בתור משקיע פאסיבי אני לא נוהג לכתוב על חברות ספציפיות, כי בעיניי כל השקעה בחברה ספציפית, מוצלחת ככל שתהיה, היא הימור. אני מעדיף להשקיע, לא להמר. הפעם אחרוג ממנהגי כי אני מרגיש שאני פשוט חייב לכתוב כמה מילים על חברת Meta, הלא היא פייסבוק לשעבר, ואחת מ-5 ענקיות הטכנולוגיה של העולם (יחד עם אפל, מיקרוסופט, אמאזון וגוגל).
כפי שאני מניח שידוע לרובכם, פייסבוק חטפה על הראש לא מעט בשנים האחרונות והואשמה בבעיות פרטיות (זכורה במיוחד פרשת קיימברידג' אנליטיקה), אי מניעה של הפצת פייק ניוז והסתה, ומצד שני סתימת פיות באופן שלא תואם את האג'נדה של החברה. מארק צוקרברג אף זומן מספר פעמים כדי להעיד בפני הקונגרס האמריקאי.
במקביל הרשת החברתית הגדולה בעולם (עדיין), פייסבוק עצמה, ואפילו האחות הקטנה והחצופה שלה, אינסטגרם, מפסידות לטיקטוק בקרב על הצעירים. לכן, אין זה פלא שהחברה רצתה לעשות מהלך של מיתוג מחדש, הן מבחינה תדמיתית והן מבחינה עסקית.
מיתוג מחדש בתור Meta
אז החברה אכן הלכה על מהלך של מיתוג מחדש, ושינתה את שמה ל-Meta, כדי לשים את חזון ה-metaverse במרכז. האם זה עובד לה? לפי פרסום בוול סמטריט ג'ורנל, ממש לא. הנה כמה נתונים מתוך הכתבה:
במטא קיוו להגיע ל-500 אלף משתמשים פעילים ב-Horizon Worlds – מרחב המטאוורס שלה – עד סוף השנה; ואולם לפי הג'ורנל, בשבועות האחרונים היא חתכה את היעד ל-280 אלף, כאשר המספר כעת עומד על פחות מ-200 אלף.
מרבית המשתמשים ב-Horizon לא חוזרים אליו לאחר החודש הראשון, ובסיס המשתמשים מצטמק מאז האביב
רק ב-9% מהעולמות מספר המבקרים עולה על 50, וברובם – אין בכלל משתמשים.
לשם השוואה, שאר היישומים של מטא הכוללים את פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם, מושכים מעל 3.5 מיליארד משתמשים בחודש, כמחצית מאוכלוסיית העולם.
אז איך זה שחברה ששולטת בעולם הרשתות החברתיות עם מיליארדים של משתמשים פעילים (אפילו שמספר המשתמשים מצוי בירידה מסוימת), שמה את הפוקוס שלה על שירות שבגדול אפשר להגיד עליו שהוא בסה"כ שירות נחמד ונישתי שמעניין רק מעט אנשים?
מרחב ה-Horizon Worlds הוא בעצם מין משחק מציאות מדומה שמאפשר לאנשים לנוע בין חללים וירטואליים באמצעות האוואטר שלהם. משחקים כאלה, כמו sim city ו-second life היו קיימים כבר לפני יותר מ-20 שנה, ואני לא מוצא חידוש גדול פה. גם העיצוב הגרפי לא כזה WOW בעיניי, ולא שונה הרבה ממשחקים של לפני 15 שנה.
בחברה טוענים שבעתיד נהיה כולנו בתוך ה-metaverse, ונוכל לצאת למשל לראות הופעה וירטואלית של הלהקה האהובה עלינו. מצד אחד אני כן מאמין שבעתיד ניעזר יותר ויותר במציאות מדומה ומציאות רבודה בחיי היומיום שלנו. יחד עם זאת, קשה לי להאמין שזה יתפוס וישנה את ההרגלים שלנו עד כדי כך. האדם הוא חיה חברתית, ואנחנו רגילים (ואוהבים) לצאת החוצה מהבית, ולהיפגש פיסית פנים מול פנים. גם בעולם של זום, face time, שיחות וידאו ופגישות וירטואליות, שבהחלט עוזרות וחוסכות מאיתנו נסיעות מיותרות, עדיין אנשים ירצו לצאת ולהיפגש פנים מול פנים. זה ב-DNA שלנו.
אז נכון, יהיו אנשים שייהנו מה-metaverse, ויש לי תחושה שביפן הוא יהיה מאוד פופולרי. אבל עדיין מדובר בתחום מאוד מאוד נישתי. אם חברה עם מיליארדי משתמשים ששולטת בעולם הרשתות החברתיות רוצה לעשות rebranding, למה ללכת דווקא לכיוון המאוד נישתי הזה, שמעניין (כפי שהנתונים מראים) מעט מאוד אנשים? לא היה יותר הגיוני למשל לשנות את שם החברה ל-“Social” למשל? או אולי "Connect"?
האם Meta כבר מתה?
שווי השוק של החברה כיום הינו כ-360 מיליארד דולר, אחרי ירידה של כ-62% במחיר המניה מתחילת השנה. מדובר בירידה כפולה משל מדד הנאסד"ק, ואף יותר מכך מהירידה שחווה מדד ה-S&P 500. החברה נמצאת במקום ה-14 בלבד במדד העולמי MSCI All Country World Index.
ליבי ליבי עם אלפי עובדי פייסבוק ישראל, שכמה מאות מהם למדו אצלנו, ומחזיקים חבילה מכובדת של מניות RSU של מטא (עכשיו כבר קצת פחות מכובדת). למי שלא מכיר, הייטקיסטים רבים מקבלים, כסוג של חלופה לחלק מהשכר, מניות של החברה שהם עובדים בה שנקראות מניות RSU. המניות הללו לא ממוסות בעת קבלתן, אלא בעת מכירתן. (החלק שקיבלו מהמעסיק ימוסה במס שולי, והרווחים, אם היו, ימוסו במס רווחי הון). הדבר מאפשר דחיית מס ואף הפחתה של המס במידה ומוכרים את המניות בתקופות בלי הכנסה מעבודה – כגון חל"ת (יזום/כפוי), הארכת חופשת לידה, אבטלה או פרישה מוקדמת. מצד שני, יחד עם דחיית המס מגיעה גם חשיפה גבוהה לחברה אחת בלבד, וכמו שאנחנו רואים בצניחה של מטא, וגם בדוגמאות של חברות מובילות בעבר (זוכרים שנוקיה שלטה פעם בשוק הסלולר?), בחשיפה שכזו יש סיכון גבוה שאינו מפוצה בצפי לתשואות גבוהות יותר.
בנוגע לעתיד החברה – אני לא חושב ש-Meta אמרה את המילה האחרונה, אבל אני כן חושב שהיא צריכה להתמקד בלחם והחמאה שלה – הרשתות החברתיות כמובן, ושיפור חווית המשתמש בהן, ופחות במיזמים שהביקוש עבורם כלל לא ברור. ומה בקשר לעתיד המניה? כמו שכבר אמרתי, אני משקיע, לא מהמר.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.