מתחילת השנה יש מגמה של ירידות במרבית שווקי המניות. ה-S&P 500 הניב תשואה שלילית של כ-7.5%- מתחילת השנה, מדד MSCI Europe הניב תשואה שלילית של כ-2.5%-, ואילו מדד MSCI EM IMI של השווקים המתפתחים דווקא עלה בכמחצית האחוז. אז מה כדאי לעשות, אם בכלל?
העיתונות הכלכלית כצפוי גועשת בעקבות הירידות האחרונות. כמובן שבשלב זה לא מדובר במשבר, והירידות אפילו לא נכנסו לטריטוריה של "שוק דובי" (עפ"י ההגדרה המקובלת מדובר בירידות של 20% מהשיא). אבל החששות הן לגבי העתיד, ובהחלט ייתכן והירידות יחריפו.
פרשנים רבים מציינים נימוקים שונים לירידות בשווקים, ביניהם ניתן למנות את:
- הציפיות להעלאת הריבית בעקבות עליית האינפלציה בארה"ב.
- עליית המחירים של חומרי הגלם ובעיות בשרשרת האספקה הגלובלית.
- העובדה שה-S&P 500 עלה ב-88% (כולל דיבידנדים) ב-3 השנים שבין 2019-2021, שזו עלייה שנתית ממוצעת של כ-23%. מדובר בעלייה יותר מכפולה מהממוצע הרב-שנתי של כ-10%. כמובן שהעליות הגיעו למרות שבשנתיים מתוך אותן 3 שנים מתחוללת מגיפה עולמית.
- הקורונה עדיין איתנו וקצב ההדבקה בזן האומיקרון הינו מסחרר.
- העובדה שהשוק האמריקאי מתומחר מאוד גבוה ביחס לרווחיות החברות בספרים, כפי שמתבטא בערכי ה-Shiller CAPE, מדד שהגה זוכה פרס נובל פרופ' רוברט שילר, ומחשב את המחיר הנוכחי של מניות החברות ברווחיות הממוצעת שלהן בעשור האחרון (ובכך "מחליק" עיוותים סטטיסטיים של שנה בודדת). המדד אמנם לא יודע לחזות תחילה וסיום של משברים, אבל הוא הוכח אמפירית ככזה שיודע לנבא בצורה טובה את התשואה העתידית עשור קדימה. השוק האמריקאי מתומחר גבוה מאוד בשנים האחרונות, עם ערך CAPE שנושק ל-40. לשם ההשוואה, הממוצע ההיסטורי עומד על CAPE של 17, ולאורך ההיסטוריה היה רק מועד אחד בו ה-CAPE היה גבוה יותר, עם ערך של 44 בדצמבר 1999, רגע לפני משבר הדוט-קום ועשור של תשואה שלילית בשוק האמריקאי. דרך אגב, התמחור במדינות אחרות בעולם, מפותחות ומתפתחות כאחד, הוא הרבה יותר נוח, עם ערכי CAPE של 12-26 בלבד, וגם מניות הערך מתומחרות נמוך במונחים היסטוריים.
אז מה כדאי לעשות?
צריך לזכור שאף אחד לא יודע לתזמן את השוק, אבל ממש אף אחד. יותר מזה, מחקרים הראו שמי שמנסה לתזמן את השוק, כלומר לצאת ולחכות "עד יעבור זעם" בד"כ מפסיד פעמיים – הן בירידות (מקבע את ההפסד), והן בעליות (כניסה מאוחרת מדי לשוק). הנתונים מראים גם ש-6 ימי המסחר הכי רווחיים בשוק בפרק זמן ארוך, התרחשו תוך שבועיים מימי המסחר הגרועים ביותר, ומי שמפספס אותם מקצץ את התשואה המצטברת בכמחצית על פני 20 שנה.
בעניין אחר, אתמול סיימתי לצפות בנטפליקס (NFLX, 34%- מתחילת השנה) את אחת הסדרות הטובות ביותר בכל הזמנים, סיינפלד כמובן. בהקשר של השווקים, מיד חשבתי על המשפט האלמותי של ג'ורג' קוסטנזה (בנוגע לתכנית שג'רי והוא רצו להציע ל-NBC):
כדאי מאוד לצפות בקטע הזה. גם כי הוא מצחיק ונוסטלגי, וגם כדי ללמוד ממנו על דרך הפעולה המומלצת למשקיעים בעת ירידות בשווקים. ככלל, ניתן להגיד שצריך לתכנן את ההשקעות שלנו ואת הקצאת הנכסים לפי היעדים והמטרות שלנו ולא לפי תנאי השוק. חשוב להפריד בין השקעות לטווח קצר, אותן נעדיף להשקיע באפיקים סולידיים יותר כדי לישון בלילה בשקט גם עם ירידות בשוק המניות, ובין השקעות לטווח ארוך שעבורן אין משמעות לתנודתיות ולירידות בפרקי זמן קצרים. וכמובן – לפזר, לפזר, ואז לפזר עוד קצת.
» להצטרפות למועדון הפאסיבי של להשקיע נכון
פעמיים בשבוע פוסט חדש אצלך במייל
התכנים בפוסט זה, כמו כל שאר התכנים בבלוג, הינם תכנים לימודיים במהותם, הם אינם מהווים ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם.