קורס מבוא בחינם סימולטור השקעות
// סימולטור השקעות //

מה עושים בעקבות הירידות האחרונות בשווקים?

מה עושים כשהשווקים סוערים
 

מתחילת השנה יש מגמה של ירידות במרבית שווקי המניות. ה-S&P 500 הניב תשואה שלילית של כ-7.5%- מתחילת השנה, מדד MSCI Europe הניב תשואה שלילית של כ-2.5%-, ואילו מדד MSCI EM IMI של השווקים המתפתחים דווקא עלה בכמחצית האחוז. אז מה כדאי לעשות, אם בכלל?

העיתונות הכלכלית כצפוי גועשת בעקבות הירידות האחרונות. כמובן שבשלב זה לא מדובר במשבר, והירידות אפילו לא נכנסו לטריטוריה של "שוק דובי" (עפ"י ההגדרה המקובלת מדובר בירידות של 20% מהשיא). אבל החששות הן לגבי העתיד, ובהחלט ייתכן והירידות יחריפו.

פרשנים רבים מציינים נימוקים שונים לירידות בשווקים, ביניהם ניתן למנות את:

  1. הציפיות להעלאת הריבית בעקבות עליית האינפלציה בארה"ב.
  2. עליית המחירים של חומרי הגלם ובעיות בשרשרת האספקה הגלובלית.
  3. העובדה שה-S&P 500 עלה ב-88% (כולל דיבידנדים) ב-3 השנים שבין 2019-2021, שזו עלייה שנתית ממוצעת של כ-23%. מדובר בעלייה יותר מכפולה מהממוצע הרב-שנתי של כ-10%. כמובן שהעליות הגיעו למרות שבשנתיים מתוך אותן 3 שנים מתחוללת מגיפה עולמית.
  4. הקורונה עדיין איתנו וקצב ההדבקה בזן האומיקרון הינו מסחרר.
  5. העובדה שהשוק האמריקאי מתומחר מאוד גבוה ביחס לרווחיות החברות בספרים, כפי שמתבטא בערכי ה-Shiller CAPE, מדד שהגה זוכה פרס נובל פרופ' רוברט שילר, ומחשב את המחיר הנוכחי של מניות החברות ברווחיות הממוצעת שלהן בעשור האחרון (ובכך "מחליק" עיוותים סטטיסטיים של שנה בודדת). המדד אמנם לא יודע לחזות תחילה וסיום של משברים, אבל הוא הוכח אמפירית ככזה שיודע לנבא בצורה טובה את התשואה העתידית עשור קדימה. השוק האמריקאי מתומחר גבוה מאוד בשנים האחרונות, עם ערך CAPE שנושק ל-40. לשם ההשוואה, הממוצע ההיסטורי עומד על CAPE של 17, ולאורך ההיסטוריה היה רק מועד אחד בו ה-CAPE היה גבוה יותר, עם ערך של 44 בדצמבר 1999, רגע לפני משבר הדוט-קום ועשור של תשואה שלילית בשוק האמריקאי. דרך אגב, התמחור במדינות אחרות בעולם, מפותחות ומתפתחות כאחד, הוא הרבה יותר נוח, עם ערכי CAPE של 12-26 בלבד, וגם מניות הערך מתומחרות נמוך במונחים היסטוריים.

 

אז מה כדאי לעשות?

צריך לזכור שאף אחד לא יודע לתזמן את השוק, אבל ממש אף אחד. יותר מזה, מחקרים הראו שמי שמנסה לתזמן את השוק, כלומר לצאת ולחכות "עד יעבור זעם" בד"כ מפסיד פעמיים – הן בירידות (מקבע את ההפסד), והן בעליות (כניסה מאוחרת מדי לשוק). הנתונים מראים גם ש-6 ימי המסחר הכי רווחיים בשוק בפרק זמן ארוך, התרחשו תוך שבועיים מימי המסחר הגרועים ביותר, ומי שמפספס אותם מקצץ את התשואה המצטברת בכמחצית על פני 20 שנה.

בעניין אחר, אתמול סיימתי לצפות בנטפליקס (NFLX, 34%- מתחילת השנה) את אחת הסדרות הטובות ביותר בכל הזמנים, סיינפלד כמובן. בהקשר של השווקים, מיד חשבתי על המשפט האלמותי של ג'ורג' קוסטנזה (בנוגע לתכנית שג'רי והוא רצו להציע ל-NBC):

 

כדאי מאוד לצפות בקטע הזה. גם כי הוא מצחיק ונוסטלגי, וגם כדי ללמוד ממנו על דרך הפעולה המומלצת למשקיעים בעת ירידות בשווקים. ככלל, ניתן להגיד שצריך לתכנן את ההשקעות שלנו ואת הקצאת הנכסים לפי היעדים והמטרות שלנו ולא לפי תנאי השוק. חשוב להפריד בין השקעות לטווח קצר, אותן נעדיף להשקיע באפיקים סולידיים יותר כדי לישון בלילה בשקט גם עם ירידות בשוק המניות, ובין השקעות לטווח ארוך שעבורן אין משמעות לתנודתיות ולירידות בפרקי זמן קצרים. וכמובן – לפזר, לפזר, ואז לפזר עוד קצת.

רוצה להשתתף בדיון?
השירותים שלנו

» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון

פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל

התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.

נהנית מהפוסט? שתף/י עם חברים ובני משפחה שיפיקו ממנו ערך

כתבות נוספות

100%-equity-from-birth-to-100 תכנון התיק

100% מניות מגיל 0 עד גיל 100

ישנן דרכים רבות לבנות תיק השקעות ע"י שילוב בין אפיקי השקעה שונים: מניות ומדדי מניות, אג"חים, נדל"ן, קרנות ריט, זהב, קריפטו ואפיקים נוספים. בפוסט הזה ננסה להבין למי יכול להתאים תיק שכולל 100% מניות, ללא שום אפיק אחר, מגיל צעיר, ולכל החיים. נתחיל מהמוטיבציה – למה בכלל ללכת על תיק 100% מנייתי? הסיבה היא שמדדי המניות הוא האפיק הרווחי ביותר עלי אדמות, רווחי יותר מאג"חים, קרנות כספיות ופיקדונות, וגם רווחי יותר מנדל"ן. כמובן שניתן להרוויח יותר מהמדדים באמצעות השקעה במניה ספציפית, או בפרויקט יזמי ספציפי, אבל מדובר בהשקעות בסיכון גבוה, שכוללות אפשרות לאובדן מוחלט של הכסף, אפשרות שפשוט לא קיימת בהשקעה במדדי מניות בפיזור גלובלי רחב.

להמשך קריאה
מיתוסים שחשוב לנפץ

האם ה-S&P 500 מפוזר מספיק?

לא מזמן העלה מיכה סטוקס סרטון בו הוא טוען שה-S&P 500 מספיק מפוזר גיאוגרפית ולכן אין צורך להשקיע בשווקים נוספים או במדד רחב יותר כמו מדד מניות עולמי. הוא מציין לדוגמא את 10 החברות הגדולות במדד, שחלק ניכר מהכנסותיהן מגיע מחוץ לארה"ב, מה שמצביע על פיזור גלובלי משמעותי. הוא מציג נתונים שמראים שחלק גדול מהכנסותיהן של חברות כמו מייקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, מטה וגוגל מגיע מחוץ לארה"ב. האם אני מסכים עם דבריו? חלקית כן, כי ה-S&P 500, או הסנופי כשם חיבה, נותן פיזור לא רע גם ברמה הגלובלית. אבל אני עדיין חושב שיש סיבות רבות לא להשקיע רק ב-S&P 500.

להמשך קריאה
is-the-market-pricey מה עושים כשהשווקים סוערים

האם השוק יקר כרגע? תלוי על איזה תקופה מסתכלים

לאחרונה עלו באמצעי התקשורת ובקבוצות הפייסבוק הפיננסיות טענות ופרשנויות שונות על אפשרות למשבר בשוק ההון. לאפשרות זו סופקו מגוון סיבות, שיכול להיות שיישמעו לחלקכם כמו סינית (וזה בסדר אם הן אכן נשמעות כמו סינית): התהפכות עקום התשואות באג"חים הממשלתיים, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, הריביות שנמוכות כבר תקופה ארוכה ולא ניתן להנמיכן עוד בעת מיתון, המכפילים הגבוהים של חלק מהחברות, ועוד. מנגד, יש אינדיקטורים שדווקא מראים על המשך צמיחה – שיעור תעסוקה גבוה, עליות שכר, התקדמות טכנולוגית ועוד. אז האם אנחנו עומדים בפני משבר, או לא?

להמשך קריאה
בהשקעות כמו בנהיגה – להסתדר לבד או להסתמך על אחרים יעילות בהשקעות ובצרכנות

בהשקעות כמו בנהיגה – להסתדר לבד או להסתמך על אחרים

בפוסטים קודמים שהעליתי, שנותנים זוויות שונות להשוואה בין השקעה פאסיבית עצמאית לבין מוצרים מנוהלים, אחד הטיעונים הכי נפוצים שאני שומע בעד מוצרים מנוהלים כמו קופ"ג להשקעה הולך בערך ככה: "השקעה עצמאית אמנם רווחית ויעילה יותר, אבל מוצרים מנוהלים פשוטים עם הוראת קבע, כמו קופ"ג להשקעה או פוליסת חיסכון, הם מה שמתאים לרוב האוכלוסייה" בפוסט הזה רציתי להעמיד את הנושא למבחן, באמצעות דוגמא מתחום אחר שמוכר לכולנו: נהיגה.

להמשך קריאה
חשבונות מסחר ופרקטיקה

איך האינפלציה משפיעה על מס רווחי ההון שנשלם? פוסט עם השלכות משמעותיות

כידוע, מס רווחי הון בישראל עומד על 25%. אבל מה שלא כולם יודעים זה שהמיסוי הוא על הרווח הריאלי, כלומר בניכוי הצמדה למשהו. מה זה המשהו הזה? לפעמים זה מדד המחירים לצרכן בישראל ולפעמים מטבע זר כלשהו. ההבדלים בין שתי האפשרויות מאוד משמעותיים, עד כדי כך שהם מהווים שיקול מרכזי בבחירת הקרנות בהן נשקיע ואף בבחירת בית ההשקעות! אז באילו קרנות ודרך איזה ברוקר כדאי להשקיע? קראו עוד כדי לקבל את התשובה.

להמשך קריאה
איך משווים תשואות בין קרנות כל האמת על השקעות מנוהלות

איך משווים תשואות בין קרנות

מנהלי ההשקעות מתחרים ביניהם מי ישיג תשואות גבוהות יותר, מתוך מטרה למשוך לקוחות רבים יותר, וכן לנצל את הצלחתם כתירוץ להעלאת דמי הניהול. אז איך נכון למדוד את הצלחתם? ניתן להסתכל על התוצאות שהשיגו מנהלי ההשקעות ב-3 אופנים: הדרך הנאיבית – במנותק משאר העולם: לצערנו זו הדרך בה חלק גדול מהציבור פועל. בדרך זו לא מבצעים כל השוואה ולא יודעים כלל איזו השוואה לבצע. לרוב מדובר במשהו כזה: המשקיע/החוסך לא מגלה עניין מיוחד בחסכונות שלו, אחת לתקופה הוא מקבל דו"ח, ואם בכלל יטרח לפתוח אותו, יסתכל על התשואות ויגיד לעצמו משהו בסגנון: "אה, נחמד היו כאן רווחים של 6% בשנה האחרונה". אם רק היה יודע שבאותה שנה השוק עשה 20% תשואה…

להמשך קריאה