרן השתלמות במסלול אג"ח יכולה לבחור למשל 10 אג"חים מתוך אלפי אג"חים הנסחרים בישראל.
  • קרן נאמנות במסלול מניות ארה"ב יכולה לבחור למשל 24 מניות מתוך השוק האמריקאי.
  • קופת גמל במסלול כללי יכולה לבחור למשל 8 אג"חים מהארץ, 6 אג"חים מחו"ל, 5 מניות ישראליות ו-12 מניות מחו"ל.

* אם המושגים האלה או חלקם פחות לא ברורים לכם עד הסוף – אל דאגה, נסביר את כולם בצורה פשוטה בהמשך.

מנהלי ההשקעות גם מבצעים שינויים בתיק מפעם לפעם על-מנת לשמור על "ההרכב המנצח" לכל תקופה, לפחות לדעתם. עבור עבודת הניתוח, מנהלי ההשקעות גובים דמי ניהול המהווים אחוז מסוים משווי התיק. דמי הניהול במוצרים המנוהלים נעים לרוב בין 0.5%-2% לשנה (פרט לקרנות הפנסיה).

בפוסט הבא נרחיב על ההבדלים בין אפיקי/מכשירי ההשקעה לבין החשבונות/מוצרי ההשקעה שבהן הם יושבים. זה נושא חשוב כיוון שרבים מבלבלים ביניהם.

כמה דברים שחשוב להבין לגבי דמי ניהול

  • האנליסטים מבצעים את אותה עבודה לכולם, אבל גובים יותר מבעלי חיסכון גדול יותר. למשל, דמי ניהול של 1% מתיק בשווי 100,000 ₪ הם 1,000 ₪ לשנה, ודמי ניהול של 1% מתיק בשווי מיליון ₪ יהיו כבר 10,000 ₪ לשנה.
  • רוב הציבור כמעט ולא שם לב לדמי הניהול, כי הם נגבים מתוך החיסכון, כלומר מתוך הקרן/הקופה. אם למשל היה לכם תיק של 100,000 ₪ ואחת לשנה היו גובים מכם באשראי 1,000 ₪ דמי ניהול, סביר מאוד להניח שהייתם שמים לב לכך, מנסים להבין מה זה החיוב הזה ואולי גם תוהים האם הוא בכלל מוצדק. כאשר החיוב נגבה מתוך החיסכון, שעבור רוב הציבור מהווה מעין "קופסא שחורה", אז החיוב הוא בגדר "רחוק מהעין רחוק מהלב".
  • דמי ניהול של 2% למשל אולי לא נשמעים הרבה, אבל צריך להבין בשביל מה אנחנו בכלל משלמים אותם: אנחנו משלמים דמי ניהול כדי שמנהלי ההשקעות ייצרו עבורנו רווחים, לא בשביל לשמור על ערך הכסף. כיוון שדמי הניהול נגבים מגובה החיסכון ולא מגובה הרווח, נוצר עיוות משמעותי בתפיסה שלנו – אם למשל התיק השיג בשנה מסוימת תשואה של 10%, דמי ניהול של 2% (מהתיק) מהווים 20% מהרווח. כמובן שלגופי ההשקעות נוח להגדיר את דמי הניהול מגובה החיסכון ולא מתוך הרווחים, כי זה נראה לנו פחות משמעותי.
  • ומה אם התיק השיג תשואה של 4%? במקרה כזה מנהלי ההשקעות לקחו לעצמם 50% מהרווחים!
  • אבל למה לעצור פה? בשנה שבה התשואה היתה 2% בלבד, מנהלי ההשקעות לקחו לעצמם את כל הרווחים. וזה לא הסוף – דמי הניהול נגבים ללא קשר להצלחה, וגם בשנים של תשואה שלילית דמי הניהול נגבים בכל מקרה. תחשבו על הדוגמא הבאה: נתתם למנהל השקעות את המפתחות לכסף שלכם, במשך שנה הוא הפסיד לכם (על הנייר) 30% מהתיק, אבל בכל מקרה לקח לעצמו 2%. מרגיש לכם הוגן?
  • דמי ניהול זה לא רק כסף ש"הלך לפח" (מבחינתנו, לא מצד מנהלי ההשקעות), זה הרבה יותר מכך. כיוון שדמי הניהול נגבים מתוך חיסכון שאמור לייצר לנו תשואה, אנחנו לא מפסידים רק את דמי הניהול עצמם, אלא גם את כל התשואה העתידית שדמי הניהול יכלו לייצר, עם ריבית-דריבית, במידה והיו נשארים מושקעים ולא היו נגבים מלכתחילה. אם ניקח כדוגמא תיק בשווי 100,000 ₪ שמניב בממוצע 10% תשואה בשנה, הפער בין דמי ניהול של 1% לדמי ניהול של 0.1% עומד על 17,000 ₪ במשך עשור! הסכום הזה מהווה כמעט 8% מסך הצבירה הכוללת.
רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

כל האמת על השקעות מנוהלות

"השקעות פאסיביות זה למי שמבין, לציבור הרחב עדיף מוצר מנוהל"

את המשפט שבכותרת שמעתי בגרסאות שונות עשרות פעמים, לרוב ממשווקים של מוצרי השקעות מנוהלים כאלה ואחרים. בשמיעה ראשונה הוא נשמע הגיוני, אבל כשנכנסים קצת לפרטים מבינים שזה קשקוש מקושקש. אם מעניין אתכם לדעת למה השקעה פאסיבית זה הפתרון הרצוי בכל מקרה, אפילו למי שאינו מבין בהשקעות, תמשיכו לקרוא. אז למה גם חסרי ידע לא צריכים להשקיע בהשקעות מנוהלות?

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

הישרדות VIP

בעולם הספורט יש שחקנים שמקובל לומר עליהם שהם עושים דברים ש"לא רואים בסטטיסטיקה". מדידות סטטיסטיות מטבען מודדות רק את הנתונים אליהם התייחסו עורכי המדגם/בדיקה/מחקר, ומתעלמות מנתונים אחרים.

להמשך קריאה
risk-yield-link עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

הקשר המובהק בין סיכון לבין תשואה – תשואות ותנודתיות של אפיקי השקעה

בפוסט הזה נתמקד בהבנת התשואות והתנודתיות של אפיקי השקעה שונים בשוק ההון, שההבנה שלהם היא הבסיס לתכנון תמהיל התיק שלנו באופן שיתאים למטרות שלנו.

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

יכולת או מזל? דוגמת 10,000 האנליסטים – וידאו פוסט

אני אוהב לתת את דוגמת 10,000 האנליסטים מתוך הספר תעתועי האקראיות, אותה תוכלו לראות בווידאו הבא

להמשך קריאה
כל האמת על השקעות מנוהלות

האם גם בארץ מנהלי ההשקעות מפגרים אחרי המדדים?

בארץ, לעומת ארה"ב ומדינות מפותחות אחרות, אין לנו כ"כ מידע ומחקרים ארוכי טווח כדי להשוות בין קרנות מנוהלות לקרנות פאסיביות

להמשך קריאה
האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי עקרונות מנחים להשקעות וניתוח סיכונים

אור לגויים: האם כדאי להשקיע בשוק הישראלי

שוק המניות הישראלי מהווה 0.2% משוק המניות העולמי. אנחנו אמנם חיים בישראל והשוק המקומי מוכר לנו יותר משווקים אחרים, אבל האם זאת סיבה מיוחדת להשקיע חלק ניכר מהתיק דווקא בו?

להמשך קריאה